Dosarul lui Oprea scoate la suprafata mizeria bagata sub pres de la DIPI: Dezmat pe bani publici

Joi, 12 Mai 2016, ora 19:31
11153 citiri
Dosarul lui Oprea scoate la suprafata mizeria bagata sub pres de la DIPI: Dezmat pe bani publici
Foto: Arhiva Ziare.com

Rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata, pentru fapte de coruptie, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea contine detalii privind cheltuielile efectuate de Departamentul de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Procurorii sustin ca justificarea cheltuielilor operative la nivelul DIPI era nelegala si ca motivele invocate erau neverosimile, fiind dat ca exemplu o sursa cu nume de femeie care a fost recompensata cu cantitati mari de bauturi alcoolice ori cu incaltaminte cu numarul "46".

Gabriel Oprea, trimis in judecata in dosarul masinii de lux

Astfel, "ofiteri DIPI care nu exercitau concret atributii operative decontau foarte multe produse de consum ori de lux", se arata in rechizitoriul procurorilor DNA.

Aceste nereguli au iesit la iveala dupa ce fostul secretar de stat in MAI Nicolae Gheorghe a cerut formarea unei echipe de patru ofiteri care sa verifice cheltuielile de protocol ale fostei conduceri a serviciului secret. Cand si-ar fi dat seama de proportiile acestor cheltuieli nejustificate, Gheorghe ar fi incercat sa sisteze verificarile. Unul dintre ofiterii care facea parte din echipa de control a declarat ca Nicolae Gheorghe l-ar fi intrebat retoric: "Ce vrei, sa sesizez parchetul cu jumatate de institutie?".

Printre neregulile constatate de membrii Comisiei de control al fondurilor operative, se retin urmatoarele: cheltuirea fondurilor operative in mod excesiv in domeniul administrativ (leagane, pavaje, piese de mobilier, telefoane, dotari ale Centrului de pregatire Dumbravita), achizitionarea de uniforme de chestor, stilouri, foarte multe cheltuieli de protocol, cu mese organizate la un restaurant, cadouri constand in bunuri de consum pentru o casa de copii, dotari pentru o asociatie sportiva, cheltuieli pentru actiuni informativ-operative despre care a rezultat, din rapoartele intocmite de ofiterii care au solicitat acei bani, ca efectiv nu au existat.

"Denuntatorul a exemplificat cu situatia unui lucrator DIPI care a intocmit documente potrivit carora ar fi recompensat o sursa cu nume de femeie, cu o pereche de pantofi barbatesti in valoare de circa 500-600 lei. Lucratorul DIPI a recunoscut ulterior, in fata Comisiei de control, ca, in realitate, aceasta suma de bani nu a servit pentru recompensarea niciunei surse reale, din cunostintele lui, practic nu si-a asumat inmanarea recompensei catre vreo sursa, sustinand ca nu avea cunostinta care a fost destinatia banilor sau bunurilor corespunzatoare acelei sume de bani", se arata in rechizitoriu.

Desi i s-au adus la cunostinta aceste nereguli, secretarul de stat Gheorghe Nicolae nu a dorit sa sesizeze organele de urmarire penala cu privire la aceste aspecte, spunand ca era suficient sa se returneze banii. "Desi chestorul Nicolae a spus ca vor fi luate masuri pentru recuperarea prejudiciilor, aceste recuperari nu au avut niciodata loc, o parte dintre cei responsabili pensionandu-se sau mutandu-se in alte unitati din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fara a plati vreo suma de bani", se arata in rechizitoriu.

Noi acuzatii in dosarul masinii de lux a lui Oprea: Angajatii serviciului secret de la MAI ar fi distrus probe

Dupa ce a picat Oprea s-au distrus documente

Unul dintre ofiterii denuntatori a relatat ca, in luna octombrie 2015, dupa demisia Guvernului in functie si, in consecinta, a ministrului Gabriel Oprea, a fost chemat in biroul secretarului de stat Gheorghe Nicolae, care i-a cerut sa gaseasca de urgenta o solutie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada de sfarsit a anului 2014 si, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015.

Desi a fost anuntat ca acest lucru este ilegal, intr-o perioada de aproximativ doua saptamani, de la demisia Guvernului si pana la nominalizarea noului ministru de Interne, "s-a procedat la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile operative ale DIPI, pentru anul 2014, insa distrugerea a fost una selectiva, vizand numai documentele justificative privind cheltuielile operative ale conducerii DIPI", se mai arata rechizitoriul procurorilor DNA.

In nota de constatare aferenta anului 2015, Comisia de control al fondurilor operative a consemnat mai multe nereguli, care au inceput cu cele referitoare la chestorul Nelu Zarnica, subsecretar de stat in cadrul DIPI.

"Acesta isi continuase obiceiurile constatate de Comisie si in anul 2014, respectiv efectuarea unor cheltuieli operative in imprejurarile in care acesta nu avea atributii informative operative. Acele cheltuieli vizau decontarea unor bunuri la un interval de circa trei luni, exact cum procedase si in anul 2014, cum ar fi parfumuri, despre care membrii comisiei stiau ca obisnuia sa le daruiasca unor membri din conducerea DIPI. De asemenea, s-a consemnat in nota de constatare ca au fost 'date la scadere' bunuri cu valoare mare, cum ar fi aparatura tehnica, telefoane, o cada, ochelari, piese de mobilier", scrie in rechizitoriu.

Cabina de dus, canapeaua si televizorul din biroul lui Oprea

Totodata, chestorul principal Gheorghe Nicolae l-ar fi intrebat pe un ofiter din echipa de control de ce in nota de constatare se afla incluse niste bunuri aflate la biroul ministrului de Interne, respectiv o cabina de dus, canapele si un televizor marca Sharp. El a continuat si i-a aratat ofiterului ca aspectele mentionate despre Nelu Zarnica nu erau necesare, intrucat era adjunctul lui, cursurile de pregatire profesionala aveau o valoare pentru institutie din moment ce pregatirea era in folosul ofiterilor DIPI, bunurile date ministrului nu s-au pierdut, fiind intr-o cladire a MAI si oricum nu stie nimeni despre aceste bunuri.

Ofiterul care a controlat cheltuielile i-a raspuns ca problema identificata de comisie era aceea ca bunurile au fost date la scadere, ca fiind "consumate in misiuni", desi acestea existau fizic fie la cabinetul ministrului, fie in posesia unor persoane care au primit laptop-uri si smartphone-uri de ultima generatie si continuau sa le foloseasca.

Exista riscul ca acele bunuri sa fie folosite in comiterea unor infractiuni, sa faca obiectul unor investigatii si sa se descopere ca erau proprietatea DIPI, care le declarase "consumate", desi erau daruite. "In acele imprejurari, ofiterul a primit dispozitie verbala de la seful sau, Gheorghe Nicolae, sa il 'scoata' din constatare pe Nelu Zarnica, precum si mentiunile referitoare la cursurile de pregatire profesionala si cele privind bunurile date la scadere, inclusiv cele de la cabinetul ministrului de Interne", se mai arata in document.

Concret, comisia de control constatase ca "telefoane mobile scumpe, de tipul IPhone 6, au fost date la scadere, in conditiile in care se sustinea ca au fost dezasamblate si folosite in ansambluri de tip tehnic, necesare activitatii informativ-operative. Comisia de control a apreciat ca fiind nejustificate aceste explicatii, nefiind rational sa se distruga un telefon mobil scump, pentru obtinerea unei camere video, in conditiile in care putea fi achizitionata direct camera video. De altfel, aceste operatiuni nu aveau note de fundamentare, iar personalul sustinea ca asa a procedat intotdeauna", se mai arata in documentul trimis instantei.

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis in judecata in dosarul masinii de lux cumparate de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosite de Oprea. In acelasi dosar vor fi judecati fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob, prejudiciul in dosar fiind de 410.000 de lei.

Quarterly Report - Editia 4

Cine este și de la ce partid candidează cel mai în vârstă participant la alegerile locale. „Un simbol al civismului”
Cine este și de la ce partid candidează cel mai în vârstă participant la alegerile locale. „Un simbol al civismului”
Un candidat USR la Consiliul Local din comuna vasluiană Dumeşti este cel mai în vârstă participant din ţară înscris pe liste la alegerile locale de pe 9 iunie, având vârsta de 100 de ani....
Sebastian Burduja vrea votul ultrașilor. Susține o lege prin care sancțiunile date pe stadioane s-ar suspenda până la soluționarea plângerilor
Sebastian Burduja vrea votul ultrașilor. Susține o lege prin care sancțiunile date pe stadioane s-ar suspenda până la soluționarea plângerilor
Un grup de parlamentari liberali, în frunte cu Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a inițiat un proiect de lege prin care se cere ca sancțiunile date ultrașilor pe...
#DIPI deconturi cheltuieli parfum iphone, #Gabriel Oprea dosar DIPI , #ministru de Interne