Fost ministru de Interne: Oprea - greseala majora si impardonabila. Este o fuga de raspundere, o lasitate! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 15:30
6665 citiri
Fost ministru de Interne: Oprea - greseala majora si impardonabila. Este o fuga de raspundere, o lasitate! Interviu
Foto: Facebook/Traian Igas

Gabriel Oprea avea obligatia, la fel ca orice participant la trafic, sa opreasca in cazul producerii unui accident rutier, afirma fostul ministru de Interne Traian Igas.

Acesta considera ca faptul ca exista o ancheta in curs a Parchetului nu il impiedica pe Oprea sa faca precizari publice in privinta deplasarii sale din seara accidentului in care a murit politistul Bogdan Gigina: ce ai facut, unde te-ai deplasat, in ce misiune erai?

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Traian Igas a aratat ca in timpul mandatului sau, cel putin, nu existau la nivelul MAI regulamente interne care sa-i permita ministrului sa foloseasca dispozitivul Politiei in orice situatie: "Daca nu exista urgenta, sigur ca nu se justifica antemergatorul".

Reglementarile legale in vigoare spun ca au dreptul la coloana oficiala, indiferent de situatie, presedintele tarii, presedintii celor doua camere si premierul, iar ministrii, inclusiv ministrul de Interne, doar in situatii deosebite, care impun urgenta.

Exact.

Exista vreo alta reglementare, vreun regulament sau protocol fara caracter public la nivelul Ministerului de Interne care sa il ridice pe ministrul de Interne la egalitate cu primii patru oameni in stat, deci care sa elimine conditia urgentei?

Cand eram eu ministru, nu existau. Dar sigur ca, in 4 ani, de cand am plecat eu, puteau aparea ordine de ministru pe care nu le cunosc. Ceea ce tine de bunul simt si de anumite reguli minime este ca beneficiezi de sustinerea Politiei cu antemergator numai cand te depasezi intr-un scop oficial. Daca e scop privat, nu.

Scop oficial indiferent de urgenta?

Situatia de urgenta o defineste ministrul. El o stie. De exemplu, este convocat de premier la Guvern, pentru o discutie urgenta sau ca membru CSAT de presedintele Romaniei pe o situatie urgenta. Se suie in masina si solicita antemergator. Nu poate Politia sa-i stabileasca urgenta.

Concret, daca, sa zicem, se duce de la minister la Academia de Politie, ca sa dea doua diplome, deci in interes de serviciu, dar fara urgenta, are dreptul la coloana?

Daca la minister il asteapta peste 15 minute un ambasador, poate folosi masina Politiei. Daca nu exista urgenta, sigur ca nu se justifica antemergatorul.

Daca la sediul MAI se aduna toti ambasadorii tarilor europene si fac o deplasare la aeroportul Henri Coanda, sa zicem, ca sa vada daca indeplineste conditiile aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Faci coloana de la MAI la aeroport si revii la minister in aceeasi coloana. Ea e inregistrata la MAI, la Politia Rutiera.

Dar daca e o deplasare a unui grup de colegi din partid, de la un sediu la altul, ca sa nu zic de o intalnire la carciuma, acea deplasare nu se justifica sub nicio forma. Si aici trebuie facute precizarile de rigoare.

Traseul indicat in comunicatul Politiei pentru coloana dlui Oprea in acea seara incepe in Baneasa si se termina pe bd Stirbei Voda. Dupa stiinta dvs, ca fost ministru de Interne, ce institutie cu atributii de ordine publica sau de securitate nationala exista pe Stirbei Voda, in afara de DNA?

Restaurantul Excelsior! (razand - n.red.) Si, glumind, cine stie, poate o fi fost convocat de urgenta la DNA!

Ati folosit, ca ministru, antemergator?

Da, la fel ca alti ministri, am folosit masina de politie ca deschizator de drum, dar numai cand eram in misiune. Ceea ce se intampla acum ridica mari semne de intrebare si nu pot constata decat o maxima lasitate si din partea premierului Ponta si din partea dlui Oprea.

Sunt prea multe lucruri care par cusute cu ata alba. Ministrul trebuia sa faca toate precizarile cerute pentru opinia publica. De ce ar ascunde ceva? Cu cat vor fi amanate clarificarile, cu atat va fi mai rau, inclusiv pentru domnia sa.

Dl Oprea sustine ca nu poate oferi clarificari in privinta circumstantelor deplasarii din martea fatidica pentru ca exista o ancheta in curs.

Chiar daca Parchetul Bucuresti s-a sesizat pe aceasta speta, nimeni nu te poate impiedica sa faci precizari in privinta misiunii tale. Nu intri in detaliile problemei, ale cercetarii procurorilor. Dar nu te opreste nimeni sa spui ce tine de activitatea ta: ce ai facut, unde te-ai deplasat, in ce misiune erai?

Care era reglementarea in timpul mandatului dvs in privina scoaterii motociclistilor pe ploaie?

E o mare greseala sa scoti motocicletele in perioada de toamna-iarna, pe ploaie si temperaturi scazute, cand exista probleme de aderenta. In mandatul meu, motocliclistii erau folositi pentru coloanele oficiale doar pe vreme favorabila, niciodata pe ploaie.

Observ o solidarizare a unor lideri sindicali ai politistilor cu ministrul de Interne. Unii, precum dl Vilnei de la "Sed Lex", sunt cei mai vocali aparatori ai dlui Oprea. La fel de bine va intelegeati si dvs cu liderii sindicali ai politistilor?

Unii dintre sindicalisti isi urmaresc propriile interese si probabil ca au avut avantaje din zona MAI, iar acum se simt datori sa rasplateasca gesturile. Nu sunt deloc solidari cu colegii lor care au probleme majore, unele care le pun in pericol viata. Dl Vilnei a dat dovada de mare lasitate, si-a abandonat colegii.

Exista vreun motiv pentru care ministrul de Interne sa nu fi avut voie sa opreasca si sa coboare din masina pentru a vedea ce s-a intamplat cu antemergatorul, chiar daca asta ar fi presupus, de exemplu, sa se intoarca din drum?

Orice participant din trafic are obligatia sa opreasca atunci cand se produce un accident si eventual sa ajute, in functie de cunostintele medicale. Acelasi lucru trebuia sa se intample si in aceasta situatie.

Dl Oprea trebuia sa se opreasca si sa stea pana la capat acolo, cu atat mai mult cu cat era vorba de echipa lui, de omul lui. Ai plecat la lupta ca o oaste, nu poti sa iti abandonezi camaradul in mijlocul campului. Ramai solidar cu el pana la capat, pana vine SMURD si il preiau medicii. O asemenea greseala este majora si impardonabila. Este o fuga de raspundere, o lasitate.

Quarterly Report - Editia 4

Iohannis vrea ceva ”la schimb” pentru bateria Patriot cerută de Kiev. Ce părere are președintele despre trimiterea de militari români în Ucraina VIDEO
Iohannis vrea ceva ”la schimb” pentru bateria Patriot cerută de Kiev. Ce părere are președintele despre trimiterea de militari români în Ucraina VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat miercuri, 22 mai, la Zărneşti, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare...
Iohannis, despre o posibilă extindere a războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi pentru evenimente neaşteptate” VIDEO
Iohannis, despre o posibilă extindere a războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi pentru evenimente neaşteptate” VIDEO
Klaus Iohannis, președintele României, a spus, miercuri, la Zărnești, fiind întrebat dacă există posibilitatea escaladării conflictului din Ucraina și dacă România este amenințată, că...
#Oprea politist mort groapa, #Oprea coloana oficiala accident politist, #Bogdan Gigina politist mort coloana Oprea , #ministru de Interne