Gabriel Oprea, audiat la Parchetul General in urma unei plangeri venite din Ministerul de Interne

Joi, 23 August 2018, ora 15:53
5767 citiri
Gabriel Oprea, audiat la Parchetul General in urma unei plangeri venite din Ministerul de Interne
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost audiat joi la sediul Parchetului General.

La iesire, el a declarat ca a fost chemat deprocurori in legatura cu un dosar ce vizeaza o plangere a lui Mihai Sova, fost secretar general adjunct al MAI, in care reclama emiterea in 2015 a unor rapoarte DIPI si ORNISS.

"In legatura cu un incident petrecut la Ministerul de Interne, cu un domn Sova. A fost cazul acela mediatizat, ca s-au copiat niste documente de la Ministerul de Interne si am dat declaratie de martor", a spus Gabriel Oprea.

Intrebat de jurnalisti cum vede interventia jandarmilor la protestul din 10 august, fostul ministru de Interne a subliniat ca nu se poate pronunta.

"Stiu ca este un subiect important si interesant pentru toata tara. Daca as fi fost un simplu cetatean, v-as fi spus parerea mea. Am fost ministru al Apararii, ministru de Interne si sef al securitatii nationale. Stiu ca este un dosar complex, ca acum se administreaza probe si nu as vrea sa spun mai mult", a explicat Oprea.

Este vorba despre un dosar deschis dupa ce instanta suprema a decis, in luna martie, continuarea cercetarilor intr-un caz de abuz in serviciu in legatura cu emiterea unor rapoarte DIPI si ORNISS. In emiterea documentelor ar fi fost implicat fostul ministru Gabriel Oprea.

Decizia de la ICCJ vizeaza o plangere de neincepere a urmaririi penale/netrimitere in judecata formulata de Mihai Sova, fost secretar general adjunct in MAI. Mihai Sova ar fi fost eliberat din functie in urma acestor actiuni.

"Admite plangerea formulata de petentul Sova Mihai impotriva ordonantei nr. 539/P/2016 din data de 22 septembrie 2017 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica, mentinuta prin ordonanta nr.178/II/2/2017 din 14 decembrie 2017.

Desfiinteaza ordonanta atacata si trimite cauza la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica pentru completarea urmarii penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si instigare la abuz in serviciu. (...)

Procurorul trebuie sa efectueze o ancheta efectiva care sa presupuna verificarea aspectelor invederate de catre petentul Sova Mihai in legatura cu presupusa implicare a intimatului Oprea Gabriel in emiterea raportului Departamentului de Informatie si Protectie Interna nr. 0001180041/15.01.2015 si a deciziei nr. S/440/15.01.2015 a Oficiului Registrului National al Informatiilor - Secrete de Stat, acte care au stat la baza redactarii adresei nr. 6504/15.01.2015, fapt ce presupune: - audierea intimatului Oprea Gabriel; - audierea persoanelor care au emis raportul nr. 0001180041/15.01.2015, respectiv daca acesta a fost intocmit ca urmare a ordinelor intimatului Oprea Gabriel; - adresa la D.N.A. pentru a se comunica calitatea petentului Sova Mihai in dosarul nr. 632/P/2015 si stadiul procesual al cauzei", se arata in decizia instantei supreme.

Quarterly Report - Editia 4

Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Incidentul petrecut în plenul Camerei Deputaţilor între parlamentarii liberali Florin Roman şi Dan Vâlceanu este "de cascadorii râsului", a declarat, marţi, 21 mai, premierul Marcel Ciolacu....
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Ankara, premierul Marcel Ciolacu spune că a purtat discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ştefan...
#Oprea audat Parchetul General, #plangere Mihai Sova, #Oprea audiat martor PG , #ministru de Interne
Comentarii