Gabriel Oprea, despre plagiat: S-au gandit sa ne puna piedica, prea am luat-o razna

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 15:41
4391 citiri
Gabriel Oprea, despre plagiat: S-au gandit sa ne puna piedica, prea am luat-o razna
Foto: Digi 24 TV

Vicepremierul Gabriel Oprea, acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat si ca le-a permis unora dintre doctoranzii sai sa plagieze si ei, afirma ca acest subiect este "o tema falsa" adusa in discutie pentru ca atat el, cat si UNPR, formatiunea pe care o conduce, se bucura din ce in ce mai mult de increderea cetatenilor.

Aflat marti la Palatul Parlamentului, dupa intoarcerea de la Consiliul JAI, Gabriel Oprea a fost asaltat de jurnalisti cu intrebari despre deciziile luate luni seara la nivelul ministrilor de Interne si de Justitie din statele membre UE.

Pozitia Romaniei in criza refugiatilor: Ce a sustinut Oprea la Bruxelles

"As fi vrut sa ma intrebati de plagiatul meu", a spus Gabriel Oprea la un moment dat, precizand ca a aflat ca a fost "o discutie" pe aceasta tema cat timp el a fost la Bruxelles.

"Sunt de acord ca pentru toti oamenii politici sa li se verifice teza de doctorat, a mea a fost verificata. Cand mi-am dat doctoratul, in 2008, nu am fost nici om politic, nici demnitar (...) A fost verificata teza mea si unde e lege nu-i tocmeala. In comisia care m-a verificat au fost chemati si experti. A fost o singura concluzie, ca nu am plagiat. Eu vorbesc pe lege", a subliniat ministrul de Interne, reiterand ideea ca in cadrul comisiei care i-a dat verdictul favorabil "in unanimitate", adica in Consiliul National de Etica, au fost adusi si experti.

"Si cu asta punct", a mai subliniat Gabriel Oprea.

Consiliul de Etica: Suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Oprea, neconfirmata

Intrebat de ce crede ca i se aduc aceste acuzatii, vicepremierul a afirmat ca atat el, cat si UNPR se bucura de increderea populatiei si cresc in sondaje, asa ca "mai trebuie sa i se puna si putina piedica, ca prea au luat-o razna".

"Eu am ajuns pe locul trei (...) S-a gasit problema plagiatului, care e o tema falsa", a sustinut Gabriel Oprea.

Presa a prezentat dovezi potrivit carora Gabriel Oprea a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in 2008, la fel ca si unii dintre doctoranzii sai, printre care fostul ministru al Apararii, Mihai Stanisoara, dar si prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu.

Consiliul National de Etica (CNE), subordonat Ministerului Educatiei, a decis ca Oprea nu a plagiat. In replica, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, a adresat, marti, o scrisoare deschisa membrilor CNE in care prezinta dovezi cu privire la plagiatul comis de Gabriel Oprea in teza sa de doctorat.

"Cum explicati prezenta in teza de doctorat a 5 pagini identice (79-85) cu paginile 45-49 din lucrarea lui Constantin Turai, Plangerea prealabila, Curentul, Bucuresti, 1938, autor care NU APARE LA BIBLIOGRAFIE? E vorba de 119 randuri din care 100 reprezinta un bloc de text mare, reprodus identic in teza si in succesiunea paginilor ca la Turai. Poate expertii dumneavoastra nu l-au vazut. Dumneavoastra ati vazut: 'citarea corespunzatoare a surselor bibliografice'", ii intreaba prof.univ. Marian Popescu pe membrii CNE, dandu-le mai multe astfel de exemple.

"Punctul meu de vedere este clar: este vorba de un plagiat clasic, dar si de alte forme de malpraxis academic privind acuratetea, veridicitatea, corectitudinea citarii si atribuirii surselor", a subliniat prof.dr. Marian Popescu.

Seful Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti: Teza de doctorat a lui Oprea e plagiat

Ca urmare a scandalului declansat in presa, zeci de personalitati au cerut verificarea tezelor tuturor demnitarilor si au facut apel la presedintele Klaus Iohannis, cerandu-i sa ia atitudine.

Zeci de intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine: Romania lucrului bine facut nu poate fi slujita de plagiatori

Intrebati despre acest caz, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca el nu discuta "probleme personale" cu Gabriel Oprea, iar presedintele Klaus Iohannis a spus ca "nu e treaba presedintelui", dar subiectul trebuie rezolvat de comunitatea academica, in conformitate cu legea.

Ministrul Educatiei, intrebat de scandalul plagiatului lui Oprea: Nu discutam probleme personale

Reactia lui Iohannis, dupa acuzatiile de plagiat care-l vizeaza pe Oprea (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Gabriel Oprea plagiat, #Oprea teza doctorat plagiat , #ministru de Interne

LIVE ÎN 00:00:10

Cu fata la alegatori,
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

În

Notifică-mă