Gabriel Oprea, despre plagiat: S-au gandit sa ne puna piedica, prea am luat-o razna

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 15:41
4217 citiri
Gabriel Oprea, despre plagiat: S-au gandit sa ne puna piedica, prea am luat-o razna

Vicepremierul Gabriel Oprea, acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat si ca le-a permis unora dintre doctoranzii sai sa plagieze si ei, afirma ca acest subiect este "o tema falsa" adusa in discutie pentru ca atat el, cat si UNPR, formatiunea pe care o conduce, se bucura din ce in ce mai mult de increderea cetatenilor.

Aflat marti la Palatul Parlamentului, dupa intoarcerea de la Consiliul JAI, Gabriel Oprea a fost asaltat de jurnalisti cu intrebari despre deciziile luate luni seara la nivelul ministrilor de Interne si de Justitie din statele membre UE.

Pozitia Romaniei in criza refugiatilor: Ce a sustinut Oprea la Bruxelles

"As fi vrut sa ma intrebati de plagiatul meu", a spus Gabriel Oprea la un moment dat, precizand ca a aflat ca a fost "o discutie" pe aceasta tema cat timp el a fost la Bruxelles.

"Sunt de acord ca pentru toti oamenii politici sa li se verifice teza de doctorat, a mea a fost verificata. Cand mi-am dat doctoratul, in 2008, nu am fost nici om politic, nici demnitar (...) A fost verificata teza mea si unde e lege nu-i tocmeala. In comisia care m-a verificat au fost chemati si experti. A fost o singura concluzie, ca nu am plagiat. Eu vorbesc pe lege", a subliniat ministrul de Interne, reiterand ideea ca in cadrul comisiei care i-a dat verdictul favorabil "in unanimitate", adica in Consiliul National de Etica, au fost adusi si experti.

"Si cu asta punct", a mai subliniat Gabriel Oprea.

Consiliul de Etica: Suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Oprea, neconfirmata

Intrebat de ce crede ca i se aduc aceste acuzatii, vicepremierul a afirmat ca atat el, cat si UNPR se bucura de increderea populatiei si cresc in sondaje, asa ca "mai trebuie sa i se puna si putina piedica, ca prea au luat-o razna".

"Eu am ajuns pe locul trei (...) S-a gasit problema plagiatului, care e o tema falsa", a sustinut Gabriel Oprea.

Presa a prezentat dovezi potrivit carora Gabriel Oprea a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in 2008, la fel ca si unii dintre doctoranzii sai, printre care fostul ministru al Apararii, Mihai Stanisoara, dar si prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu.

Consiliul National de Etica (CNE), subordonat Ministerului Educatiei, a decis ca Oprea nu a plagiat. In replica, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, a adresat, marti, o scrisoare deschisa membrilor CNE in care prezinta dovezi cu privire la plagiatul comis de Gabriel Oprea in teza sa de doctorat.

"Cum explicati prezenta in teza de doctorat a 5 pagini identice (79-85) cu paginile 45-49 din lucrarea lui Constantin Turai, Plangerea prealabila, Curentul, Bucuresti, 1938, autor care NU APARE LA BIBLIOGRAFIE? E vorba de 119 randuri din care 100 reprezinta un bloc de text mare, reprodus identic in teza si in succesiunea paginilor ca la Turai. Poate expertii dumneavoastra nu l-au vazut. Dumneavoastra ati vazut: 'citarea corespunzatoare a surselor bibliografice'", ii intreaba prof.univ. Marian Popescu pe membrii CNE, dandu-le mai multe astfel de exemple.

"Punctul meu de vedere este clar: este vorba de un plagiat clasic, dar si de alte forme de malpraxis academic privind acuratetea, veridicitatea, corectitudinea citarii si atribuirii surselor", a subliniat prof.dr. Marian Popescu.

Seful Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti: Teza de doctorat a lui Oprea e plagiat

Ca urmare a scandalului declansat in presa, zeci de personalitati au cerut verificarea tezelor tuturor demnitarilor si au facut apel la presedintele Klaus Iohannis, cerandu-i sa ia atitudine.

Zeci de intelectuali ii cer lui Iohannis sa ia atitudine: Romania lucrului bine facut nu poate fi slujita de plagiatori

Intrebati despre acest caz, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca el nu discuta "probleme personale" cu Gabriel Oprea, iar presedintele Klaus Iohannis a spus ca "nu e treaba presedintelui", dar subiectul trebuie rezolvat de comunitatea academica, in conformitate cu legea.

Ministrul Educatiei, intrebat de scandalul plagiatului lui Oprea: Nu discutam probleme personale

Reactia lui Iohannis, dupa acuzatiile de plagiat care-l vizeaza pe Oprea (Video)

Citeste si:
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...