MAI si Politia au trimis doar o parte din datele cerute despre coloana lui Oprea

Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 16:04
4181 citiri
MAI si Politia au trimis doar o parte din datele cerute despre coloana lui Oprea
Foto: Ziare.com

Parchetul Capitalei, care face cercetari pentru ucidere din culpa in cazul politistului Bogdan Gigina, a cerut de la MAI, Politia Capitalei si Politia Romana date despre coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului, dar a primit deocamdata doar o parte din informatiile solicitate.

Parchetul arata duminica, intr-un comunicat de presa, ca in dosarul privind decesul subinspectorului de politie Bogdan Cosmin Gigina, in care a fost inceputa urmarirea penala pentru ucidere din culpa, au fost efectuate, pana in prezent, cercetarea la fata locului, autopsia medico-legala si au fost ridicate imaginile inregistrate de camerele de supraveghere in vederea reconstituirii traseului coloanei oficiale din care facea parte politistul decedat.

De asemenea, pentru lamurirea tuturor imprejurarilor cauzei, au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Politiei Romane si Politiei Capitalei actele normative interne care reglementeaza cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficiala din care facea parte politistul Bogdan Gigina si date cu privire la componenta coloanei la momentul incidentului.

"Pana in prezent ne-au fost furnizate partial informatiile solicitate", a precizat sursa citata.

Anchetatori au solicitat si datele stocate cu privire la comunicatiile interne ale politistilor implicati in deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului.

Procurorii au audiat persoane care aveau cunostinta despre imprejurarile in care s-a produs accidentul de pe strada Stirbei Voda, respectiv politistii din coloana si cei aflati in intersectie, muncitorii care efectuau lucrarile de reparatii, precum si alti martori aflati in zona.

Anchetatorii au solicitat si documentatia privind efectuarea lucrarilor de reparatie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele incheiate, procedurile de executare a lucrarii, inclusiv elementele de semnalizare si siguranta specifice.

In zilele urmatoare vor fi continuate audierile persoanelor care au cunostinta despre circumstantele in care s-a produs accidentul in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina.

Totodata, urmeaza sa fie dispusa expertiza tehnica cu privire la vehicul si dinamica producerii accidentului, precum si cu privire la imaginile surprinse de camerele de supraveghere, a precizat Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Cercetarile in aceasta cauza sunt efectuate de procurori, impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Serviciul Omoruri din Politia Capitalei.

Politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei a murit marti seara, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde a fost transportat dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala. Bogdan Gigina a fost inmormantat vineri, cu onoruri militare, in prezenta a sute de colegi imbracati in uniforme.

Politistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, insa informatii despre aceasta situatie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai intai pe surse.

Abia la doua zile de la accident, Politia Capitalei a transmis un comunicat in care a confirmat ca politistul de la Rutiera asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informatiilor comunicate, participase la "o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice".

Potrivit reprezentantilor Politiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficiala a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia in conditiile legii", se deplasa cu o viteza adaptata la conditiile meteo si de trafic existente, pe traseul Baneasa - Piata Presei Libere - Arcul de Triumf - Piata Charles de Gaulle Piata Victoriei - bulevardul Uranus - strada Stirbei Voda.

Dupa accident, coloana oficiala s-a oprit la fata locului si au fost dispuse masuri pentru mobilizarea echipajelor medicale, sustinea Politia.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Stirbei Voda spun insa ca masina in care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit dupa accident.

MAI refuza sa faca declaratii inainte de finalizarea anchetei

Duminica, Ministerul Afacerilor Interne a transmis primul raspuns oficial legat de ancheta privind moartea politistului Bogdan Gigina, care insotea coloana oficiala a ministrului Gabriel Oprea, sustinand ca MAI si ministrul nu pot prezenta detalii pe acest subiect inainte de finalizarea anchetei.

De marti seara, cand a avut loc accidentul, ministrul Gabriel Oprea nu a avut nicio reactie, insa inainte de raspunsul oficial al MAI, au postat pe Facebook mesaje de sustinere a vicepremierului atat Alexandra Dobre, consiliera personala a acestuia, cat si deputatul Ion Raducanu, vicepredinte UNPR.

Dupa accidentul in care a murit politistul Bogdan Gigina, in spatiul public s-au vehiculat mai multe intrebari care inca asteapta un raspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care si cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloana oficiala, dar si locul de unde acesta venea si unde trebuia sa ajunga in ziua accidentului, dar si daca, in conditii de ploaie, nu trebuia sa renunte la escorta cu motociclist.

Quarterly Report - Editia 4

Burduja vrea ca Arenele BNR să treacă în administrarea Primăriei București: „Trebuie urgent investit în infrastructura sportivă”
Burduja vrea ca Arenele BNR să treacă în administrarea Primăriei București: „Trebuie urgent investit în infrastructura sportivă”
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a afirmat miercuri, 29 mai, că Arenele BNR trebuie deschise pentru bucureşteni, menţionând că, atunci când va câştiga mandatul de...
Cine este și de la ce partid candidează cel mai în vârstă participant la alegerile locale. „Un simbol al civismului”
Cine este și de la ce partid candidează cel mai în vârstă participant la alegerile locale. „Un simbol al civismului”
Un candidat USR la Consiliul Local din comuna vasluiană Dumeşti este cel mai în vârstă participant din ţară înscris pe liste la alegerile locale de pe 9 iunie, având vârsta de 100 de ani....
#procurori ancheta politist mort, #parchet documente MAI politist , #ministru de Interne