Mesia cu epoleti si patru stele

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 19:00
7712 citiri
Mesia cu epoleti si patru stele

De cateva zile vedem in presa de toate felurile o adevarata ofensiva de glorificare a generalului Gabriel Oprea.

De la texte care ii prezinta eroic bilantul, la emisiuni TV care ii slavesc geniul politic si militar si il indica drept viitor premier ideal, pana la adevarate declaratii de adoratie din partea unui subordonat care vede in ministrul de Interne nici mai mult nici mai putin decat trimisul lui Dumnezeu.

Recent aparea un sondaj de opinie care il plasa pe dl Oprea pe locul al treilea in topul increderii romanilor cu un salt al procentelor fata de precedente cercetari care l-ar face pe Fat Frumos sa crape de invidie.

Iar zilele trecute vedeam o moderatoare TV care, privind limpede drept in camera, spunea cam asa: "Domnule Dragnea, degeaba vreti sa fiti Gabriel Oprea. Nu veti fi niciodata Gabriel Oprea!", dupa care se declara repetat foarte linistita daca la summit-ul ministrilor de Interne din UE pe tema refugiatilor Romania va fi reprezentata de dl Oprea.

Pai, nu numai domnia sa, ci Europa intreaga, Universul insusi ar trebui sa se simta linistit citind asa ceva: "De mult asteptam un om care sa ne adune intr-o echipa, sa faca armonie, sa tina la oameni, sa-i determine, sa le ajute familiile celor cazuti la datorie. De mult asteptam... Si Dumnezeu l-a adus la noi, la Interne, pentru a implini si tine toate acestea, pe domnul GABRIEL OPREA - MINISTRUL OM! (...) ".

Mai sa fie! O fi coborat Mesia a doua oara pe Pamant si doar cativa alesi si-au dat seama. Mesia cu epoleti si patru stele.

Este, cred, evident ca ne aflam in fata unei campanii de imagine extrem de intense. Nu-mi propun in acest moment sa ii explic miza. Probabil ca ea nu este neparat legata de o viitoare sefie a Guvernului, dupa cum ar sugera toate aparentele, ci de razboiul foarte dur pentru suprematie pe stanga intre Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, un razboi in care UNPR vrea sa cucereasca, iar PSD trebuie sa reziste.

Ceea ce mi se pare cu adevarat de neinteles este incapacitatea celor care au pus la cale aceasta campanie de a asimila lectiile recente ale trecutului. Vi se pare ca vreo asemenea campanie de glorificare a dat vreodata rezultate in Romania ultimilor ani cel putin?

Va dau doar exemplul dnei Udrea. Cam la fel era si domnia sa glorificata de institutiile de presa si ziaristii de casa. Unii nu au renuntat nici acum si din timp in timp, aproape din reflex, ii mai ridica tandru cate o osana.

A facut orice, a incercat orice, de la mop, la sarmale, la salt cu parasuta. N-a precupetit nicio lauda, niciun epitet, niciun sondaj. La fel cum dl Oprea se revarsa de pe fiecare afis al UNPR, la fel chipul dnei Udrea se revarsa de pe orice hartie a PMP. Ce s-a ales? Cat a obtinut la prezidentiale?

Ceea ce pare foarte greu de inteles la nivelul unor politicieni este ca ostentatia are cele mai perverse efecte cu putinta. Pentru ca enerveaza si/sau ingretoseaza. Pentru ca trimite cu gandul direct la epoca Ceausescu. Nu ratiunea este prima lezata de asemenea campanii, ci bunul simt, acela care nu depinde nici de gradul de informare, nici de studii, nici de profesie.

Si deja acest lucru incepe sa se vada si in cazul dlui Oprea. Facebookul abunda de comentarii ironice si trimiteri la Ceausescu, de pamflete mai subtile sau mai grosiere. Presa necazuta in subita adoratie a reactionat critic. Omagierea nu a facut decat sa duca la prezentarea in tuse si mai groase a defectelor unui personaj care nu este exact un monument de charisma si inspiratie, cel putin in materie de comunicare orala.

Unde mai pui ca revin in actualitate si scandalurile legate de numele domniei sale. O fi el remarcabil bilantul in materie de avansari in grad al ministrului de Interne, dar nici cel al plagiatelor cu care este asociat numele dlui Oprea nu este mai prejos. Numai bine memoria este improspatata.

Unii se tem ca se naste un monstru. Poate! Dar eu nu cred ca dl Oprea are vreo sansa ca prin aceasta campanie de imagine sa obtina altceva decat penibilul perfect care, in loc sa-l apropie, il indeparteaza de orice obiectiv politic si-ar fi propus. Asa cum a patit si Elena Udrea.

Cu cat va fi mai inalt soclul pe care se opintesc sa-l suie omagiatorii pe generalul indispensabil, cu atat domnia sa va parea mai caragialesc si cu atat bunul simt al publicului va suferi mai tare si el va reactiona mai usturator. Asta e, daca vreti, partea amuzanta a lucrurilor.

Cred ca exista insa si una trista, foarte trista. Ca aceia care prin asemenea campanii stridente doar exploateaza cinic egolatria unui om politic, batandu-si joc de el, sau doresc sincer sa ii faca un serviciu, dar la atata se pricep, efectul este unul care afecteaza grav credibilitatea presei in ansamblu sau a unor institutii ale statului cu efecte pe termen cu mult mai lung decat interesul meschin pe care il vizeaza.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Gabriel Oprea ministru omagiu, #Oprea plagiat doctorat, #Oprea Dragnea trimis Dumnezeu , #ministru de Interne