Opinie politica: Oprea a devenit, oficial, un pericol de interes national

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 11:00
4233 citiri
Opinie politica: Oprea a devenit, oficial, un pericol de interes national

Politica fara morala si fara principii nu se poate. Oprea a devenit, oficial, un "pericol de interes national". Cand vorbim de viata unui om, orice interes sau instinct politic devine de prisos, fara sens. Politica nu poate trece peste anumite limite.

Alina Gorghiu a fost primul lider de partid care a cerut demisia lui Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne si vicepremier. Toti se asteptau ca Alina Gorghiu sa nu faca o asemenea declaratie, pentru a nu-si ostiliza pe cel de care depinde, teoretic, schimbarea majoritatii guvernamentale.

Multi se asteptau ca, judecand dupa instinctul majoritatii politicienilor, sa nu spui lucrurilor pe nume, sa te abtii pentru a-ti conserva o "punte" de dialog cu UNPR, asa-zisul "partid al interesului national".

Ceea ce se pare ca s-a intamplat in Bucuresti marti seara exclude in mod obligatoriu orice optiune de instinct politic. Vedem in aceste zile cum, aproape la fel, acum 25 de ani, pentru interese politice imediate, viata unor oameni a fost curmata. Si dupa 25 se face dreptate.

Atunci de ce moartea unui tanar aflat in slujba statului, a ordinii si a sigurantei publice este musamalizata si opinia publica este pacalita pentru a nu deranja un personaj pentru care politica inseamna doar interes personal si nu national? A decora un politist post-mortem caruia i-ai produs moartea este dincolo de ratiune, este culmea cinismului si a batjocorii.

Alina Gorghiu a dovedit, solicitand demisia lui Oprea, ca politica fara morala si fara principii nu se poate. Nicaieri in lumea civilizata un demnitar nu se mai afla in functie pentru lucruri mult mai simple si mai putin grave. Dar cand demnitatea publica trece limita legii, a onoarei si ajunge sa produca moartea unui om, atunci dati-mi voie sa cred ca vorbim de tradare, de sperjur, de crima!

Cand vorbim de viata unui om, orice interes sau instinct politic devine de prisos, fara sens. Politica nu poate trece peste anumite limite, politica nu ajunge sa curme vieti, pentru ca ar insemna sa ne intoarcem la niste vremuri pentru care unii au platit cu viata in decembrie '89.

Ca lider al Tineretului National Liberal, marturisesc ca am fost in aceste zile mai mult decat deceptionat de multi dintre politicieni si parti largi din mass-media. Nu credeam ca pot sa vad atata teama, obedienta, nepasare. Gorghiu a fost mai curajoasa decat 99% din politicienii de astazi si acest gest va ramane. Pentru ca aici nu mai discutam de interesul PNL de a ajunge la guvernare sau de relatiile opozitie-putere. Aici vorbim de o chestiune care tine de sanatatea unui stat de drept.

Cum poti sa mai pretinzi ca esti lider politic, sef de partid, demnitar cand curmarea vietii unui om in urma unui capriciu al unui demnitar desprins de orice farama de onoare nu-ti produce nicio reactie?

Demisia sau demiterea lui Oprea devine practic testul pentru intreaga clasa politica. Cred ca dincolo de acest eveniment, nu se poate trece. Nicio declaratie, regret sau explicatie nu va putea sterge aceasta culpa. Oprea a devenit astfel, oficial, un "pericol de interes national".

Costel Alexe este deputat PNL si presedintele Tineretului National Liberal

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...