Oprea, despre scandalul pensiilor: Atacati-ma pe mine, nu pe militari!

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 14:39
5010 citiri
Oprea, despre scandalul pensiilor: Atacati-ma pe mine, nu pe militari!
Foto: Antena 3

Ministrul Apararii, Gabriel Oprea s-a aratat, miercuri, revoltat de modul in care s-a tratat problema recalcularii pensiilor militarilor.

"Am asistat la un atac la adresa militarilor si a celor care au vorbit in numele MApN. Sa le fie rusine celor care isi bat joc de munca militarilor care aplica legea. Sunt om politic. Cine vrea sa lanseze atacuri politice, sa le arunce inspre mine si sa-i respecte pe militari", a declarat Gabriel Oprea.

El spune ca "este evidenta miza acestei campanii pe care o sustin anumite partide politice. Ma refer la politicieni iresponsabili, care mint. Scopul lor este sa-i intoarca pe militari impotriva militarilor si impotriva tuturor. Nu le pasa de pensii, le pasa de blana ursilor din padure pe care nu stiu cum sa o imparta", a mai spus Ministrul Apararii.

Oficialul a adresat si o rugaminte pensionarilor: "sa nu se lase manipulati, inselati, sa nu fie victime ale dezinformarii. Sunt alaturi de ei si nu trebuie sa se lase inselati. Am incredere ca vor avea luciditatea de a desparti adevarul de minciuna".

Ministrul Gabriel Oprea a mai precizat ca Ministerul Apararii a publicat pe site-ul propriu datele cu dosarele pensionarilor militari procesate, insa nu va face publice numele militarilor, pentru ca nu este legal.

MApN a publicat tabelele cu pensiile recalculate - Vezi listele

De asemenea pensionarii militari au la dispozitie si un numar de telefon gratuit, 0.800.808.880, unde pot cere detalii despre procesul de recalculare.

Gabriel Oprea a declarat ca toate pensiile militarilor cu cariera completa, care primeau pana in 3.000 de lei au crescut, lucru ce poate fi verificat. Doar 20% din pensiile recalculate au scazut.

Ideea ca militarii au fost pusi pe drumuri pentru adeverinte este o minciuna nerusinata, a mai subliniat oficialul care a promis militarilor ca se vor face recalculari si vor primi retroactiv banii aferenti. Procesul de completare a datelor va continua pana la ultimul dosar.

Ministrul Apararii a precizat ca in ultimele 5 luni ministerul pe care il conduce a depus eforturi pentru buna desfasurare a procesului de recalculare, 5.000 de oameni ai MAPN fiind implicati in acest proces. Acestia au facut peste 50 de milioane de operatiuni, a spus Oprea.

"Ei au muncit exemplar. Armata si-a asumat acest proces desi nu era obligata de lege", a adaugat ministrul.

Recalcularea pensiilor militare a declansat un adevarat scandal. Mai multi pensionari, fosti militari au dat Guvernul in judecata, dupa ce pensiile le-au fost diminuate drastic prin recalculare.

Protest in Bucuresti pe 24 ianuarie: Pensionarii militari ies in strada

In aceste conditii, pensionarii militari au anuntat ca vor protesta in Capitala, la Palatul Victoria, sediile SRI, MApN si la Palatul Cotroceni pe 24 ianuarie, dupa ce un militar din patru a pierdut bani din pensie dupa recalculare.

Printre cei cu veniturile taiate sunt si cei cu pensia de pana in 3.000 de lei, carora Ministerul Apararii le garantase ca raman cu banii intregi.

Peste 5.500 de pensionari din cei 22.000 cu pensii recalculate pana acum au primit din aceasta luna bani mai putini. Erorile de calcul, mai ales in cazul pensiilor de 3.000 de lei, sunt deja recunoscute de contabilii ministerului, iar MApN-ul promite doar ca va da banii retroactiv.

Si presedintele Traian Basescu a cerut explicatii si solutii privind problema pensionarilor din armata. El a precizat, marti, ca problema aparuta in ultimele zile tine mai ales de comunicare publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Gabriel Oprea ministru, #recalculare pensii militare , #ministrul Apararii