Pana la un punct, Gabriel Oprea are dreptate atunci cand vorbeste despre linsajul mediatic declansat in privinta recalcularii pensiilor militarilor. Televiziunile de stiri exploateaza subiectul in mod isteric, iar Opozitia profita de cadoul nesperat pe o tema cu impact mare in societate. Caci toate sondajele de opinie plaseaza armata pe locul al doilea, dupa biserica, in topul increderii romanilor.
Unde mai pui ca situatia creata este o dubla arma direct impotriva lui Traian Basescu, pe de-o parte ca sef al CSAT, dar si ca inalt demnitar care a garantat ca nimeni nu se va atinge de pensiile militarilor, promitand ca, intr-un asemenea caz, va trimite legea inapoi de la promulgare. Era in campanie electorala pe atunci, ce-i drept.
Sunt de altfel convinsa ca isteria ar fi fost aceeasi daca cumva actuala putere ar fi introdus pensii speciale pentru militari in loc sa le anuleze. Sa fi vazut atunci aceiasi moderatori cum ar fi infierat cu manie proletara cazuri de ofiteri iesiti la pensie cu vechime incompleta si i-ar fi comparat cu medici sau profesori, cum ar fi plans de mila bugetului spoliat prin aceste pensii speciale, exact asa cum acum plang de mila celor vaduviti de pensii speciale. Nimic nu e prea mult cand scopul e "Jos Basescu!"
Dar dincolo de asta, enervarea ministrului Apararii e nejustificata, chiar penibila: nimeni n-a fost pus pe drumuri pentru adeverinte, pensiile au crescut, n-au scazut si totul este doar o manipulare. Asa o fi, dar cu numai o zi inainte chiar Traian Basescu recunostea ca au existat multe erori, a dat chiar exemple: "Un domn colonel (...)mi-a scris: "Tatal tau militar, mama ta pensionara, tu fara onoare! M-am interesat care e pensia lui, am aflat ca din 4.300 RON primise 1.500 RON".
Presedintele a convocat, de altfel, responsabilii la Cotroceni pentru a gasi o solutie pentru astfel de cazuri. In aceste conditii, e ridicol ca ministrul Apararii sa le spuna unor oameni ca ceea ce li se intampla lor nu e adevarat. E ca si cum le-ar zice ca ei nici nu exista.
Inainte de a acuza linsajul mediatic, Gabriel Oprea ar fi trebuit sa realizeze ca el a fost facilitat copios de prestatia subordonatilor domniei sale si a Cabinetului din care face parte. Pe de-o parte, e greu de inteles, dupa cum am mai scris si cu alte ocazii, de ce era necesara schimbarea sistemului pensiilor militare, care functioneaza de atata vreme si are corespondent in toate tarile NATO.
Una e sa anulezi recent obtinutele pensii speciale ale diplomatilor, pilotilor sau judecatorilor si alta e sa afectezi pensiile militare, o categorie profesionala cu totul speciala. Si daca tot era considerata absolut necesara, corectia, pentru a fi onesta, ar fi trebuit sa inceapa cu cei care se angajeaza acum in armata. Nu e vina militarilor ca am avut o armata de tip sovietic, ca multi au fost scosi la pensie inainte de vreme pentru a respecta standardele NATO.
Oamenii aceia au intrat in armata si datorita avantajelor certe, deci inclusiv pensia militara. Daca ele nu existau, poate alegeau alta cariera, asa ca au motive sa se simta inselati.
Dar daca tot ai luat decizia politica, macar pune-o in aplicare cat mai corect, eficient si nedureros. Adica nu pune oamenii sa bata garnizoanele intr-un termen foarte scurt pentru a obtine acte care, de multe ori, nici macar nu mai exista, aloca suficienta logistica pentru a face fata volumului de munca pe care-l presupune recalcularea rapida, recunoaste si corecteaza rapid inevitabilele erori.
Gabriel Oprea nu a reusit sa asigure niciuna dintre aceste conditii, in schimb neaga, isteric, erori recunoscute de insusi Traian Basescu. Sincera sa fiu, nu cred ca daca ar fi fost in Opozitie domnia sa ar fi ratat toata aceasta munitie oferita gratuit. Ce-ar mai fi fost la gura lui Gabriel Oprea la adresa ministrului Apararii, a premierului si a presedintelui!
Povestea incalcita si jenanta a recalcularii pensiilor militare este inca un exemplu pentru felul in care reuseste Guvernul sa se pocneasca singur cu tesla in locurile moi si apoi sa se intrebe de ce-l doare.