Fiica si ginerele lui Gabriel Oprea, acuzati ca au plagiat articole in baza carora au devenit doctori la SRI

Luni, 15 Februarie 2016, ora 10:27
9726 citiri
Fiica si ginerele lui Gabriel Oprea, acuzati ca au plagiat articole in baza carora au devenit doctori la SRI

Fiica si ginerele senatorului UNPR Gabriel Oprea sunt acuzati ca au plagiat mai multe articole, integral sau partial, cu ajutorul carora au obtinut, in decembrie anul trecut, titlurile de doctor, atribuite prin ordin semnat de noul ministru al Educatiei, Adrian Curaj.

Cei doi au devenit astfel doctori in Studii de securitate si intelligence la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI, unde a fost conducator de doctorat chiar Gabriel Oprea, pana la 1 decembrie 2015, cand a luat amploare scandalul de plagiat care l-a avut ca principal protagonist, scrie pressone.ro.

In varsta de 27 de ani, Ana Maria Tudor si Alexandru Marius Tudor au sustinut public lucrarile de doctorat in aceeasi zi, 27 octombrie 2015, cu o saptamana inainte ca Gabriel Oprea sa isi piarda functia de vicepremier, odata cu caderea guvernului Ponta.

Fiica si ginerele lui Oprea au avut acelasi conducator de doctorat, pe profesorul Gheorghe Toma, se arata intr-un raspuns dat de ANIMV la solicitarea pressone.ro. De asemenea, amandoi au beneficiat de o bursa doctorala cofinantata din fonduri europene, oferita de Universitatea privata "Titu Maiorescu". In plus, incepand din 2013 cei doi au fost colegi la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Conform sursei citate, in timpul studiilor doctorale, cei doi au publicat o serie de articole, cele mai multe tiparite tot de o universitate privata, "Dimitrie Cantemir", iar patru dintre ele, semnate impreuna, au fost plagiate partial sau integral.

Pe site-ul pressone.ro sunt publicate in paralel textele respective si originalele si se vede limpede ca sunt copiate, fara a se face trimitere la prima publicatie si fara a folosi ghilimele. Una dintre lucrarile originale ar fi fost plagiata in teza de doctorat si de Loredana Radu, avocata lui Victor Ponta si a lui Gabriel Oprea, avocata la cabinetul careia a lucrat fiica senatorului UNPR timp de doi ani, scrie sursa citata.

Avocata lui Victor Ponta, acuzata de plagiat - ar fi copiat sute de pagini

Radu Stroe, printre doctoranzii lui Gabriel Oprea - Lista doctorilor celebri scosi de SRI

Mai mult, unul dintre articolele semnate doar de Ana Maria Tudor a fost publicat in limba engleza si contine portiuni importante plagiate integral, dar traduse din volumul "Drept diplomatic si consular", aparut in 2006 la Editura Fundatiei Romania de Maine. De altfel, autoarea a comis o greseala impardonabila, transformand "limba romana" in "limba engleza" in momentul in care a scrise despre termenul de diplomatie a aparut in limba romana la sfarsitul secolului XIX, imprumutat din franceza.

Cel care s-a ocupat de coordonarea celor doua teze de doctorat este profesorul Gheorghe Toma, un apropiat al lui Gabriel Oprea, care l-a ajutat pe acesta sa puna la punct proiectul fantomaticei Academii de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN).

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost acuzat in vara trecuta ca a plagiat in teza de doctorat sustinuta in 2001 la Universitatea Bucuresti, acest lucru fiind certificat si de profesorul Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a universitatii.

Seful Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti: Teza de doctorat a lui Oprea e plagiat

Ulterior, in mass-media au aparut informatii despre numeroase cazuri de teze de doctorat plagiate, realizate sub coordonarea lui Gabriel Oprea, in calitatea sa de conducator de doctorat la ANIMV.

Inca un plagiat coordonat de Gabriel Oprea? Autorul, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei

Suspiciuni de plagiat in teza de doctorat a lui Neculai Ontanu, coordonata de Gabriel Oprea

Fost ministru al Apararii, caz incredibil de plagiat pastorit de Gabriel Oprea: A copiat si din Constitutie

In decembrie 2015, Gabriel Oprea a fost acuzat de pressone.ro ca a devenit profesor universitar si conducator de doctorat fara a indeplini criteriile legale. Senatorul UNPR nu a raspuns acuzatiilor aduse, dar ulterior si-a pierdut pozitiile detinute in cadrul ANIMV.

Reactia Academiei Nationale de Informatii, dupa suspiciunile de plagiat in tezele coordonate de Oprea

Retragerea titlurilor de doctor pentru Ponta sau Oprea tot in pixul lui Curaj va sta

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...