Gabriel Oprea a ramas fara titlul de doctor

Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 16:29
5726 citiri
Gabriel Oprea a ramas fara titlul de doctor
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea, dupa ce Consiliul National de Atestare a Titlurilor Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit ca fostul vicepremier a plagiat in teza sa.

Oprea are insa posibilitatea sa ceara in instanta revocarea ordinului, ceea ce a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca va face.

"Situatia mea a fost evaluata nu dupa legea din 2000, cand am sustinut teza, ci dupa o lege intrata in vigoare la mai bine de 10 ani de la finalizarea studiilor doctorale. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. De exemplu, posibilitatea retragerii titlului de doctor a fost introdusa in lege abia in 2011, ea nefiind prevazuta in legislatia anului 2000. Mai mult, notiunea de 'plagiat' a fost definita in legislatie abia in 2004, adica la 4 ani de cand mi-am sustinut teza. (...) Pe subiectul doctoratului, am astazi doua hotarari emise de institutiile statului roman, hotarari care sunt amandoua valabile, dar care se bat cap in cap", a scris Gabriel Oprea pe Facebook.

Comisia de experti din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat in cazul acestuia la data de 26 iulie.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, "Procedura plangerii prealabile", a fost sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

In iulie 2015, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a decis intr-un timp record ca suspiciunile de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirma, un verdict similar fiind dat si in cazul lui Victor Ponta. Pe de alta parte, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunand ca, in mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

Ulterior aparitiei informatiilor referitoare la suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, au aparut informatii similare in legatura cu mai multe lucrarile pe care fostul vicepremier le-a coordonat, printre acestea fiind cele ale lui Neculai Ontanu, fost primar al Sectorului 1, si Bogdan Licu, fost procuror general interimar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Oprea plagiat doctorat , #plagiat
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
"Gabriel Oprea a ramas fara titlul de doctor". Nu-i grav.
Poza patrula
patrula
rank 5