Romania plagiatului bine facut

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 09:51
7578 citiri
Romania plagiatului bine facut

Citind verdictul fara echivoc al presedintelui Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, Marian Popescu, in privinta acuzatiilor de plagiat la adresa vicepremierului Gabriel Oprea, am inteles de ce Victor Ponta se declara gata sa renunte la functie in favoarea presedintelui UNPR: continuitate si traditie.

Lasand gluma amara la o parte, chestiunea mi se pare foarte grava pe mai multe paliere.

Marian Popescu spune ca, si in cazul lui Gabriel Oprea, la fel ca in cel al lui Victor Ponta, discutam despre zeci de pagini copiate, deci despre un plagiat grosier, "o culpa grava". Si, totusi, Consiliul National de Etica, cel care functioneaza in subordinea Ministerului Educatiei si este singura institutie abilitata sa se pronunte in cazul demnitarilor, a infirmat acuzatia.

Cum? "Legea ne-a obligat, cum se intampla in cazul demnitarilor, sa transmitem autosesizarea la Consiliul National de Etica. Consiliul National de Etica a dat verdictul atat de rapid, incat nici macar nu am apucat sa le transmitem ce incepuseram noi sa analizam", a declarat pentru Gandul presedintele Comisiei de Etica a UB.

Exact ca in cazul dlui Ponta, desi UB, CNTCDU si o comisie internationala de experti au confirmat plagiatul, iata ca o comisie subordonata politic functioneaza ca un zid de netrecut.

Avem, asadar, cred, o problema institutionala foarte serioasa, pentru care nu vad sa se grabeasca cineva sa gaseasca solutie, foarte simpla de altfel: desfiintarea consiliului special care albeste demnitarii plagiatori.

In privinta lui Gabriel Oprea situatia este, intr-un fel, mai complicata decat in cel al premierului Ponta, pentru ca suspiciunea nu vizeaza numai propria teza de doctorat, ci si teze coordonate de dl Oprea, dupa cum a dezvaluit Hotnews: teza secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, teza primarului Sectorului 2, Neculai Ontanu, care este si secretar general al UNPR, a avocatei Loredana Radu, care il apara pe Victor Ponta, si a prim-adjunctului procurorului general al Romaniei.

Ceea ce se profileaza este o adevarata industie a plagiatului in mijlocul caruia se afla ditamai vicepremierul Romaniei si, dupa unele voci, un posibil viitor premier al Romaniei. Deci cum se zice in popor, am scapa de necuratul pentru a da de tac'su?

Poate ca un om cu educatie mai precara ar putea privi aceste acuzatii ca pe un moft. "Adica ce? A dat in cap la oameni?". Nu e asa. Plagiatul este o forma de furt, nu de cuvinte, ci de munca. Munca altcuiva inglobata in cuvintele furate. Si orice furt arata o mentalitate viciata. Daca esti capabil sa furi niste cuvinte, niste idei, esti capabil sa furi orice pentru ca furtul nu ti se pare o problema.

Pe de alta parte, plagiatul arata o inclinatie spre impostura. Si impostura ascunde incompetenta. Nu poti sa faci singur o teza de doctorat, dar vrei sa pari ca o poti face si sa profiti de efectele titlului obtinut fara munca.

In orice domeniu, aceste tare mi se par grave, dar cand este vorba despre oameni care au pe mana soarta Romaniei, ele mi se par extrem de periculoase. Nu numai prin ele insele, ci si prin modelul pe care il propaga: cand tanarul roman vede ca un premier plagiator este secondat si ar putea fi inlocuit de alt plagiator, ce intelege? Ca furtul si impostura sunt reteta succesului, nu? Ca asta e calea pe care trebuie sa o apuce si cand este eliminat din examen pentru copiat este victima unui abuz, de fapt?

Vad ca dl Oprea este marea vedeta a politicii romanesti: toti il curteaza, toti ii fac cu ochiul, de vointa domniei sale depinde soarta guvernarii, are televiziuni de casa care ii lustruiesc statuia de dimineata pana seara.

Una peste alta este insusi miezul consensului in interes national. Care este acest interes national?

Il definea recent presedintele Romaniei: "Cercetarea si educatia sunt sansa pe care Romania o are, sansa unui viitor pe care nu avem voie sa il ratam", spunea Iohannis. Condusi de plagiatori, formatori de plagiatori ma tem ca nu avem nicio sansa.

Eu am asteptarea si speranta ca dl Iohannis sa fie intransigent cu boala teribila a furtului si a imposturii intelectuale, in primul rand in virtutea formatiei de profesor a domniei sale, dar si in virtutea schimbarii totale pe care promis-o si pentru care a fost ales.

Cancerul Romaniei nu se reduce la coruptie, ci include toate formele de furt si impostura. Iar, daca nu va incepe si in aceasta zona o ofensiva fara rezerve, Romania lucrului bine facut va esua lamentabil in Romania plagiatului bine facut.

Citește și:
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Noi beneficii pentru parlamentari: Au votat o excepție pentru a putea face angajări la stat, cu toate că ele sunt suspendate
Parlamentarii au introdus în ordonanța de urgență votată ieri în Camera Deputaților ce prevede suspendarea ocupării funcțiilor publice până la sfârșitul lui 2022, un amendament care...
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...