Caderea omului care avansa mereu la exceptional

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 07:55
20598 citiri

Mi-a atras atentia prima data atunci cand, prin 2003 sau 2004, declara, intr-un interviu, ca toata cariera lui - si cea militara, si cea academica - e bazata pe "avansarea la exceptional".

Jurnalistul il intrebase cum a reusit el, un student la FF (cursuri fara frecventa), sa ajunga indrumator de doctorate la nici zece ani dupa ce terminase facultatea, dar si cum se simte ca general la 40 de ani. M-a socat atunci nu doar corelarea celor doi versanti ai carierei cu o expresie cazona - eu, sarmanul, crezand ca Universitatea e spatiu civil, nu cazarma -, ci mai ales un "amanunt" legat de studii.

Gazetarul care-l intervieva l-a intrebat care era titlul tezei de doctorat sustinute, iar omul avansat mereu la exceptional a raspuns ceva de felul urmator: am acasa un exemplar din lucrare, va dau informatii maine, dupa ce verific. Citez aproximativ, fiindca n-am mai putut da peste interviul cu pricina, realizat pe cand era prefect sau poate chiar ministru, in echipa lui Nastase. Dupa ce lucrasem 12 ore pe zi la propria teza, mi se parea incredibil ca o persoana sa uite tema propriei dizertatii doctorale.

M-a uimit, apoi, la inceputul lui 2010, usurinta cu care s-a desprins din PSD, pentru a sustine Guvernul Boc, premier la a carui demitere participase cu doar trei luni inainte. Nu era prima "girueta" din politica bucuresteana, dar trebuie sa recunoasteti ca nu e usor sa-i pui la un loc pe nea Puiu Iordanescu si pe Mickey Spaga, sub titulatura "independenti", schimbata apoi in "progresisti", ca sa reinscaunezi un politician impopular la Palatul Victoria.

Repozitionarea urmatoare, din 2012, nu a mai fost de mirare: intre timp, fusese dezgropata sintagma ceausista "interes national", pentru a justifica mentinerea cu orice pret la putere.

O nuanta noua s-a ivit dupa alegerea lui Klaus Iohannis la Cotroceni: daca in 2010-2012, ipochimenul fusese parte in guvernul prieten cu presedintele, daca in urmatorii doi ani participase la un guvern ostil aceluiasi sef al statului, in noua coabitare, inceputa in decembrie anul trecut, "interesul national" ii cere sa fie, folosind o expresie din popor, cu fundu-n doua luntri.

Iata de ce, in ultimele luni, a fost curtat intens de Opozitia penelista, care miza pe versatilitatea lui, dar si de pesedisti, care stiau ca nu pleaca de la putere nici mort.

Nu m-a mirat, de aceea, cum a folosit potentialul de santaj, pentru a transforma un partid minuscul - care a obtinut 2 la suta, in singurele alegeri la care a participat pe cont propriu - intr-un grup parlamentar care detine cheia facerii sau desfacerii Guvernului. Au ajuns, desigur, pe platforma lui atat fugari din Partidul Poporului, care promitea in campania din 2012 cate 20 de mii de euro fiecarui roman si "eliberarea de ciocoi", dar si de la cei "doi mari" de pe scena noastra politica.

De fapt, se repeta astfel scenariul derulat la Colegiul National de Aparare, unde cel supranumit Generalul si-a inceput ascensiunea politico-academica: acolo vin politicieni din toate partidele, ca sa ia o diploma, cu convingerea ca acesta e un soi de certificat de buna purtare, care asigura accesul la putere. UNPR e bratul politic al numitului Colegiu.

Declinul a inceput atunci cand s-a descoperit ca si doctoratul sustinut de omul avansat mereu la exceptional, si cele indrumate de el sunt plagiate. Pedepsele pentru frauda aceasta au fost blocate, la fel ca-n cazul Ponta, cu ajutorul unor universitari servili, dar ele vor veni intr-o buna zi.

La putin timp dupa dezvaluirea furtului academic, a avut loc si accidentul in urma caruia un motociclist, din coloana oficiala care-l insotea, si-a pierdut viata. Doar asa a putut afla publicul larg ca insul abuzeaza de functia din Guvern, in modul cel mai jenant cu putinta: invocand misterioase urgente, el a blocat, de la inceputul anului pana acum, de 1.500 de ori traficul pentru a trece tantos pe rosu. Interesul national a ajuns poleiala pentru mofturi personale.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Gabriel Oprea general, #Gabriel Oprea politist mort , #politist mort