Ce are de ascuns procurorul general Nitu? Ce ii datoreaza lui Gabriel Oprea?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 07:25
10645 citiri
Ce are de ascuns procurorul general Nitu? Ce ii datoreaza lui Gabriel Oprea?

Pornind de la niste informatii credibile, potrivit carora procurorul general Tiberiu Nitu beneficiaza zilnic de dispozitiv de insotire din partea Politiei Rutiere, deci fara nicio conditie de urgenta, inclusiv in afara Bucurestiului, iar un motociclist care il insotea ar fi suferit anul acesta un accident in zona Ploiesti, am cerut clarificari de la Ministerul Public in baza Legii accesului la informatiile publice.

Raspunsul a fost nu numai incomplet, dar si ambiguu: "Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu beneficiaza de coloana oficiala. Procurorului General ii este asigurat de institutiile statului cu atributii specifice un dispozitiv de insotire si protectie."

Ce inseamna institutii ale statului cu atributii specifice? Una este, probabil, SPP. In ordine. Dar care sunt celelalte? Este MAI una dintre institutiile cu atributii specifice? Deci are dl Nitu politist/politisti care il insotesc si ii deschid drumul in trafic? Care este baza legala? De cate ori s-a intimplat de la inceputul anului?

Am cerut din nou Ministerului Public, tot in baza legii accesului la informatiile publice, sa explice "explicatia".

Foarte straniu mi se pare faptul ca la intrebarea privind accidentul motociclistului nu am primit niciun raspuns. Daca el nu s-ar fi produs, nu vad de ce Ministerul Public nu infirma clar.

In timp ce dl Nitu ocoleste rasunsurile, apar date suplimentare despre dispozitivul sau, dezvaluite de jurnalistul TVR Alexandru Costache, pe pagina sa de Facebook: "Sursele ne spun ca Nitu avea si motociclist de la Politie, iar dupa accident, a vrut sa renunte la antemergatorul de la Rutiera, insa i s-ar fi spus sa-l pastreze, ca nu-i nicio problema, doar ca motociclistul a trecut pe un Passat.

Nitu face naveta zilnic la Ploiesti, iar antemergatorul de la Politie il preia de la Otopeni, sta cu el toata ziua si il conduce seara spre casa. Politistul apeleaza si la celelalte echipaje mobile din teren ca sa ii deschida calea si cand e nevoie pune in functiune semnalele acustice si luminoase. Cel mai probabil, Nitu are politist de la Rutiera dat prin ordin de ministru, insa ramane aceeasi intrebare: care e urgenta?"

Deci se cam leaga, as zice.

Si daca Ministerul Public nu vrea sa faca lumina, poate o va face MAI. I-am solicitat, tot in baza Legii 544/2001, sa precizeze cine sunt cei 14 demnitari care anul acesta au beneficiat de echipaje de insotire din partea Politiei Rutiere, de cate coloane a beneficiat fiecare, in ce temei legal, cati politisti s-au accidentat in timp ce se aflau in coloane, pe cine insoteau si, desigur, daca a existat accidentul motociclistului dlui Nitu.

Aici nu e vorba despre persoane, ci despre adevar si despre ceea ce consider a fi chestiuni de maxim interes public.

Pe de-o parte, mi se pare esential sa stim daca seful institutiei care ar trebui sa faca lumina in cazul Gigina, sub toate aspectele lui, de la groapa la eventualul abuz al ministrului, ar putea avea un interes de orice fel in acest caz.

Si eu cred ca, daca a primit dispozitiv de la Politie prin ordinul ministrului care ar trebui acum verificat, daca foloseste un dispozitiv in conditii discutabile din punct de vedere legal, deci fara a putea justifica vreo urgenta, si daca antemergatorul sau a suferit un accident asupra caruia pot plana acelasi intrebari ca in cazul lui Bogdan Gigina, obiectivitatea dlui Nitu poate fi grav afectata.

Ca sunt probleme cu aceasta ancheta o demonstreaza chiar autosesizarea Inspectiei Judiciare a CSM "cu privire la posibile incalcari ale dispozitiilor procedurale referitoare la competenta de efectuare sau supraveghere a urmaririi penale, in dosarul vizand decesul subinspectorului de politie Gigina Bogdan Cosmin, instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti".

Cu numai cateva ore inainte de aceasta decizie scriam ca miroase a musamalizare pentru acolo unde se face ancheta acum, adica la Parchetul Tribunalului Bucuresti, ministrul Oprea nu poate fi atins, deoarece procurorii PTMB nu au competenta necesara pentru a ancheta un ministru.

Daca dosarul ramane acolo, anchetarea dlui Oprea este pur si simplu imposibila.

Nu l-a trimis PTMB, n-a vrut PICCJ sa-l preia? S-a straduit cineva sa-l blocheze in zona sigura pentru dl Oprea? Nu stiu. Va afla Inspectia Judiciara. Dar cred ca pot suspecta orice cat timp nu mi-e clar ce ii datoreaza dl Nitu dlui Oprea si ce probleme similare ar fi putut avea la randul sau procurorul general. Iar Ministerul Public exact asta nu vrea sa clarifice.

Nu inteleg de ce un om sau o institutie care nu are nimic de ascuns, niciun schelet in dulap, nu raspunde complet si explicit. Alunecarea printre cuvinte, in formule cat mai vagi, sugereaza ca adevarul nu poate fi rostit.

Ceea ce nu e acceptabil tocmai de la institutia menita sa afle adevarul.

Pe de alta parte, cred ca am ajuns la un moment in care nu mai avem pur si simplu dreptul sa toleram abuzul. Ca ne-am obisnuit cu el, ca a devenit cutumiar, stiu, din pacate. Dar am ajuns la moartea unui om.

Eu nu spun ca dl Oprea l-a omorat pe Bogdan Gigina. Dar consider ca exista indicii solide ca Bogdan Gigina a murit in urma unui abuz. Abuzul comis de un ministru care a avea nevoie de dispozitiv de politie nu ca sa se duca la vreo actiune de serviciu urgenta, cum cere legea, ci, acasa, adica intr-o directie si cu un scop prin excelenta private.

Iar daca acest abuz nu exista, politistul Gigina era astazi acasa cu sotia si parintii lui.

Traim intr-o retea de abuzuri de toate felurile, care nu numai ca spoliaza tara, nu numai ca ii compromite viitorul, dar iata ca si ucide. Vorba unui cantec-parodie amara care face furori pe retelele de socializare: "Dupa ce te fura, te calca cu masina".

Si daca azi trecem peste, daca astazi ne multumim cu jumatati de masura, daca nu presam pentru adevar pana la capat, cred ca Bogdan Gigina este ucis a doua oara, de pasivitatea noastra de aceasta data, si, la fel de grav, maine se poate intampla din nou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Oprea politist mort, #Nitu coloana oficiala , #politist mort