Parintii politistului Gigina pun presiune pe procurori sa termine odata dosarul impotriva lui Oprea. Reactia DNA

Vineri, 19 Ianuarie 2018, ora 14:26
4091 citiri
Parintii politistului Gigina pun presiune pe procurori sa termine odata dosarul impotriva lui Oprea. Reactia DNA
Foto: Arhiva Hepta.ro

Parintii politistului Bogdan Gigina, decedat dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa in timp ce se afla in coloana care il insotea pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, vor urgentarea solutionarii dosarului mortii fiului lor.

Ei au depus in acest sens o contestatie la ICCJ.

Contestatia privind durata procesului a fost inregistrata joi la instanta suprema, primul termen fiind programat in 1 februarie.

Potrivit avocatului, familia lui Bogdan Gigina "ar dori ca ancheta sa se bucure de o celeritate mai accentuata", apreciind ca perioada de doi ani si trei luni de cand a fost deschis dosarul ar fi fost suficienta pentru solutionare.

"Solicita instantei competente sa dea un termen de maxim trei luni de zile pentru solutionarea cauzei", a declarat avocatul.

Cum reactioneaza DNA

DNA a reactionat, vineri, in urma contestatiei depuse de parintii lui Bogdan Gigina, explicand intarzierea dosarului.

Institutia sustine, intr-un comunicat de presa, ca dupa inregistrarea dosarului la DNA s-au realizat urmatoarele activitati:

- au fost inculpate doua persoane fizice si o persoana juridica (Gabriel Oprea, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, persoana juridica SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L. si Mazilu Petre, administrator al firmei mentionate);

- s-a dispus si efectuat expertiza tehnica cu privire la autovehiculul implicat in accident;

- s-a dispus si efectuat expertiza cu privire la dinamica accidentului;

- au fost identificate si audiate, in calitate de martori, peste 60 de persoane (o parte dintre acestia fiind propusi de partile din cauza);

- ca urmare a audierii unor martori, partile au facut, in mod repetat, cereri de audiere a altor persoane;

- s-a cerut declasificarea, de catre cinci institutii publice, a unor documente care au legatura cu cauza, clasificate ca secret de stat sau secret de serviciu;

- declasificarea acestor documente s-a realizat, partial, abia in decembrie 2017 si in ianuarie 2018.

Amintim ca fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz in serviciu privind folosirea nelegala a coloanei oficiale, dosar deschis dupa moartea politistului Bogdan Gigina.

In seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19:00, agentul de politie Bogdan-Cosmin Gigina, care facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a decedat.

In octombrie 2017, la iesirea de la audierile in acest dosar, Gabriel Oprea declara: "Adevarul este ca sunt nevinovat, eram in timpul serviciului. Din pacate, politistul a cazut in cele trei gropi, aflate la trei sute de metri de aici, care nu erau semnalizate corect si nu au fost semaforizate".

In acest dosar, in afara de Gabriel Oprea au mai fost audiati printre altii Petre Toba, fost sef al Politiei Romane, precum si fostul procuror general al Romaniei Ilie Botos, care la momentul accidentului era secretar de stat in Ministerul de Interne. El a spus, la iesirea de la audieri, ca a aflat despre accident a doua zi, ca nu avea in atributii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale si ca a dat explicatii "tehnice".

Familia Gigina s-a constituit si parte civila in acest dosar.

In luna octombrie 2017, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ca dosarul privind accidentul in care a murit Gigina va fi solutionat pana la finalul anului, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#familie Gigina urgentare dosar, #Gigina urgentare dosar ICCJ, #politist Gigina murit Oprea , #politist mort