Care este PSD?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 18 Ianuarie 2009, ora 23:50
7056 citiri
Care este PSD?
Foto: Cotidianul

Primarul sectorului 5 din Bucuresti, care este Marian Vanghelie, a ajuns sa ii ureze "succesuri" lui Gabriel Oprea, pe atunci inca ministru de Interne in cabinetul lui Emil Boc.

Ca proaspatul ministru de Interne, Gabriel Oprea, avea sa isi dea demisia peste cateva zile atat din functia de ministru, cat si din PSD, devenind ex-ministru de Interne si fost membru PSD, nu mai este acum o stire.

Inca o victorie pentru energicul si, mai nou, foarte vocalul lider PSD Marian Vanghelie. Primarul sectorului 5 din Bucuresti, Marian Vanghelie, a fost unul dintre cei mai activi lideri PSD ai conflictului generat de numirile fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Marian Vanghelie - liderul incontestabil al gramaticii limbii romane

In urma cu cativa ani, Marian Vanghelie incremenea in fata rugamintii lui Robert Turcescu de a conjuga verbul "a fi". Mutenia lui Vanghelie din studioul Realitatea TV, cand primarul sectorului 5 dadea impresia ca nu stie nici ce inseamna macar a conjuga un verb, daramite sa se mai aventureze in a face acordul in diferitele ipostaze ale conjugarii, ramane un moment de referinta pentru biografia liderului PSD.

Momentul penibil si jenant al conjugarii lui "a fi" a trecut, insa Marian Vanghelie a devenit din acel moment un nume. Un nume care trada incultura, dar ce mai conteaza nuantele si detaliile cand scopul a fost atins.

Cel care nu a stiut sa spuna "eu sunt", dar "care este" Marian Vanghelie, si-a continuat numarul umoristic si cu alte momente pline de profunzime intelectuala.

A urmat inventarea celebrelor "almanahe", despre care domnul Vanghelie a spus ca reprezinta pluralul in spaniola al cuvantului romanesc.

Vazand ca spusele sale il promoveaza tot mai mult in lumea mediatica damboviteana, Marian Vanghelie nu a mai avut nicio inhibitie si ne-a prezentat pe indelete universul sau socio-cultural.

In noiembrie 2006, de exemplu, in plina criza a electricitatii din cartierul bucurestean Ferentari, Marian Vanghelie facea un apel la calm si ratiune: "am auzit niste baieti simpatici, aseara pe la televizor, si ii trimit sa se duca dreacu la munca, nu sa citeasca almanahe, almanahe (...) Sa se duca dreacu, nu sa stea la televizor. (...) Nu poate Vanghelie sa le cumpere mancare, sa le-o puna pe masa, sa le mai si bage in gura".

Marian Vanghelie - un stilist al politicii romanesti

Fiecare aparitie televizata a primarului sectorului 5 din Bucuresti se poate transforma intr-un studiu de caz pentru lingvistii si politologii din Romania.

Poate ca Marian Vanghelie mai are de invatat pana sa ajunga la nivelul de exprimare al unui Tariceanu, care foloseste constant "care" in loc de "pe care" si invers, insa nu avem cum sa nu ii recunoastem si calitatile de necontestat.

Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a ajuns in prezent sa manuiasca lejer si cu o finete rar intalnita ironia. Cum sa nu apreciezi cand il auzi pe primarul "care este" ca ii ureaza "succesuri" lui Gabriel Oprea in drumul sau spre Palatul Cotroceni?

Trecem peste faptul ca initial stai, pret de cateva secunde, in fata stirii citite si te intrebi daca a fost o ironie sau o noua greseala gramaticala. Inregistrarea TV ne lamureste: domnul Vanghelie a fost ironic.

Primarul "care este" si care a mutit in fata conjugarii lui "a fi" ajunsese sa preia o "perla" de-a fiicei Presedintelui si sa ii dea cu ea in cap ministrului de Interne Gabriel Oprea...

Insa arta stilistica a exprimarii politice a lui Marian Vanghelie a fost atinsa cand acesta s-a referit la statutul lui Gigi Netoiu in PSD.

A inceput prin a-i transmite acestuia ca mai bine "sa-si vada de dosarele pe care le are in instanta", "de vinul pe care il vinde fara acte" si sa nu aduca galeria de la Dinamo sa protesteze la sediul partidului.

Si, ca un adevarat eseist consacrat, Vanghelie incheie discursul cu un croseu de K.O. spunand despre Gigi Netoiu ca este o "virgula in treacat" si nu un individ care sa reprezinte partidul.

"Succesurile" lui Marian Vanghelie

Nu trebuie sa lasam deoparte schimbul intelectual de idei dintre Marian Vanghelie si celalalt stilist al politicii si fotbalului romanesc Gigi Becali.

Aproape ca nici nu mai conteaza de la ce a pornit cearta dintre cei doi, nu mai conteaza nici modul in care cei doi "intelectuali" ai politicii s-au gratulat cu complimente precum "iti dau jos dintii din gura", insa merita amintita profetia cu care Marian Vanghelie a incheiat acest conflict.

"Imi propun sa-l scot pe domnul Becali din politica pentru ca m-a scos din sarite", asa a grait Marian Vanghelie si asa i-a dat Dumnezeu lui Gigi Becali.

In fata acestui exercitiu stilistic ar trebui sa ne scoatem cu totii palaria, caci nu este de ici de colo sa iti exprimi atat de elegant furia - "te scot din politica pentru ca m-ai scos din sarite!"

Pe lista succeselor lui Marian Vanghelie trebuie sa figureze in mod obligatoriu si debarcarea lui Gabriel Oprea - poate nu neaparat din fruntea Ministerului de Interne, dar cu siguranta din randurile PSD-ului. Tot Marian Vanghelie, in calitate de presedinte al PSD Bucuresti si nu numai, i-a facut si pe Gigi Netoiu si pe Florentin Pandele sa demisioneze din PSD Ilfov.

Vocea lui "care este" in PSD

Marian Vanghelie a fost una dintre cele mai puternice voci din PSD in cazul conflictului creat de fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea. El a fost singurul membru PSD care a spus clar si raspicat ca, daca Emil Boc nu il demite pe Gabriel Oprea din functia de ministru, PSD-ul iese de la guvernare.

Apoi, Marian Vanghlie a demonstrat ca, cel putin la nivelul PSD Bucuresti, cine nu este cu el este impotriva PSD-ului, deci exclus.

Despre Marian Vanghelie proaspetii demisionari din PSD Ilfov, Florentin Pandele si Gigi Netoiu, au spus ca a ajuns sa controleze aproape un sfert din intregul Partid Social-Democrat.

Nici motivul demisiei lui Anghel Iordanescu din PSD nu este strain de influenta tot mai mare pe care primarul sectorului 5 a ajuns sa o aiba in partid.

Cat de mult se va vangheliza PSD-ul?

In final, raman cateva intrebari deschise. Cat de mult este dispus PSD-ul sa se identifice cu cel "care este" din ce in ce mai mult si mai tare in PSD?

Cat de mare va ajunge influenta lui Marian Vanghelie in PSD? Cat de departe va fi dispus Partidul Social-Democrat sa mearga cu acest compromis de dragul presupuselor voturi pe care le aduce Marian Vanghelie?

Marian Vanghelie s-a transformat din elevul repetent al PSD-ului, ignorat si ironizat de aproape toata conducerea pentru notele proaste de la purtare si limba romana, intr-unul din cei care are puterea de a garanta pentru profesori universitari, de a exclude generali din partid si de a negocia guvernari.

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Marian Vanghelie, #PSD, #Gabriel Oprea, #PSD Bucuresti , #PSD