Demisia lui Oprea salveaza Coalitia. Pentru cat timp?

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 23:00
3706 citiri
Demisia lui Oprea salveaza Coalitia. Pentru cat timp?

Nici nu a inceput bine convietuirea PSD - PD-L ca Gabriel Oprea a stabilit recordul pentru cel mai scurt mandat de ministru.

Si-a dat demisia pentru a nu-l obliga nici pe Emil Boc sa-l demita si nici pe ministrii PSD sa-si dea demisia in bloc. A salvat Coalitia si a pus capat unei noi crize in sanul "compromisului rational". Asa cum stau lucrurile nu putem decat sa ne intrebam: pana cand?

Dupa ce a deranjat calculele pe care si le facuse Mircea Geoana, Gabriel Oprea s-a vazut nevoit sa demisioneze, mai ales dupa ce liderii PSD au sarit ca arsi in urma numirilor pe care le-a facut in structurile ministerului.

"Am pus interesul Romaniei si al romanilor pe primul loc si am intentionat sa fac o echipa competenta avand trei scopuri majore: o administratie publica transparenta, imbunatatirea sigurantei cetateanului si aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Si se pare ca acest scop al meu a deranjat pentru ca nu a urmarit interesele de grup. Drept urmare mi s-a retras sprijinul politic. Va anunt ca am demisionat din postul de ministru de Interne ca sa nu periclitez coalitia guvernamentala si nu vreau sa fiu un ministru marioneta", au fost declaratiile ale fostului ministru de Interne.

Gabriel Oprea a declarat ca a fost desemnat prin vot democratic sa conduca Ministerul Administratiei si Internelor si, potrivit legii, ministrul este cel care inainteaza propunerile pentru secretarii de stat.

"Am numit presedinti de organizatii judetene ca secretari de stat si acestia au fost agreati de conducerea partidului. Este dreptul ministrului sa faca asta. Pot sa spun cu sinceritate ca fata de partid mi-am facut datoria in mod exemplar, drept dovada stau rezultatele obtinute de organizatia pe care o conduc la alegerile parlamentare.

Nu am avut iesiri publice, nu am criticat niciun coleg, chiar daca nu intotdeuna am considerat salutare deciziile acestora. Nu am intrat in politica manat de vreun interes economic sau financiar, ci manat de interesul national. Corectitudinea este scopul pentru care am intrat la Interne si astea nu sunt vorbe goale", a mai precizat Oprea, in discursul de demisie.

Premierul Emil Boc nu s-a gandit mult pentru a accepta aceasta demisie, dupa ce documentul a ajuns la ora 16:00 la Guvern. Mai mult, si Traian Basescu a semnat in cursul serii decretul de revocare.

Dan Nica interimar la Interne

Propunerea premierului pentru interimatul la Interne a fost Dan Nica, viceprim-ministru.

Numele lui Nica era vehiculat inca de luni cand Mircea Geoana, presedintele Senatului, a anuntat ca neglijarea parerii partidului de catre Oprea atunci cand a numit secretarii de stat se sanctioneaza cu retragerea sprijinului politic.

Printre alte nume vehiculate de catre surse apropiate social democratilor ca ar putea ocupa fotoliul ministerial de la Interne s-au numarat Liviu Dragnea, Doru Ioan Taracila si Catalin Voicu.

Totusi, Marian Vanghelie anunta ca Voicu a renuntat la acest post, desi l-a dorit cu ardoare in timpul negocierilor de formare a unei coalitii guvernamentale.

"Un Guvern slab, in care ministrii se saboteaza reciproc"

Tabara PSD nu a putut decat sa se bucure de demisia lui Oprea. Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat marti ca social-democratii se asteptau ca Gabriel Oprea sa demisioneze din functia de ministru de Interne, iar acesta este considerat ca si dat afara din PSD, nemaifiind nevoie decat de o simpla formalitate.

Pe de alta parte, democrat-liberalii au anuntat, prin vocea vicepresedintelui Cezar Preda, ca nu au nimic de comentat in privinta anuntului lui Gabriel Oprea, precizand ca demisia este un act unilateral.

La polul opus, tabara liberalilor critica miscarea de trupe de la Interne. Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu este de parere ca momentan "ne aflam deja pe terenul ridicolului daca luam in calcul telefoanele in miez de noapte dintre Emil Boc si Mircea Geoana".

"Cazul Oprea nu este o exceptie, nu este un caz izolat. Este un modus operandi al noii puteri. Avem un guvern slab in care ministrii se saboteaza reciproc, un guvern care nu are capacitatea de a gestiona economia romaneasca", a declarat liderul PNL.

Tariceanu spune ca pe romani nu-i intereseaza luptele interne din PSD, ci mai degraba solutiile anti-criza pe care ar trebui sa le gaseasca Guvernul.

Demisia lui Gabriel Oprea carpeste, pentru moment, "gaurile" care au aparut in coalitia de guvernare, ale carei calcule de acasa nu s-au potrivit cu ce s-a intamplat in targ.

Intrebarea care se pune este cat timp va rezista carpeala de data aceasta si ce va determina urmatoarea ciocnire care ne va da ocazia sa sesizam o noua criza in Coalitie?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#demisie Gabriel Oprea, #criza coalitie, #Dan Nica interimat , #PSD
Comentarii