Presa de azi: Demisia lui Oprea tine PSD la guvernare

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 07:10
4946 citiri
Presa de azi: Demisia lui Oprea tine PSD la guvernare

Demisia salveaza Coalitia titreaza Ziua in editia de miercuri. Gabriel Oprea si-a anuntat marti demisia din functia de ministru de Interne pe care a detinut-o 22 de zile, spunand ca a deranjat prin numirile pe care le-a facut si ca nu a acceptat sa plimbe mape si sa fie un ministru marioneta.

El a explicat ca a recurs la aceasta demisie deoarece nu a dorit sa creeze tensiuni in sanul Coalitiei aflate la guvernare. Ministrul a apreciat ca a actionat "corect si legal" in ceea ce priveste nominalizarile trimise premierului Emil Boc cu privire la secretarii de stat din minister si Directia Generala de Informatie si Protectie Informativa.

"Consider ca mi-am facut datoria in mod exemplar fata de partid. Nu am actionat niciodata impotriva partidului si a disciplinei de partid", a aratat pesedistul, mentionand ca era in atributiile lui sa faca nominalizarile respective.

El a subliniat ca in Ministerul Administratiei si Internelor trebuie sa se faca politica interesului national, in sensul functionarii ordinii de drept, adaugand ca sprijinul politic i-a fost retras de catre PSD deoarece nu a acceptat sa ii fie impusi oameni pe alte criterii decat competenta.

Demisia lui Gabriel Oprea a fost acceptata de premierul Emil Boc care i-a inaintat presedintelui Traian Basescu propunerea ca vicepremierul Dan Nica sa fie desemnat ministru interimar al Administratiei si Internelor.

Din Romania libera aflam ca Demisia lui Oprea tine PSD la guvernare. Cu sprijinul politic retras si securea excluderii din PSD deasupra capului, Gabriel Oprea a demisionat marti din functia de ministru de Interne fara sa mai astepte revocarea sa. Ministru interimar de Interne a fost numit vicepremierul Dan Nica.

Tavalugul acuzelor fiind lansat, era greu de intrezarit finalul conflictului din PSD si la nivelul coalitiei PSD-PD-L, mai ales ca Marian Vanghelie a anuntat o pozitie extrema a social-democratilor: daca Boc nu semneaza revocarea lui Oprea, PSD iese de la guvernare.

Premierul a transmis, la randul sau, ca asteapta mai intai nominalizarea unui inlocuitor. Inarmati pentru un razboi de lunga durata, pesedistii au fost luati prin surprindere de anuntul demisiei generalului Oprea.

Prima reactie dupa demisia ministrului de Interne a fost a viceliderului filialei Ilfov, Gigi Netoiu, organizatorul mitingului de sustinere de marti dimineata, de la sediul PSD, care a afirmat: "Oprea nu va putea fi niciodata marioneta lui Vanghelie".

Netoiu a sustinut ca Vanghelie a dorit sa-si impuna doi secretari de stat la Interne si seful DGIPI, post in care Oprea a preferat sa-l numeasca pe Virgil Ardelean.

Oprea si-a facut datoria, Oprea poate sa plece. Cine a scris povestea Vulpii, este titlul din Gandul. "Nu m-am consultat cu Traian Basescu (cu privire la numirea lui Virgil Ardelean). A fost decizia mea totala. Nici cu mama nu discut atunci cand iau decizii", a sustinut Gabriel Oprea, marti, dupa ce a parasit, prin demisie, postul de ministru al Internelor.

Precizand ca el este "barbat", adica nu "un tradator", Oprea a incercat sa acrediteze ideea ca "povestea Vulpii" a venit exclusiv din capul sau, fara a se fi consultat cu cineva si, cu atat mai putin cu Traian Basescu.

Cu toate acestea, e greu de crezut varianta sustinuta de ministrul demisionar, potrivit careia Basescu n-a avut un cuvant de spus in numirea sefului unui serviciu secret. Intrebarea e daca presedintele a initiat-o sau decizia a fost luata la un palier mai jos si doar aprobata de presedinte.

Gabriel Oprea a recunoscut pentru Gandul ca, intre 2 si 5 ianuarie, s-a aflat la Cluj, unde a petrecut cateva zile in compania lui Ioan Rus si a premierului Emil Boc. Oprea spune ca nu a fost "influentat" de ei in numirea lui Ardelean. De asemenea, precizeaza ca nu a fost "insolent, dar a fost categoric" cu Mircea Geoana, caruia i-a comunicat ca nu e treaba nimanui ce numiri face el la minister.

Nici lui Boc, Oprea zice ca nu i-a dat socoteala: "Am fost la Emil Boc, i-am aratat legea, i-am spus ca eu fac numirile". Liderii PSD sunt insa convinsi ca a fost vorba de un "test" al lui Basescu la adresa partidului. Administratia prezidentiala a replicat cu un "contra-test".

"Vanghelionul" dupa Oprea, scrie Gardianul, precizand ca, dupa retragerea sprijinului politic pentru Gabriel Oprea, reprezentantii a zece filiale ale PSD s-au intalnit la Peris, unde au pus la cale o contraofensiva impotriva masurilor luate de cuplul Geoana-Vanghelie.

Cele mai radicale propuneri au fost convocarea Congresului de debarcare a lui Mircea Geoana din fruntea PSD, ori scindarea partidului prin constituirea unei noi structuri politice de stanga. Tot atunci s-a aflat si numele celui pe care Marian Vanghelie il dorea in fruntea serviciului de informatii al MI - fostul sef de piata si al economatelor lui Marian Vanghelie, Bogdan Georgescu.

Ramas fara sprijinul politic al partidului, social-democratul Gabriel Oprea a demisionat din fruntea Ministerului de Interne dupa numai 22 de zile de mandat. "Am vrut sa conduc MAI, nu vreau sa plimb mapa si sa fiu un ministru-marioneta", a mai spus fostul ministru de interne.

Oprea a mai precizat ca nu a actionat niciodata impotriva partidului si in afara disciplinei de partid. Presedintele Basescu a semnat decretele de revocare a lui Gabriel Oprea si numire a lui Dan Nica in functia de ministru interimar.

Virgil Ardelean, de la "nu demisionez" la "nu comentez", noteaza Evenimentul Zilei. Virgil Ardelean a refuzat marti sa faca vreun comentariu privind deznodamantul la care s-a ajuns in scandalul provocat de numirea sa la sefia Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).

El a precizat ca va prezenta un punct de vedere in cursul zilei de miercuri. Cu toate acestea, luni seara, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca nu se gandeste sa plece de la conducerea DGIPI.

"Nu demisionez pentru ca nu am niciun motiv", a declarat el, cu mai putin de 24 de ore inainte ca Gabriel Oprea, cel care l-a numit, sa-si anunte demisia din functia de ministru al Internelor. Ardelean a sustinut in continuare ca scandalul legat de revenirea sa este instrumentat de o "gasca" de politicieni, fara a da insa vreun nume.

Virgil Ardelean nu este singura numire "cu cantec" a lui Gabriel Oprea. Fostul ministru si-a instalat, tot vinerea trecuta, propriul doctorand, Toma Rus, in functia de director adjunct al Departamentului de Ordine Publica din Ministerul de Interne.

Acesta vine tot de la Cluj, unde a condus Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Brigada de Combatere a Crimei Organizate.

Cotidianul scrie ca Baronul PSD Liviu Dragnea bate pas de defilare spre MAI. Presedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, are prima sansa la Interne, fiind sustinut de Hrebenciuc si Vanghelie. In carti se mai afla si vicepremierul Dan Nica, acesta fiind desemnat marti interimar la MAI.

Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea are cele mai mari sanse sa fie desemnat ministru al Internelor si Administratiei in locul demisionarului Gabriel Oprea. A recunoscut-o si presedintele organizatiei PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, intr-o declaratie data la Realitatea TV.

In plus, surse din PD-L sustin ca numirea lui Dragnea ar fi fost agreata si de premierul Boc, dar si de presedintele Traian Basescu. Nu in ultimul rand, Dragnea este recomandat si de trecutul sau: a fost initial membru PD si este prieten cu prim-vicepresedintele PD-L, Adriean Videanu.

Dragnea este sustinut pentru preluarea portofoliului de la Interne de Viorel Hrebenciuc si de Vanghelie. Sanse la functia de ministru de Interne are insa si vicepremierul Dan Nica, desemnat deja de PSD drept interimar dupa demisia lui Gabriel Oprea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Gabriel Oprea demisie, #PSD PDL Guvern, #Oprea MAI demisie , #PSD