Presa de azi: Grupul Oprea vrea sa lase PSD fara sefi in deconcentrate

Marti, 02 Martie 2010, ora 07:26
4506 citiri
Presa de azi: Grupul Oprea vrea sa lase PSD fara sefi in deconcentrate
Foto: Romania Libera

PD-L a fortat ieri in Camera Deputatilor dezbaterea si adoptarea unui proiect de lege de modificare a Statutului functionarului public, care ar trebui sa salveze numirile facute de Guvernul Boc la conducerile institutiilor deconcentrate, operate in baza a doua ordonante declarate deja neconstitutionale.

Clientela lui Boc, tinuta in brate, titreaza Jurnalul National. Guvernul era obligat ca in 45 de zile sa corecteze prevederile neconstitutionale din cele doua ordonante, iar cele 45 de zile au expirat.

Ca sa carpeasca lucrurile, presedinta Comisiei de administratie din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu (PD-L), si-a convocat ieri, la ora 13:00, colegii pedelisti, prin SMS, la o sedinta ad-hoc a comisiei, sedinta aflata in afara programului de lucru.

Comisia a adoptat un proiect de lege, primit de la Senat, prin care se instituie o serie de reglementari privitoare la modul in care se ocupa functiile de conducere la nivelul institutiilor descentralizate. Barbu a inaintat raportul Biroului Permament, cu propunerea de punere imediata pe ordinea de zi a plenului, dar reprezentantii PNL si PSD din conducerea Camerei Deputatilor au declarat ca raportul este ilegal.

Liberalii si pesedistii au explicat ca proiectul de lege nu rezolva situatia directorilor demisi deja, care, potrivit hotararilor judecatoresti, ar trebui repusi in functie, ci mai mult, lasa posibilitatea actualilor directori numiti de Guvernul Boc din randul clientelei sale politice sa obtina prelungirea mandatului cu avizul Agentiei Functionarilor Publici.

Evenimentul Zilei anunta ca PD-L face zid in parlament pentru sefii pusi de Boc in teritoriu. Democrat-liberalii s-au intrecut sa-i gaseasca premierului o acoperire legala pentru directorii din deconcentrate, taind microfonul opozitiei.

Clientela politica instalata la sefia deconcentratelor poate sa stea linistita in continuare. Si dinspre gu vern, si dinspre parlament functiile le sunt garantate chiar daca nu mai au nicio acoperire legala, dupa expirarea termenului dat de Curtea Constitutionala pentru reglementarile in domeniu.

Dinspre Palatul Victoria vidul legislativ se traduce prin faptul ca sefii de deconcentrate pot sa-si vada linistiti de lucru in continuare . La parlament, PD-L-istii lucreaza de zor sa scoata o lege pentru a-i scapa de problemele de legalitate.

Ei au impus ieri in Camera Deputatilor un act normativ in acest sens promovat de guvernul Boc si trecut rapid prin Senat, dupa ce au fortat intrarea pe ordinea de zi.

Controversele s-au prelungit si la sedinta Biroului Permanent al Camerei, unde PD-L a incercat sa treaca legea pe ordinea de zi in regim de urgenta. PSD si PNL s-au opus, invocand "intrunirea ilegala a comisiei de administratie", necesitatea unui aviz al comisiei de munca, dar si faptul ca aveau termen pentru amendamente ziua de ieri.

Biroul Permanent nu a reusit sa ia o decizie, si partile si-au reluat argumentele in plen, unde sefa Camerei, Roberta Anastase (PD-L), a cerut introducerea legii pe ordinea de zi. La final, tensiunea a ajuns la maximum pentru ca Anastase a fortat trecerea la vot si a taiat de pe lista vorbitorilor 4 dintre deputatii opozitiei.

"Pentru 4.000 de oameni care v-au pupat in fund, v-ati batut joc de legile administratiei ", tipa PSD-istul Valeriu Zgonea, in timp ce Anastase anunta ca legea a fost introdusa pe ordinea de zi, cu voturile PD-L, UDMR si ale independetilor.

PSD si PNL au parasit sala in semn de protest, iar in absenta opozitiei legea a fost votata pe articole.

Grupul Oprea vrea sa lase PSD fara sefi in deconcentrate, aflam din Romania Libera. Noul partid de stanga nu se mai multumeste doar cu atragerea de membri marcanti ai PSD, ci a trecut la etapa creionarii structurilor teritoriale. Primarul Neculai Ontanu are sanse sa devina, de pilda, seful viitoarei filiale Bucuresti. Nici in aceasta situatie noua conducere a PSD nu reuseste sa gaseasca parghiile prin care sa contracareze "dezertarile".

Cea mai recenta "achizitie" facuta de Gabriel Oprea in perspectiva infiintarii unui nou partid de centru-stanga este primarul sectorului 2, Neculai Ontanu.

Fostul social-democrat s-a aratat ieri increzator in proiectul Oprea. "Politica noastra este interesul national, si nu cel politic, iar prioritatea noastra numarul unu este depasirea crizei economice. Vrem sa formam un partid in care libertatea de dialog si echipa au un rol foarte important, un partid care isi respecta intotdeauna promisiunile, un partid echilibrat, cu respect fata de oameni", a detaliat Ontanu directia pe care se va inscrie viitoarea formatiune.

In alta ordine de idei, surse din PSD sustin ca parlamentarii din grupul independentilor negociaza cu democrat-liberalii din teritoriu obtinerea unor functii de conducere la nivelul deconcentratelor.

"Negocierile se refera la conducerea institutiilor detinute de PSD anul trecut, in perioada guvernarii PD-L-PSD. Sunt multi directori ai social-democratilor care au ramas in functie si care ar putea fi preluati de independenti", ne-au afirmat sursele citate.

De exemplu, in Prahova, unde activeaza doi parlamentari independenti, Sorin Chivu si Razvan Turea, proveniti de la PSD, negocierile se afla intr-o faza avansata. "Independentii vor jumatate din deconcentrate, exact cat a avut PSD. Dar nu se poate. Ar putea fi cedate insa institutii cum ar fi Garda Financiara, Inspectoratul Silvic si altele", ne-au mai spus sursele citate. Senatorul Sorin Chivu a confirmat negocierile purtate cu PD-L.

"Ne-am creat o structura politica proprie care va sta la baza unui nou partid. Dorim si putem sa preluam conducerea unor deconcentrate", a afirmat Chivu.

In acelasi timp, deputatul independent Tudor Ciuhodaru (fost PSD) ne-a declarat ca au existat unele intalniri la nivelul judetului Iasi cu PD-L, "s-au purtat unele discutii, dar nu am decis inca nimic". In schimb, deputatul Eugen Nicolicea, viceliderul grupului independentilor, neaga asemenea negocieri cu PD-L.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Gabriel Oprea partid stanga, #Neculai Ontanu partid Oprea, #Guvern deconcentrate, #Boc deconcentrate , #PSD