TV Ziare.com: PSD si-a pierdut electoratul - e nevoie de un nou partid de stanga

Joi, 11 Martie 2010, ora 15:07
1610 citiri
TV Ziare.com: PSD si-a pierdut electoratul - e nevoie de un nou partid de stanga

Aparitia unor partide noi de stanga ar putea sa dinamizeze competitia politica, astfel incat PSD sa nu devina un partid monopolist si sa fie mai eficient in a reprezenta interesele alegatorilor, a declarat, pentru TV Ziare.com, Ovidiu Gherasim, profesor universitar de stiinte politice la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi.

"Unii considera ca in ultimii ani sunt prea putini participanti la dialogul public si la competitia democratica. Aparitia unor partide noi ar putea sa dinamizeze cumva competitia. Asta e si unul din motivele pentru care, in orice conditii, ar fi mai bine sa apara un partid de stanga in Romania pentru a reprezenta o competitie, in asa fel incat partidul dominant in zona aceea, PSD-ul, sa nu ramana un partid monopolist si sa devina mai eficient in a reprezenta interesele alegatorilor", a declarat profesorul Gherasim.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Ovidiu Gherasim la TV Ziare.com

Asta in special in conditiile in care, in perioada post-comunista, PSD nu a reusit sa ofere ceea ce trebuia publicului larg si s-a departat de electoratul sau de baza, explica profesorul.

"Optiunile de stanga din punctul de vedere al sprijinului electoral raman inca foarte importante in politica romaneasca, desi sprijinul pentru PSD a scazut in mod constant incepand cu 2004. Asta se datoreaza in buna masura si incapacitatii liderilor de a propune un program care sa satisfaca bazinul electoral.

Opinia mea e ca, in ultimii ani, PSD incercand sa mearga in directia modernizarii a uitat de o parte din electoratul lui si nu a reusit sa promoveze lideri cu o imagine atractiva pentru acel electorat. E vorba in primul rand de electoratul rural", a declarat Gherasim.

Solutiile economice propuse de stanga, care din pacate trebuiau transformate din vorbe in politici publice, nu s-au realizat.

"Atunci cand partidele deja existente pe scena politica nu reusesc sa ofere solutiile care se asteapta e normal sa fie inlocuite de competitori care se adapteaza mai bine", spune profesorul.

In ciuda esecului PSD, social-democratia nu isi pierde din importanta, explica Gherasim, iar sansele unui partid de stanga sunt cu atat mai mari, cu cat criza economica si proasta gestionare a fondurilor in domeniul bugetar nemultumesc populatia.

In mod evident tipul de evolutie sociala in curs favorizeaza partidele de stanga, "ceea ce impune o precautie suplimentara din partea celorlalti participanti la competitia politica", a declarat Gherasim.

Greu de crezut ca noul partid va fi mai convingator decat PSD-ul

Atat timp insa cat gruparea independentilor va urmari, odata cu formarea unui nou partid, doar interese personale, nu va deveni credibila in ochii electoratului, adauga profesorul.

"Un astfel de partid nu are sanse foarte mari, evident oricum acum este mult prea devreme sa aflam cum va arata acest partid si ce sustinere va avea, ce resurse va avea in teritoriu. (...)

Datorita faptului ca se formeaza in jurul unui nucleu de dizidenti din PSD si PNL, nu e centrat neaparat pe sustinerea unui program anume si are interese oportuniste, nu ar putea, cred eu, sa obtina o baza electorala. E greu de grezut ca va reusi sa fie mai convingator decat PSD-ul", a declarat profesorul Gherasim.

Noua formatiune este, in prezent, prea slab sustinuta in terioriu pentru a putea atinge singura pragul electoral, explica Gherasim, care crede ca este posibila o fuziune a independentilor cu PD-L.

Cred ca ar fi o potiune foarte profitabila (...), dar putem lua in calcul in functie de ce se va intampla si alte variante - un partid care sa aiba suficient de multe resurse in teritoriu ar putea sa concureze in alegeri fara sa intre in alianta, dar vom sti mai mult abia dupa ce intentiile lor devin evidente", a declarat Gherasim.

Acesta adauga ca este posibil ca membrii grupului independentilor, fiind in Parlament, sa sustina modificarea Constitutiei si a Legii electorale in asa fel incat sa ii favorizeze, daca decid sa isi creeze o noua formatiune politica.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ovidiu Gherasim, #partid nou stanga, #partid Gabriel Oprea , #PSD