Vulpea si-a bagat coada in coalitie

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 23:49
7442 citiri
Vulpea si-a bagat coada in coalitie
Foto: www.balcanii.ro

Cum a ajuns "vulpea" Virgil Ardelean sa isi bage coada in sanul coalitiei dintre PSD si PD-L si sa provoace primul scandal al noii guvernari? Ce l-a determinat pe Gabriel Oprea sa ia hotararea numirii lui Ardelean la sefia serviciului de informatii din cadrul MAI?

Cateva raspunsuri la aceste intrebari pot veni chiar de la reactiile membrilor PSD si PD-L fata de numirile lui Gabriel Oprea din cadrul Ministerului de Interne. Reactii care, in majoritatea lor, conduc spre o eventuala retragere din partea PSD-ului a sprijinului politic acordat actualului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

"Vulpea", numita pe ascuns

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a aprins flacara scandalului in monstruoasa coalitie PSD - PD-L. A reusit asta dintr-o singura miscare, dupa ce l-a numit pe Virgil Ardelean la sefia DGIPI (mai cunoscuta ca Directia "2 si un sfert" din cadrul Ministerului de Interne), fara a se consulta si cu liderii partidului social-democrat.

Reactiile declansate de mutarea lui Gabriel Oprea au venit din toate partile. De parca toate spiritele din PSD si PD-L ar fi fost incarcate pana la refuz de nemultumiri, imediat dupa declaratia ministrului de Interne, majoritatea liderilor din cele doua partide au iesit la atac.

A fost ca si cum s-a turnat kerosen peste un foc deja aprins.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a transmis din Statele Unite, unde se afla in vacanta, ca ministrul de Interne, Gabriel Oprea, "a actionat unilateral si in afara disciplinei de partid prin numirile facute la MAI, inclusiv cea a lui Virgil Ardelean. Mircea Geoana a mai declarat ca Biroul Permanent National al PSD se va reuni luni pentru decizii disciplinare in acest caz.

Odiseea numirii lui Virgil Ardelean la DGIPI, insa, abia a inceput. Zazania s-a transformat in revolta, iar aceasta risca sa devina un conflict deschis in sanul abia incropitei coalitii de guvernare.

Gabriel Oprea a propus, premierul Emil Boc a aprobat, iar Mircea Geoana impreuna cu tot PSD-ul, se pare, nu au stiut.

Liviu Dragnea, coordonatorul ministrilor PSD, a fost printre primii care a dat glas nemultumirilor din partidul social-democrat. Si el a declarat ca numirea lui Virgil Ardelean ca sef al serviciului de informatii al MAI a provocat nemultumiri in partid si ca acest subiect nu va trece nepedepsit, urmand a fi discutat luni de BPN al PSD.

Dragnea a mai spus ca nici Mircea Geoana si nici alti lideri PSD nu au fost consultati de Gabriel Oprea, in legatura cu numirile sale. Ba mai mult, Dragnea a spus ca PSD-ul a aflat de la presa de numirea lui Virgil Ardelean, ceea ce, spune Liviu Dragnea, "a provocat agitatie in partid".

"Agitatie" este, insa, un cuvant mai mult decat elegant

Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a iesit la atac aruncand o teorie de-a dreptul originala: "Gabriel Oprea ar fi putut gresi 'in mod voit' numindu-l pe Virgil Ardelean la DGIPI" si a sugerat ca ministrul de Interne s-ar fi consultat mai mult cu cei de la PD-L decat cu proprii colegi din PSD.

Insa atacurile si reactiile critice fata de numirile lui Gabriel Oprea nu se opresc aici. Presedintele executiv al PSD Bucuresti, Neculai Ontanu, ii ia apararea ministrului de Interne, insa, sustine ca atacurile la adresa lui Oprea sunt o incercare a unor "forte obscure" de a-si pune in functia respectiva un om al lor.

Toate aceste declaratii au venit aproape imediat dupa anuntul numirilor lui Gabriel Oprea. Unde a gresit acesta? A numit fara sa se consulte sau a numit alte persoane decat cele "care trebuiau sa fie numite"?

Adevaratele lupte de gherila intre membrii PSD si intre PSD si PD-l, insa, abia de acum vor incepe. Emil Boc a fost si el doar acuzat ca a semnat fara sa se consulte cu Mircea Geoana. Si de o parte si de alta, lupii celor doua partide stau cu ochii tinta pe urmatoarele miscari ale eventualelor victime si isi ascut coltii.

Cine face jocurile cui?

Insasi numirea lui Gabriel Oprea in functia de ministru al Internelor ar fi trebuit sa isterizeze, cel putin la fel de mult precum numirea "vulpii" la "doi si un sfert". Asta macar daca ne-am aduce aminte cum a reusit Gabriel Oprea sa il enerveze, in urma cu ceva timp, pe Traian Basescu. Acesta l-a numit in urma cu cativa ani, cand Oprea era Prefectul Capitalei, "reprezentantul lumii interlope" din Bucuresti.

Daca numirea "vulpii" s-a facut intr-adevar fara consultarea PSD-ului putem crede ca ea trebuia sa aiba loc, indiferent de costurile acestui gest. Inseamna ca au existat motive serioase si bine "fondate" pentru ca Virgil Ardelean sa se intoarca in fruntea DGIPI.

Dincolo de jocurile facute in spatele acestei numiri nu ne ramane decat sa admiram "circul" provocat deja de orgoliile si frustrarile membrilor PSD si PD-L. Ele sunt atat de multe si de mari incat putem spune ca acesta este abia varful icebergului, iar adevarata fata a urii ascunse in randurile din spate ale PSD-ului abia urmeaza sa se arate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#noua coalitie, #Vulpea, #Virgil Ardelean, #Gabriel Oprea, #Ministerul de Interne , #PSD
Comentarii
Poza koko61956
koko61956
rank 2
Pentru cel ce-si spune "MOARTE SECURISTILOR "-BASESCIENI-zic eu
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Dacă o să calci o vulpe de Cluj pe coadă nu o să pătesti mare lucru ,in cel mai rău caz iti schimbi incăltămintea