Gabriel Oprea cere sesizarea CCR, pentru ca nu poate sa scape de procesul in dosarul masinii de lux

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 18:21
4784 citiri
Gabriel Oprea cere sesizarea CCR, pentru ca nu poate sa scape de procesul in dosarul masinii de lux
Foto: Arhiva Ziare.com

Avocatii fostului ministru de Interne Gabriel Oprea au cerut sesizarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea unui articol din Codul de Procedura Penala, prin care judecatorului de Camera Preliminara i se ingradeste posibilitatea de a dispune incetarea procesului penal.

La termenul de miercuri al procesului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avocatii lui Gabriel Oprea au depus la instanta o cerere prin care le solicita judecatorilor sa sesizeze CCR cu privire la neconstitutionalitatea articolului 17 din CPP, motivand ca acesta nu ii da posibilitatea judecatorului de Camera Preliminara sa dispuna incetarea procesului penal, ci doar sa restituie cauza la Parchet sau sa dispuna judecarea pe fond a dosarului.

Dan Lupascu, unul dintre avocatii lui Gabriel Oprea, a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca solicitarea vizeaza procedura Camerei Preliminare.

"Este vorba de o exceptie de neconstitutionalitate care vizeaza procedura Camerei Preliminare, in sensul ca actualul Cod de Procedura Penala limiteaza ipotezele in care judecatorul de Camera Preliminara poate dispune restituirea cauzei la procuror.

In speta de fata noi sustinem ca, datorita interventiei deciziei 405/2016 a CCR (decizia privind redefinirea abuzului in serviciu), judecata nu poate continua, deoarece aceasta echivaleaza cu o cauza care impiedica exercitarea actiunii penale", a spus Dan Lupascu.

Mai precis, a explicat avocatul, neputand continua exercitarea actiunii penale, judecatorul de Camera Preliminara, "din pacate, nu poate sa dea o solutie de stingere a actiunii penale, (...) ori aceasta inseamna continuarea procesului penal, inculpatul are drepturi procesuale diferite, inseamna in planul imaginii publice atingere adusa drepturilor de care se bucura".

Intrebat daca Gabriel Oprea ar putea cere stingerea procesului invocand decizia CCR privind definitia abuzului in serviciu, aparatorul a precizat: "Nu este prevazuta posibilitatea stingerii actiunii penale in procedura de Camera Preliminara, nu numai in acest caz, ci in orice alt caz".

"De exemplu, daca inculpatul decedeaza, judecatorul de Camera Preliminara este obligat sa sesizeze instanta de judecata, este ilogic, e absurd, dar nu poate da o alta solutie. La fel daca partile s-au impacat, daca a intervenit prescriptia, deci in toate aceste situatii judecatorul de Camera Preliminara nu poate da o astfel de solutie", a continuat avocatul.

In acest sens, Dan Lupascu este de parere ca situatia ideala pentru clientul sau ar fi restituirea dosarului la Parchet sau o decizie a judecatorului de "stingere a actiunii penale".

Redefinirea abuzului in serviciu din 2016 l-ar scapa pe Oprea de pedeapsa

"Fie restituirea cauzei la Parchet, fie ca judecatorul de Camera Preliminara sa poata da o solutie de stingere a actiunii penale. Dar aceasta inseamna admiterea exceptiei de neconstitutionalitate. Ca acea decizie a CCR se aplica in aceasta speta rezulta cu evidenta, pentru ca i se imputa incalcarea unei hotarari a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Aceasta hotarare nu face parte din legislatia primara. Este adevarat ca se invoca incalcarea articolului 6 din Legea sigurantei nationale. In acest articol se arata ca CSAT se ocupa de coordonarea activitatii in domeniu. In ce fel pot fi incalcate aceste atributii in asa fel incat sa se retina responsabilitatea ministrului de Interne?", a sustinut avocatul.

Lupascu a mai spus ca Gabriel Oprea doreste sa fie aflat adevarul, insa cu respectarea stricta a dispozitiilor procedurale.

"In acea decizie a CCR privind abuzul in serviciu are influenta in speta. (...) Domnul Oprea vrea si intr-o cauza si in cealalta sa se afle adevarul, insa acest lucru sa se faca cu respectarea stricta a dispozitiilor procedurale, inclusiv a deciziei CCR privind abuzul in serviciu.

Aici i se imputa faptul ca a aprobat suplimentarea bugetului cu 410.000 de lei si achizitia unui autoturism care exista in continuare la Ministerul de Interne", a precizat Lupascu.

Precizam ca, in luna mai a anului trecut, Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind Directia de Informatii si Protectie Interna. Gabriel Oprea, care a indeplinit functiile de viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de abuz in serviciu.

Citeste mai multe despre dosarul DIPI:

Gabriel Oprea, trimis in judecata in dosarul masinii de lux

Dosarul lui Oprea scoate la suprafata mizeria bagata sub pres de la DIPI: Dezmat pe bani publici

Noi acuzatii in dosarul masinii de lux a lui Oprea: Angajatii serviciului secret de la MAI ar fi distrus probe

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Gabriel Oprea CCR, #Gabriel Oprea Cod Procedura Penala , #stiri Gabriel Oprea