Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum a ajuns Armata sa administreze Delta Dunarii

Marti, 25 Mai 2010, ora 17:38
3155 citiri
Cum a ajuns Armata sa administreze Delta Dunarii
Foto: bloombiz.ro

Guvernul Boc a trecut mai multe terenuri aflate in Rezervatia Biosfera Deltei Dunarii in administrarea Armatei, sub pretextul implementarii proiectelor necesare aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

In realitate insa, in spatele acestei afaceri ar sta interesele unei firme dn Cipru, vizand un tun imobiliar de proportii la malul Marii Negre, potrivit Puterea.

Cele 600 de hectare, la care se adauga alte 31,6 hectare scoase din administrarea Ministerului Mediului, incercuiesc partea terestra a Plajei Corbului, zona protejata a Deltei Dunarii.

Armata vrea sa amplaseze in zona in cauza sistemele radar OTSWR, afiliate programului SCOMAR, criteriu necesar aderarii la Schengen 2011.

Dincolo de datele acestui proiect se pare insa ca sta afacerea unui off-shore, Black Sea Entertaiment Ltd, cu sediul in Cipru, iar firma nu este se pare decat paravanul unor viitori dezvoltatori imobiliari in Delta Dunarii.

Ministerul Apararii Nationale a achizitionat echipamentele tehnice ale radarului OTHSWR in urma unui acord interguvernamental, cu finantare de la bugetul de stat si din fonduri nerambursabile.

Aceste echipamente necesita conditii speciale de depozitare din punct de vedere al umiditatii si temperaturii, pentru care sunt percepute anumite taxe din partea producatorului, iar terenul din Rezervatia Biosfera Deltei Dunarii este singurul amplasament adecvat identificat de catre producator.

Complexul de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra (SCOMAR) reprezinta un sistem operativ de supraveghere bazat pe tehnologie de ultima generatie care permite detectarea, urmarirea, recunoasterea si identificarea navelor ce desfasoara activitati ilegale de trafic la Marea Neagra.

Afacere in care este implicata armata reprezinta un conflict mai vechi pe care MApN il are cu primaria localitatii Corbu. In septembrie 2009, peste 600 de hectare care fac parte din strategia "sigurantei nationale" au fost trecute prin ordin al ministrului Apararii in administrarea Armatei.

Armata s-a apucat insa sa construiasca deja drumuri si a organizat, in 2008, o licitatie pentru lucrari de infrastructura necesare montarii unei instalatii radar in cazarma 1852 Capu Midia, contractul in valoare de 300.000 de euro, fara TVA, fiind atribuit firmei Dual Man SRL Bucuresti.

Lucrarile presupun constructia de retele electrice, un generator de energie electrica, drumuri si platforme betonate, constructia unuiu suport si imprejmuirea turnului pe care va fi montat radarul, dar si ridicarea unor constructii care vor deservi drept magazii de depozitare ale echipamentelor radarului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#administrare Delat aDunarii, #Armata Delta Dunarii , #stiri Gabriel Oprea