Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tatal politistului Bogdan Gigina: Programul sarea de 18 ore pentru a fi deplasat Oprea de la restaurant la toaleta proprie

Sambata, 20 August 2016, ora 18:09
21505 citiri
Tatal politistului Bogdan Gigina: Programul sarea de 18 ore pentru a fi deplasat Oprea de la restaurant la toaleta proprie
Foto: Facebook/Bogdan Gigina

La zece luni de la moartea lui Bogdan Cosmin Gigina, tatal sau sustine ca politistul lucra si cate 18 ore pe zi pentru a asigura deplasarea in siguranta a lui Gabriel Oprea "de la restaurant la toaleta proprie si retur" si lanseaza un apel catre colegii acestuia pentru a spune "adevarul".

Politistul Bogdan Gigina a murit pe 20 octombrie 2015, dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala in timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului de Interne de la acea vreme, Gabriel Oprea.

"Cazul politistului Bogdan Cosmin Gigina, un caz trecut in tacere, un dosar nefinalizat inca, un caz care treneaza. Putini au ramas cei care nu au uitat moartea violenta a unui tinar cauzata de neglijenta, infatuarea unor oameni, desi mi-e greu sa-i numesc asa, 'oameni', care folosesc coloana oficiala in scopuri personale doar pentru ca pot. (...) Cine este vinovat de moartea politistului Gigina? Superiorii Brigazii Politiei Rutiere? Ministrul Gabriel Oprea? Firma de gaze? Sint vinovati in egala masura cu totii.

Pentru noi, parintii, singura vina a lui Bogdan este ca s-a supus ordinului unor mizerabili, care habar nu au de regulamentul intern al institutiei precum si de legile acestei tari", scrie tatal politistului pe Facebook, potrivit Adevarul.

In continuare, acesta spune ca Bogdan Gigina ar fi refuzat, printr-o cerere verbala, sa asigure traseul ca antemergator, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

"In seara zilei de 20 octombrie 2015 Bogdan a refuzat sa asigure traseul ca antemergator, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Cererea a fost facuta verbal catre superiorii BPR (Brigada de Politie Rutiera - n.red.) care il insoteau in acea seara.

(...) Printre mesajele din telefonul lui Bogdan se regasesc multe din discutiile cu colegii lui de schimb de-a lungul catorva luni. In zilele nefavorabile din punct de vedere meteorologic si doar atunci cind nu erau desemnati pentru coloana oficiala, ci la programul normal de dirijare a traficului, ei nu ieseau cu motor.

Majoritatea raspunsurilor lui catre colegi erau: 'Doar nu crezi ca eram nebun sa risc pe o asemenea vreme'", sustine tatal lui Bogdan Gigina.

De asemenea, acesta mentioneaza ca programul politistului "sarea de 16 ore, 18 ore", doar pentru deplasarile in scopuri personale ale ministrului, si le cere colegilor fiului sau sa spuna adevarul.

"Conform graficului de prezenta din ziua aceea, Bogdan avea program de 8 ore. Accidentul survine in ora 12 de program. Erau zile cind programul sarea de 16 ore, 18 ore... doar pentru a fi deplasat oficialul roman de la restaurant la toaleta proprie si retur ballroom.

Rugamintea noastra catre toti colegii lui Bogdan, vorbiti, spuneti doar adevarul", mai scrie tatal politistului.

Citeste si cum Bogdan Gigina a facut parte din trei coloane oficiale in ziua accidentului

Oprea, urmarit penal

Dupa aproape patru luni de la accident, in 5 februarie 2016, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost pus sub urmarire de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz in serviciu. Dosar a fost deschis initiat de Parchetul Tribunalului Bucuresti, trimis apoi Parchetului Inaltei Curti si in final DNA, intrucat fapta de abuz in serviciu este legata de folosirea coloanelor oficiale.

Gabriel Oprea a sustinut, tot timpul dupa accident, ca si-a facut datoria si a respectat legea, iar ministrii de Interne aveau la dispozitie masini de Politie pentru siguranta, in baza unui plan.

Procurorii sustin ca, in perioada in care a fost ministru de Interne, Oprea a fost insotit de echipaje ale Politiei Rutiere "in cvasitotalitatea deplasarilor", incluzand deplasarile zilnice la sediul ministerului si cele saptamanale la sedintele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant si cand mergea acasa. Fostul demnitar a folosit coloana oficiala de peste 1.600 de ori in perioada in care a fost ministru de Interne.

Oprea facea in medie aproximativ cinci deplasari zilnice, pe parcursul carora era insotit de echipaje ale Politiei Rutiere. Numai in perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasari cu coloana oficiala, in timp ce prim-ministrul a avut 814 deplasari, iar presedintele a avut 580 de deplasari.

Procurorii au mai aratat ca in Brigada Rutiera a Capitalei au fost desemnati lucratori care aveau ca atributii exclusive insotirea lui Gabriel Oprea. In seara de 20 octombrie 2015, cand s-a produs accidentul in care si-a pierdut viata politistul Bogdan Gigina, pe traseul lui Oprea se aflau 27 de politisti. Viteza de deplasare a coloanei in Bucuresti putea atinge si 120 de kilometric pe ora.

In luna mai, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, spunea ca ancheta in dosarul lui Gabriel Oprea este aproape de finalizare si ca procurorii depind de raspunsul unor institutii precum Ministerul de Interne, care trebuie sa calculeze cat anume au costat deplasarile fostului ministru Oprea in care acesta era insotit de coloana oficiala.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, declara, tot in luna mai, ca este datoria Ministerului Afacerilor Interne sa explice daca si de ce intarzie sa trimita documentele cerute de procurorii DNA in dosarul lui Gabriel Oprea.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Bogdan Gigina tatal, #Bogdan Gigina Gabriel Oprea, #dosar Bogdan Gigina , #stiri Gabriel Oprea