Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tismaneanu: In 2009 l-am sustinut pe Marius Oprea in fruntea Institutului

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 23:07
1106 citiri
Tismaneanu: In 2009 l-am sustinut pe Marius Oprea in fruntea Institutului

Seful Comisiei prezidentiale de analiza a dictaturii comuniste, Vladimir Tismaneanu, respinge acuzatiile pe care i le-a adus Marius Oprea privind exercitarea de presiuni politice asupra IICCR si precizeaza ca a sustinut mentinerea istoricului, membru al PNL, in fruntea Institutului.

"Deci adevarul factual este ca de-a lungul intregului an 2009 am sustinut mentinerea lui Marius Oprea in fruntea Institutului ca parte a unui proces de reconstructie prin colaborare colegiala. Un an in care, direct sau indirect, conducatorii IICCR au participat activ la campania politica a unui partid aflat in opozitie", sustine Tismaneanu, care mentioneaza ca Oprea "a fost numit politic de premierul Tariceanu".

"Nu inteleg de ce i se pare anormal ca premierul Boc sa actioneze in virtutea prerogativelor sale si sa decida o restructurare a unei entitati aflata, prin decizia de infiintare, in subordinea primului-ministru", spune politologul, pe blogul sau.

Tismaneanu precizeaza ca in 2009 s-a incercat ajungerea la o colaborare cu Marius Oprea "sub forma fuziunii dintre doua institutii: Comisia Prezidentiala Consultativa si IICCR".

"Scopul acestei regandiri nu era/nu este nicicum unul cu miza personala, ci de a aseza demersul analizei stiintifice a comunismului in directia indeplinirii acelor recomandari din Raportul Final asumate oficial de seful statului in discursul din 18 decembrie 2006", explica presedintele Comisiei prezidentiale.

El se refera si la acuzele ca i-ar fi cerut lui Marius Oprea sa achizitioneze Raportul Comisiei prezidentiale.

"Sa amintesc ca acest lucru s-ar fi facut din fonduri bugetare, ca volumul a fost achizitionat, de pilda, de Administratia Prezidentiala si difuzat in cateva sute de biblioteci scolare. Orice beneficiu ar rezulta din vanzari, este scris negru pe alb in volum, va fi donat catre AFDPR si Memorialul Sighet", precizeaza Tismaneanu.

Politologul comenteaza si acuzatiile pe care Oprea i le-a adus in privinta solicitarii ca pe site-ul IICCR sa fie recomandata cartea pe care a scris-o impreuna cu Cristian Vasile, anume "Perfectul acrobat".

"Eu credeam ca intra in regulile comunitatii stiintifice sa semnalam lucrarile importante ale colegilor. Daca cineva pe care il stimez imi semnaleaza o carte si imi spune ca ar merita sa o citesc si sa scriu despre ea, vad acest lucru drept ceva firesc, nicidecum drept un abuz ori o 'inadmisibila presiune'", spune Tismaneanu.

Marius Oprea distorsioneaza realitatea

"In ceea ce ma priveste, am urmarit cu tristete modul in care domnul Marius Oprea a decis sa distorsioneze in ultimele saptamani realitatea relatiilor dintre IICCR (actualmente Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si al Memoriei Exilului Romanesc-IICCRMER) si Comisia Consultativa Prezidentiala. Cu deosebire deprimant este ca oameni pe care ii respect au intrat intr-un joc in care calomnia, insinuarea si insulta brutala se intersecteaza cu mania persecutiei dusa la extrem", comenteaza Tismaneanu.

Presedintele Comisiei prezidentiale sustine ca a incercat "supraomenescul pentru a colabora cu institutul condus de M. Oprea, Stejarel Olaru si Lucia Hossu-Longin".

"Niciodata, sub nicio forma, nu am cerut sa devin presedinte de onoare al acelui institut. In luna martie 2009, s-a discutat, intr-o teleconferinta (exista stenograma) posibilitatea unificarii IICCR si a Comisiei Consultative infiintata in aprilie 2007 prezidata de mine si avandu-i coordonatori pe domnii Dorin Dobrincu si Cristian Vasile.

Cu acel prilej, i s-a propus lui Marius Oprea sa ramana presedintele (titlul nu a fost subiect de disputa, putea fi si acela de director general ori director executiv) IICCR unificat si regandit strategic, cu un nou Consiliu Stiintific, prezidat (coordonat) de Vladimir Tismaneanu, care va cuprinde toti membrii vechiului Consiliu IICCR si o serie de noi membri (cercetatori din Comisia Consultativa Prezidentiala, fosti membri ai Comisiei Prezidentiale, alti istorici, politologi, sociologi din Romania si din strainatate).

Repet, niciodata, sub nici o forma, nu am cerut sa fiu presedinte de onoare al vreunei institutii. Este o completa fabulatie. Una este sa prezidezi un Consiliu Stiintific, alta sa fii presedinte de onoare", spune politologul.

Liberalul Marius Oprea a declarat sambata ca se doreste indepartarea sa de la conducerea noului Institut de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc din cauza apartentei sale politice si a acuzat presiuni pe care le-ar fi "suportat" din partea lui Vladimir Tismaneanu.

"Dupa schimbarea ecuatiei politice, dat fiind ca eu sunt membru PNL de multa vreme si am refuzat sa parasesc partidul... Sunt asimilat unui secretar de stat, dar sunt membru PNL si bineinteles ca au existat foarte mari presiuni, pas cu pas impotriva mea... Eu nu inteleg sa cedez", a spus Oprea, la Realitatea Tv. "Nu ma cramponez de functie. Miza este una politica, aceasta schimbare a mea trebuie asumata politic. Este o functie politica, dar de ce nu m-au schimbat in 2009, cand au castigat puterea?", s-a intrebat el.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vladimir Tismaneanu Gabriel Oprea, #Oprea comunism Tismaneanu , #stiri Gabriel Oprea