Oprea si UNPR, doua catastrofe comice

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 08 August 2015, ora 18:05
8222 citiri
Oprea si UNPR, doua catastrofe comice

Nu imi dau inca seama care dintre cele doua entitati imi este mai simpatica, in simtul apocaliptic pe care mi-l trezesc ambele.

Sa il ascult pe generalul de patru stele vorbind pe la televizor, tremurand la fiecare intrebare pe care o detecteaza cu un grad putin mai ridicat de pericol, sau sa imi imaginez viitorul sub domnia unui partid de tip frankenstein, nascut din tot ce e mai hidos si mai respingator in politica romaneasca, asa cum are toate datele sa devina acest UNPR pe steroizi.

Citesc cum oameni seriosi isi pierd ore si zile intregi sub angoasa scenariului ca un Gabriel Oprea ar putea deveni premierul Romaniei pana la alegerile de anul viitor. Nimic mai linistitor, din aceeasi perspectiva apocaliptica de care nu pot sa scap in lungile zile de vara. Din momentul in care am observat cum a aparut in spatiul public suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a studiosului Gabriel Oprea, m-am linistit definitiv.

Pentru mine a fost ca o asigurare din partea "creatorilor" lui Oprea ca nu isi vor lasa papusa chiar atat de libera, cum s-ar fi putut speria cei mai fragili aparatori ai valorilor democratiei clasice. Potrivirea si coordonarea temporala au fost cheia de citire a mesajului: scandalul plagiatului din doctoratul lui Oprea a izbucnit chiar in momentul in care lumea incepuse sa se invarta in jurul generalului, buimacindu-l probabil definitiv cu scenariul tot mai probabil in care ar deveni premier plin.

Dar las deoparte pentru moment lumea ascunsa a scenariilor de inspiratie securistica, pentru ca avem la dispozitie un teren ferm al faptelor asumate in vazul lumii intregi, a caror interpretare este mai putin condamnabila in virtutea libertatii de exprimare. Asadar, ce se observa cand privim fie si in treacat la acest conglomerat de transfugi cu trecut dubios, ascunsi sub protectia siglei UNPR?

Avem un partid fara nicio identitate politica alta decat marota interesului national, un concept atat de larg si vag incat nu mai inseamna nimic. Insa ce observ este ca in acest partid monstrul DNA, care altfel secera celelalte doua partide mari din Parlament, a facut mai putine ravagii. Si asta ma poate face sa ma intreb daca nu este unul dintre motivele pentru care acest partid bizar, care nu a participat singur la niciun rand de alegeri, a crescut in cativa ani cat nu au reusit sa scada celelalte partide mari decimate sub asediul procurorilor DNA.

Masura fortei pe care a ajuns sa o reprezinte UNPR astazi in Parlamentul Romaniei este tupeul cu care un astfel de grup isi permite sa invite celelalte partide la consultari pe tema Codului Fiscal, cu scopul declarat de "a se ajunge la un punct comun". Te intrebi imediat, cum vine asta - un partid aparut din urzeala jocurilor subterane isi asuma rolul de mediator pe scena politica de ca si cum ar fi cea mai inalta instanta a statului?

Raspunsul vine de la sine si este urmat de o singura constatare, tragica si comica in acelasi timp. Situatia descrie destul de fidel starea politicii romanesti din prezent, adica moartea clinica in care se afla partidele si politica in sensul ei mai larg. Cu un UNPR si un Oprea acumuland tot mai multa influenta sub incurajarea si atenta supraveghere a celor care detin adevarata putere, oricare ar fi ei, viitorul nu suna decat intr-un singur fel. Adica exact asa cum reiese din absurditatea prezentului - cu doua partide traditionale chemate la ordine de o anexa a scenei politice.

E punctul in care comicul incepe sa se evapore, iar ce ramane in urma nu e decat spectrul a ceea ce ar putea urma. Cat inca mai avem zambetul pe buze, ei pun monopol pe interesul national. Dupa ce vor deveni doctori in stiinta interesului national, vor sti cum sa-l impuna restului care va fi ramas din clasa politica. Iar cei care nu vor fi de acord, evident, vor fi declarati dusmani ai patriei. Zambiti, totusi, pentru fotografia momentului.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Oprea UNPR consultari Cod Fiscal , #UNPR