Comisia de etica a Universitatii Bucuresti a decis sa examineze teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea, despre care au aparut informatii in presa conform carora ar fi fost plagiata.
"Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a decis, in urma unor dovezi aparute in media, sa examineze suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare ceruta, dar neprobata, de catre autorul sesizarii privind acest caz si adresata Comisiei.
Comisia procedeaza astfel conform regulamentului sau care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci cand sunt aduse dovezi in acest sens fie de catre autorul unei sesizari, fie de catre reprezentanti ai media", se precizeaza intr-un comunicat remis, joi, Ziare.com, sub semnatura presedintelui Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti, prof. dr. Marian Popescu.
Zilele trecute, hotnews.ro a publicat sub semnatura Emiliei Sercan un articol in care se arata ca teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea, sustinuta in anul 2000 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, contine calupuri intregi de text preluate ad litteram din lucrarile altor autori si nu are o introducere sau concluzii proprii.
De asemenea, conform sursei citate, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a primit inca din data de 26 iunie 2015 o sesizare cu privire la lucrarea in cauza.
In replica, Gabriel Oprea a precizat intr-un comunicat de presa ca tot scandalul este doar o incercare de a-l denigra.
Gabriel Oprea, acuzat de plagiatul tezei de doctorat - cum raspunde premierul interimar
"In privinta parcursului meu academic, am cerut si am primit din partea Ministerului Educatiei, conform legii, atestarea faptului ca atat titlul de doctor, cat si cel de conducator de doctorat au fost obtinute cu respectarea tuturor normelor legale si a exigentelor academice in vigoare la momentul respectiv (...) Sesizarea de plagiat, ca si sesizarea depusa la ANI (pentru verificarea declaratiilor mele de avere din ultimii 10 ani), precum si multe alte incercari de a-mi denigra numele, il au ca autor pe Ioan Sirbu.
Ioan Sirbu este cel care a fost demis de la conducerea Directiei Medicale a ministerului in timpul mandatului meu ca ministru al Apararii Nationale, pentru faptele comise in functia pe care a detinut-o si pentru lipsa de corectitudine pe care a aratat-o fata de militari. Alaturi de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetenta de a depune plangeri si petitii, Ioan Sirbu este principala sursa de zvonuri si minciuni indreptate impotriva mea", a aratat, printre altele, Gabriel Oprea, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Gabriel Oprea nu este primul membru al Guvernului Romaniei acuzat de plagiat. Fostul ministru al Educatiei Ioan Mang a demisionat la doar 8 zile de la numirea in functie dupa ce in presa au aparut dovezi ca a plagiat mai multe lucrari si articole stiintifice.
Costoiu: Decizia in ceea ce priveste lucrarea de doctorat a lui Ioan Mang este de plagiat
De asemenea, este de notorietate cazul premierului Victor Ponta, a carui teza de doctorat este un plagiat, dupa cum au stabilit experti din tara si din strainatate.
Cu toate ca Universitatea Bucuresti a cerut Ministerului Educatiei sa ii retraga titlul de doctor, acest lucru nu s-a intamplat.
Cerere de reanalizare a dosarului de plagiat al lui Ponta in baza unor noi probe
Victor Ponta a refuzat sa isi dea demisia de onoare, iar imediat dupa pierderea alegerilor prezidentiale a dat o Ordonanta de Urgenta pentru ca toti cei care doresc sa renunte la titlul de doctor sa o poata face fara a suferi rigorile legii. Ordonanta a fost respinsa de Camera Deputatilor si pana la acest moment nu se cunoaste vreun beneficiar al ei, Victor Ponta renuntand sa duca demersul pana la capat.