Generalul care il suspecteaza pe Oprea ca a plagiat la doctorat: Sa-si puna lucrarea pe siteul MAI

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 23:40
6604 citiri
Generalul care il suspecteaza pe Oprea ca a plagiat la doctorat: Sa-si puna lucrarea pe siteul MAI
Foto: Arhiva Ziare.com

Ioan Sirbu, fostul sef al Directiei Medicale din MApN, spune ca a sesizat Comisia de Etica in legatura cu un posibil plagiat in lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea si ii cere acestuia sa afiseze lucrarea pe site-ul MAI, pentru a se putea vedea autenticitatea documentului.

"Referitor la suspiciunea de plagiat cu privire la teza de doctorat a ministrului internelor Gabriel Oprea, am sesizat in acest sens Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti, insa informatiile aparute pe site-ul Hotnews.ro din data de 01.07.2015 si care fac dovada plagiatului provin dintr-o sursa de care nu am cunostinta. Precizez faptul ca Biblioteca Centrala Bucuresti a refuzat sa imi puna la dispozitie copie de pe teza de doctorat a ministrului Gabriel Oprea", arata generalul maior medic Ioan Sirbu, director general al Directiei Probleme Speciale din cadrul Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale din Ministerul Afacerilor Interne, intr-un comunicat transmis de avocata Diana Monica Croitoru-Anghel, de la Cabinet Avocat "Manuela Sirbu".

Doctoratul lui Gabriel Oprea, suspectat de plagiat, sub lupa Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti

Precizarile au fost facute dupa ce Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne si premier interimar, a spus ca sesizarea de plagiat, ca si sesizarea depusa la Agentia Nationala de Integritate pentru verificarea declaratiilor sale de avere din ultimii 10 ani, precum si "alte incercari" de a-l denigra il au ca autor pe Ioan Sirbu. Oprea a mai spus ca Ioan Sirbu a fost demis de la conducerea Directiei Medicale a Ministerului Apararii Nationale pentru faptele comise in functia pe care a detinut-o si pentru lipsa de corectitudine pe care a aratat-o fata de militari.

Ioan Sirbu ii cere lui Gabriel Oprea sa isi afiseze lucrarea de doctorat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, "pentru a sterge orice urma de indoiala asupra corectitudinii si autenticitatii continutului acestui document", in contextul in care ministrul de Interne a afirmat ca teza este un document public si este la dispozitia oricui doreste sa o analizeze in detaliu.

Gabriel Oprea, acuzat de plagiatul tezei de doctorat - cum raspunde premierul interimar

"Totodata, avand in vedere faptul ca in comunicatul de presa se mentioneaza ca declaratiile de avere sunt corecte si ca subsemnatul am sesizat Agentia Nationala de Integritate cu rea-credinta, pentru a sterge orice urma de indoiala cu privire la dobandirea in mod licit a averii ii solicit ministrului de Interne sa permita Agentiei Nationale de Integritate care a clasat cercetarile in cazul sau, sa afiseze pe site-ul institutiei asa cum prevede legea, raportul care a stat la baza solutiei de clasare", a mai aratat Ioan Sirbu.

De ce a fost demis? "Am refuzat sa pun sistemul medico-militar in slujba nevoilor personale ale lui Oprea"

In ce priveste demiterea sa de la conducerea Directiei Medicale, Ioan Sirbu a spus ca in 2010 a fost destituit din functie de catre Gabriel Oprea, care atunci era ministru al Apararii, deoarece a refuzat sa dea curs "impunerilor ilegale ale acestuia" si sa puna sistemul medico-militar "in slujba nevoilor personale ale ministrului Gabriel Oprea".

"Afirmatia acestuia in sensul ca subsemnatul am fost destituit pentru fapte comise in functia pe care am detinut-o si pentru lipsa de corectitudine pe care am aratat-o fata de militari, este tendentioasa si nu are suport in realitate. Prin urmare, ii solicit public ministrului Gabriel Oprea sa isi retraga afirmatia, in caz contrar ma voi adresa instantelor de judecata deoarece afirmatiile sunt extreme de grave si imi aduc un prejudiciu de imagine", a precizat Ioan Sirbu.

Gabriel Oprea a spus, dupa ce la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a fost depusa o sesizare privind suspiciunea de plagiat in cazul tezei sale de doctorat, ca el este un om corect, iar cel care a facut plangerea este "principala sursa de zvonuri si minciuni" indreptate impotriva sa.

"In legatura cu incercarile mai vechi si mai noi de a pune sub semnul intrebarii probitatea mea morala, corectitudinea declaratiilor de avere si legalitatea parcursului meu academic, inclusiv cu privire la sesizarea de plagiat depusa la Universitatea Bucuresti privind teza de doctorat, tin sa precizez urmatoarele: sunt un om corect, am respectat si respect legile tarii.

In privinta parcursului meu academic, am cerut si am primit din partea Ministerului Educatiei, conform legii, atestarea faptului ca atat titlul de doctor, cat si cel de conducator de doctorat au fost obtinute cu respectarea tuturor normelor legale si a exigentelor academice in vigoare la momentul respectiv", arata Gabriel Oprea, intr-un comunicat transmis marti de Centrul de presa al Ministerului Afacerilor Interne.

Premierul interimar a mai spus ca, prin raspunsul primit de la Ministerul Educatiei in 23 iunie, "este atestata fiecare etapa a acestui parcurs, incepand cu admiterea la doctorat in 01.10.1996, pana in 19.02.2003", cand a devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU - Comisia de stiinte militare, ordine publica si siguranta nationala, redenumita ulterior Comisia de Securitate Nationala.

"Ioan Sirbu este cel care a fost demis de la conducerea Directiei Medicale a ministerului in timpul mandatului meu ca ministru al Apararii Nationale, pentru faptele comise in functia pe care a detinut-o si pentru lipsa de corectitudine pe care a aratat-o fata de militari. Alaturi de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetenta de a depune plangeri si petitii, Ioan Sirbu este principala sursa de zvonuri si minciuni indreptate impotriva mea", a aratat Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea a mai spus ca lucrarea sa de doctorat, elaborata sub indrumarea profesorului de drept Ion Neagu, este "un document public si este la dispozitia oricui doreste sa o rasfoiasca, sa o citeasca sau sa o analizeze in detaliu".

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a anuntat, joi, ca va examina suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne si premier interimar, in urma unor dovezi aparute in presa.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Gabriel Oprea doctorat plagiat, #Ioan Sirbu general acuzatii plagiat Oprea , #UNPR