Marirea si decaderea UNPR cred ca ar trebui sa fie studiu de caz pentru orice lider de partid, care mizeaza pe gonflari artificiale si care la un moment dat se crede stapanul jocului.
Va aduceti aminte UNPR-ul de acum, sa zicem, nu mai mult de 6 luni in urma? Era miezul puterii. Curtat de toata lumea, a ajuns atat de departe incat sa vizeze, unii spun chiar sa pretinda, functia de premier drept conditie pentru participarea la coalitia de guvernare.
Dupa ce a fost premier interimar, Gabriel Oprea chiar s-a crezut o solutie foarte buna pentru a conduce guvernul Romaniei. A spus-o si public, au fost si presiuni subterane. Fostul minsitru Valentin Ionescu spunea ca a intrat in UNPR ca sa lucreze la programul de guvernare. Si dupa stiinta mea nu a fost singurul. In vara motoarele erau turate.
Nimeni nu avea curajul sa-i treaca pe dinainte lui Gabriel Oprea, sa-l supere. Opozitia il curta cu tandrete, liderii PNL intrecandu-se in delicateturi. PSD il pusese la masa propriilor sedinte si ii oferea liste electorale comune, cu 50 de locuri eligibile, la care niciodata UNPR nu ar fi putut visa pe cont propriu.
UNPR ingurgita insatiabil personalitati care la randul lor cadeau una dupa alta sub farmecul lui Oprea. Nu era saptamana sa nu ne trezim ca iar a mai luat o vedeta dintr-un domeniu sau altul. Iar racolarile celor mai putin cunoscuti erau masive, mai ales din ALDE, dar nici PSD nu era cu totul scutit.
Avea deja televiziuni si jurnalisti de casa, care il premareau din zori si pana in seara. Avea sociologi care ii confectionau sondaje.
Gabriel Oprea era un fel de lider maximo, de care depindea cam totul, iar UNPR parea steaua in ascensiune a politicii romanesti.
De fapt, o aberatie toxica. Mie imi parea un partid format pe traseim si tradare care nu a trecut nici macar un test electoral. Oaste de stransura in jurul unei personalitati centrale care promitea tututor protectie si impartea tot felul de favoruri ca pe acadele, ca se numeau ele grade militare sau coloane oficiale.
Un om care l-a cunoscut destul de bine mi l-a descris asa, extrem de plastic: "Gabi e ca un mafiot sentimental".
Garda de corp a lui Miron Cosma devenise generalul indispensabil si cu patru stele al Romaniei.
Si a venit o seara. O seara cu ploaie cand generalul se grabea spre casa cu girofarele si antemergatorul fara de care nu se mai putea duce nici macar la salonul de infrumusetare, dupa cum au declarat persoane din anturajul sau.
In seara aceea, fizic a murit un politist, dar politic au murit un lider si partidul sau. Generalul n-a inteles nimic. Nici nu cred ca avea cum. Prabusirea a fost prea rapida, prea teribila, prea socanta. Forta si furia Internetului a maturat omerta mediatica incercata initial si bulgarele a devenit devastator.
Asa ceva nu i se putea pur si simplu intampla. Si s-a agatat cu disperare, cu toate puterile, sperand sa se uite. Protestele Colectiv nu au reprezentat, de fapt, decat inmormantarea politica a partidului care inca se credea viu.
Acum UNPR pare un partid in disolutie. La fel cum aspira candva acum se pare ca pierde membri. PSD care alta data ii manca din palma si il privea ca pe un real pericol, da acum semne clare ca nu este deloc interesat sa il ia in barca electorala.
Sau daca o va face (nu prea vad de ce sa cumperi ce poti lua gratis) probabil va fi in conditii foarte proaste pentru "progresisti". Dar fara sa se suie in trenul PSD, oricat de putine locuri ar primi in vagonul de bagaje, UNPR se va termina probabil destul de repede cu totul, pentru ca de pragul electoral nu vad cum ar putea macar sa se apropie.
Probabil ca singura solutie cat de cat onorabila de a disparea ar fi o inglobare fara pretentii in PSD.
Desi in orice zi ar putea sa-i bata la usa DNA, care a preluat dosarul coloanelor, Gabriel Oprea mai incearca totusi sa tina mortul viu. A iesit in conferinta de presa, s-a straduit sa para el cel care inca se intreaba daca sa mearga cu PSD sau nu, ca e la masa, ca sa zic asa. Trist. Dezolant.
Va aduceti aminte cum a luptat generalul pentru pensiile militarilor? Aberante cat timp ele ajungeau, prin modul de calcul, sa fie mai mari decat salariul din momentul pensionarii. Le-a initiat, le-a trecut prin Parlament si le-a pus la butoniera. Guvernul Ciolos le-a anulat, provocand reactia furioasa a grupului colonelului Dogaru.
L-ati auzit pe Gabriel Oprea spunand ceva? Nici macar in conferinta de presa nu s-a atins de subiect, desi a subliniat din nou grija pentru militari si faptul ca sustine numai conditionat guvernul. Se vede, nimic de zis!
E aici, cum spuneam, o lectie pentru cine vrea sa o intelega. O constructie fara fundatie sfarseste prin a se prabusi. Orice gonflare se intalneste pana la urma cu un ac, chiar daca el sta pe fundul unei gropi. Orice solutie imorala pana la urma se naruieste, indiferent cat de minunata pare intr-un moment sau altul.