Gabriel Oprea nu poate fi urmarit penal pentru ucidere din culpa - senatorii au votat impotriva cererii DNA

Luni, 19 Septembrie 2016, ora 18:56
24953 citiri
Gabriel Oprea nu poate fi urmarit penal pentru ucidere din culpa - senatorii au votat impotriva cererii DNA
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Senatorii au respins luni, in plen, cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina.

73 de senatori au votat impotriva cererii DNA, 45 "pentru" si sase s-au abtinut. Votul a fost secret cu bile, potrivit regulamentului.

Cum a incercat sa se apere Oprea: Ministrul de Interne nu da comenzi referitor la viteza sau traseu

Oprea le-a cerut colegilor senatori sa voteze impotriva cererii DNA, precizand ca in noaptea in care a murit politistul Bogdan Gigina el se afla pe bancheta din spate.

"Vreau doar sa explic foarte simplu si scurt ca in seara tragediei veneam de la o institutie pe linia securitatii nationale, nu veneam de la restaurant. Totul e documentat la secunda. Sunt aici colegi care au fost ministri de Interne. Exista o baza legala din anul 2000. Fiecare ministru de Interne, ministru de stat, vicepremier, exista deci baza legala, pentru un antemergator.

In seara aceea, in jur de orele 19.00 aveam antemergatorul in fata, in urma cercetarii viteza masinii de politie era viteza legala. Cea in care ma aflam eu, atentie, pe bancheta din spate, nu o conduceam, aveam viteza legala. Din pacate, s-a intamplat aceasta tragedie. Un tanar politist a cazut intr-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileste traseul, nu da comenzi vis a vis de viteza, nu am dat niciodata, nici nu puteam sa discut cu tanarul coleg de pe motocicleta", a spus Oprea, in plenul Senatului.

Gabriel Oprea a mai spus ca nu poate fi acuzat de uciderea din culpa, deoarece nu conducea masina in care se afla.

"Sunt un om care a cautat intodeauna sa-mi fac datoria. Repet. Aflat pe bancheta din spate nu puteam sa comit aceasta ucidere din culpa. Cred ca greseala, cred ca ceea ce a determinat au fost cele trei gropi, spre aici trebuie indreptate toate cercetarile, care au fost prost semnalizate. Acest lucru s-a intamplat in acea seara. Va rog sa votati impotriva acestei cereri", a mai spus Oprea.

Votul de azi vine dupa ce, miercuri, senatorii din Comisia juridica au avizat favorabil cererea DNA de incepere a urmaririi penale a lui Gabriel Oprea. Decizia a fost luata cu 8 voturi "pentru" urmarirea penala a fostului vicepremier si doar doua "impotriva".

Citeste care sunt acuzatiile pe care i le aduc procurorii DNA fostului ministru Gabriel Oprea

Ce acuzatii ii aduc procurorii DNA

DNA a cerut, pe 1 septembrie, avizul Senatului pentru inceperea urmaririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina.

Dosarul a fost deschis dupa ce agentul de politie Bogdan Cosmin Gigina si-a pierdut viata intr-un accident de motocicleta, in seara de 20 octombrie 2019, in jurul orei 19, in timp ce deschidea coloana oficiala a fostului vicepremier si ministru de Interne Gabriel Oprea.

"La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii mai spun ca din probele administrate pana acum rezulta ca, "incalcand dispozitiile legale care reglementeaza insotirea demnitarilor", Gabriel Oprea ar fi "dispus pentru sine sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent", si ar fi decis ca echipajele respective sa cuprinda atat o masina, cat si o motocicleta de la Politia Rutiera.

Mai mult, "au fost desemnati lucratori care aveau atributii exclusive de insotire a ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a 3 politisti pentru fiecare post (doua schimburi si o rezerva) ", se mai arata in comunicatul DNA.

"Lucratorii erau permanent la dispozitia ministrului, asteptand-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinatiei. (...) Oprea Gabriel realiza in medie aproximativ cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale politiei rutiere.

Numarul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, demnitari indreptatiti la insotire permanenta conform prevederilor legale", mai sustin procurorii DNA.

DNA a preluat dosarul in noiembrie, anul trecut, iar in ianuarie a inceput urmarirea penala a lui Gabriel Oprea pentru abuz in serviciu.

Mai multi politisti au declarat ca Gabriel Oprea ii obliga sa-l duca la restaurant si frizerie, iar tatal lui Bogdan Gigina a declarat ca programul fiului sau sarea de 18 ore pentru a fi deplasat Oprea de la restaurant la toaleta proprie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gabriel Oprea urmarit penal, #Gabriel Oprea Bogdan Gigina, #Gabriel Oprea ucidere din culpa , #urmarit penal