Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aberatia zilei: Culpa medicala a lui Ponta

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 10:35
7787 citiri
Aberatia zilei: Culpa medicala a lui Ponta
Foto: Realitatea TV (Arhiva)

Victor Ponta poate fi acuzat de multe, de la plagiat si pana la faptul ca si-a abandonat responsabilitatile de sef al Executivului, dar sa spui ca are o "culpa medicala" pare aberant. Stie Gabriel Oprea ceva ce noi inca nu stim sau s-a pierdut printre cuvinte?

Abia instalat premier interimar, Gabriel Oprea a facut o declaratie bizara marti seara la Realitatea TV (bine, au fost mai multe, cum ar fi cea conform careia merita sa fie general cu patru stele pentru ca a vizitat mai multe teatre de operatiuni in calitate de membru al Guvernului, dar una ne-a atras atentia in mod deosebit atentia).

"Va asigur ca Victor Ponta se va prezenta de cate ori este chemat in justitie, iar eu sunt convins ca isi va rezolva problemele cu Justitia. (...) Il astept din zi in zi sa se intoarca, acum are o culpa medicala, a fost explicata foarte clar, chiar stiintific, oricui i se poate intampla acest lucru, il asteptam sa se intoarca la munca. Vorbesc in fiecare zi la telefon cu el", a declarat Gabriel Oprea, ministru de Interne, vicepremier si premier interimar, senator, presedinte UNPR si nas al baiatului lui Victor Ponta.

Un singur lucru este clar si cunoscut de toata lumea: culpa este o forma de vinovatie, indiferent de domeniul despre care vorbim.

In sanatate, culpa medicala a fost definita ca "nerespectarea regulilor de conduita privind exercitarea profesiei medicale, prin nepricepere sau abateri de la regulile indeobste recomandate si recunoscute in practicarea acestei profesii, provenite din neglijenta, nepasare sau nerespectarea unor metode si procedee specifice".

Il acuza Gabriel Oprea pe medicul turc care l-a operat pe Victor Ponta de asa ceva?! Il acuza voalat pe Victor Ponta ca se sustrage anchetei DNA, invocand pretexte medicale?

Si daca a fost vorba doar despre o alaturare nefericita de cuvinte, tot e o problema. Din strafundurile subconstientului sau, Gabriel Oprea a scos la lumina cuvantul "culpa" care, din punct de vedere juridic, este definit ca "o forma de vinovatie care consta in faptul ca infractorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l accepta, socotind fara temei ca el nu se va produce (culpa cu prevedere) sau nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-1 prevada (culpa simpla) ".

Gabriel Oprea este profesor universitar doctor in Drept si conducator de doctorat. Ar fi de inteles ca un inginer constructor sa foloseasca cuvantul culpa in mod gresit, dar nu te-ai astepta la asta din partea unui om cu atatia ani de pregatire juridica in CV.

Si atunci? A fost o simpla prostie?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Gabriel Oprea Ponta culpa medicala , #vicepremier