Gabriel Oprea l-ar fi plagiat si pe Nicolae Iorga

Joi, 09 Iulie 2015, ora 14:30
5785 citiri
Gabriel Oprea l-ar fi plagiat si pe Nicolae Iorga

Noi dovezi care atesta ca Gabriel Oprea ar fi plagiat teza de doctorat au fost date publicitatii joi, la doar o zi dupa ce Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a decis ca nu il poate acuza pe vicepremier de furt intelectual.

Scandalul de plagiat al carui protagonist este Gabriel Oprea a fost declansat in urma cu cateva zile, dupa ce acesta a preluat mandatul de premier interimar. In 2 iulie, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a anuntat ca va examina suspiciunea de plagiat, in urma unor dovezi aparute in presa. Oprea a negat vehement toate acuzatiile.

Gabriel Oprea, acuzat de plagiatul tezei de doctorat - cum raspunde premierul interimar

Doctoratul lui Gabriel Oprea, suspectat de plagiat, sub lupa Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti

Miercuri, cu doar 24 de ore inainte de dezbaterile organizate astazi de Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti pe mai multe teme, printre care si cazurile demnitarilor acuzati de plagiat (Victor Ponta, Stefania Duminica, Olguta Vasilescu, Gabriel Oprea), CNE, subordonat Ministerului Educatiei, a anuntat ca suspiciunile de plagiat in cazul vicepremierului nu se confirma.

Consiliul de Etica: Suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Oprea, neconfirmata

Joi, pe site-ul hotnews.ro au aparut noi acuzatii la adresa lui Gabriel Oprea.

Astfel, autorul articolului a descoperit ca pagini intregi din teza de doctorat a vicepremierului au fost preluate copy-paste, fara citarea sursei, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai publicata in 1938 la Imprimeriile "Curentul" SA.

Mai mult, Gabriel Oprea este acuzat ca a preluat prin copiere inclusiv o serie de citate din Nicolae Iorga sau Gheorghe Ghibanescu, fara a cita autorii, desi in lucrarea lui Turai fragmentele erau marcate si citate corect.

Conform hotnews.ro, in raportul CNE dat publicitatii miercuri, care il exonereaza de raspundere pe Gabriel Oprea, se vorbeste doar despre forma lucrarii si nu despre continutul ei.

In plus, in acelasi raport apare o bibliografie de 51 de lucrari, in conditiile in care teza de doctorat a lui Gabriel Oprea nu mentioneaza decat 24 de carti.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...