Pe ce a cheltuit Academia lui Oprea banii primiti de la buget in 2016

Marti, 19 Aprilie 2016, ora 16:09
6601 citiri
Pe ce a cheltuit Academia lui Oprea banii primiti de la buget in 2016
Foto: Arhiva site MAI

Aproape toti banii cheltuiti de Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN) in primele trei luni ale acestui an s-au dus pe salarii. Unul dintre initiatorii controversatei academii intretinute din bani publici este fostul vicepremier Gabriel Oprea, urmarit penal de DNA.

Analistul economic Florin Citu a fost cel care a semnalat public, marti dimineata, faptul ca in perioada ianuarie-martie 2016 ASSN a cheltuit putin peste 307.000 lei, din care aproape 302.000 doar pe salarii. In acelasi interval de timp, ASSN a primit de la bugetul de stat circa 352.000 de lei.

"Este clar ca aceasta institutie exista doar sa plateasca salarii... si nu e singura...", a comentat pe Facebook Florin Citu.

Cifrele exacte apar pe platforma Transparenta Bugetara, initiata de Guvernul Ciolos.

Foto: Transparenta Bugetara

Academia a intrat in atentia opiniei publice in ianuarie 2015, cand George Maior a fost ales presedinte al institutiei, dupa ce a demisionat din functia de director al SRI.

Maior a plecat ambasador in SUA, presedintia fiind preluata de Remus Pricopie, rector al SNSPA, fost ministru PSD al Educatiei.

Cea mai noua academie de "intelligence" se afla de luni bune in centrul unui urias scandal de presa, nu numai din cauza faptului ca desi este finantata de la bugetul de stat nu are site oficial si refuza sa ofere informatii de interes public solicitate de jurnalisti, dar si pentru ca membrii sai (ale caror nume sunt in cea mai mare parte necunoscute) se bucura de avantaje financiare cu totul iesite din comun, cum ar fi un salariu pe viata.

Printre acestia se numara ministrul Educatiei, Adrian Curaj, si seful cancelariei prezidentiale Dan Mihalache, propus ambasador la Londra.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, este membru pe viata al unei academii infiintate de Gabriel Oprea

Ministrul Curaj spune ca a donat banii primiti de la Academia lui Oprea

Mihalache: Voi ramane la Academia de Stiinte ale Securitatii, nu vad de ce n-as pastra indemnizatia

Cunoscuta ca "Academia lui Oprea", ASSN se bucura si de increderea presedintelui Klaus Iohannis.

"Intr-o lume fara granite, in care securitatea interna si cea externa nu mai pot fi disociate, iar provocarile sunt tot mai complexe, rolul si contributia dumneavoastra devin esentiale. Romania are nevoie de institutii care sa produca gandire strategica. Prin existenta sa, Academia nu doar suplineste acest rol, ci face din tara noastra un actor in dezbaterea globale de securitate", a declarat presedintele Klaus Iohannis, in august 2015, invitat la ASSN.

Tot atunci, Gabriel Oprea l-a asigurat pe seful statului ca membrii Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale sunt pregatiti sa sprijine "neconditionat" orice demers pentru consolidarea sigurantei si securitatii romanilor si a Romaniei.

"Totodata, viceprim-ministrul pentru securitate nationala Gabriel Oprea i-a multumit domnului ambasador George Cristian Maior pentru contributia esentiala adusa la infiintarea si dezvoltarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale, dar si pentru calitatea deosebita a materialelor elaborate la nivelul acestui for academic, documente cu valoare de suport al deciziilor manageriale si strategice in domeniul securitatii nationale", se arata intr-un comunicat al MAI citat de Agerpres.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...