Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Generalul sparge coalitia

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 07 August 2015, ora 05:53
8125 citiri
Generalul sparge coalitia

Anticipam in urma cu doar cateva zile ca rediscutarea Codului Fiscal ar putea deveni momentul desprinderii UNPR de actuala coalitie si trecerea intr-una noua, adica punctul de inflexiune, pentru ca la tensiunile din actuala majoritate, pe linia Oprea - Tariceanu, si la precaritatea situatiei politice si penale a lui Victor Ponta, s-a cam ajuns in situatia in care scapa cine poate.

Si iata ca n-a trecut prea mult timp pana cand generalul Oprea, din pozitia domniei sale premier de facto pe perioada concediului lui Victor Ponta, a facut un pas interesant. Dl Oprea cheama partidele politice la discutii pentru rediscutarea Codului Fiscal.

"UNPR poate fi o punte intre Palatele Victoria si Cotroceni, iar acum apare si Palatul Parlamentului. (...) Decizia UNPR de a propune un dialog inainte de rediscutarea Codului Fiscal reprezinta o incercare de a obtine cel mai bun rezultat pentru ca interesul romanilor sa nu aiba de suferit", spune Gabriel Oprea.

Initiativa lui Gabriel Oprea vine dupa ce atat PSD, cat si ALDE anuntau ca vor revota Codul in exact aceeasi forma, deoarece nu s-ar impune modificari. Sigur, nici dl Oprea nu vorbeste despre modificari anume, dar cand vorbesti despre rediscutare si necesitatea armonizarii celor trei Palate mi se pare clar ca esti dispus la compromisuri, stiind exact care au fost argumentele presedintelui Iohannis.

Eu n-as numi ceea ce a facut dl Oprea un plagiat dupa invitatia similara anterioara lansata de PNL, asa cum afirma Ludovic Orban, ci, daca vreti, o modalitate de intalnire la mijlocul drumului. Eu stiu, dupa ce-si vor da, daca desigur isi vor da mana, cine o mai socoti care a fost prima invitatie, care a fost primul pas?

De altfel, atat Alina Gorghiu cat si Catalin Predoiu au salutat initiativa lui Gabriel Oprea fara sa mai invoce paternitatea ideii.

PSD a parut luat prin surprindere si a reactionat nervos prin vocea lui Codrin Stefanescu: "UNPR, ca si ALDE, face parte din coalitia de guvernare. Reamintesc celor interesati ca, in coalitie, nu se poate lua nicio decizie fara consultarea si acordul lui Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al PSD - principalul partid de guvernamant. De altfel, la sedintele coalitiei participa si Victor Ponta in calitate de prim ministru din partea PSD.

In concluzie, saptamana viitoare, cand vor reveni in tara atat Liviu Dragnea, presedintele PSD, cat si Victor Ponta, premier din partea PSD, va exista, cu siguranta, o consultare in cadrul coalitiei de guvernare cu privire la toate subiectele stringente de interes public, se vor stabili prioritatile, daca sunt sau nu necesare negocieri si cu cine trebuie negociat. Punct".

Exact asta a facut de fapt dl Oprea intr-un mod destul de abil de altfel: in interes national a spart cadrul coalitiei deocamdata cu o invitatie si o disponibilitate care nu fusesera discutate in interior. Ce ar putea urma?

Nu cred ca e greu de ghicit. O intelegere in interes national pentru unele modificari ale Codului Fiscal, de exemplu o etapizare a reducerii TVA astfel incat si cheltuielile militare, de exemplu, sa poata fi onorate conform pactului de la Cotroceni.

Asa ceva nu se numeste tradare. Asa ceva se numeste apararea interesului national si armonizarea Palatelor, nu-i asa? Daca ele nu se pot armoniza in actuala formula de coalitie si cu acest premier, cine stie, poate va merge cu alta majoritate si alt premier.

Acum sigur ca, teoretic, PSD poate accepta si el modificarile, ca sa nu riste pierderea UNPR, dar ar inghiti o mare umilinta, aceea pe care dl Dragnea promitea ca partidul sau nu o va suporta ca pret al guvernarii. Dar si sa o inghita pentru Victor Ponta situatia ar intra in zona imposibilului. Cum sa ramai premierul unei coalitii care accepta sa-ti masacreze cel mai important proiect politic? Ce mai ramane din tine?

Virajul UNPR inceput cu votul pentru sefia SIE continua si probabil ca deznodamantul este la cel mult cateva saptamani distanta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Oprea rediscutare cod fiscal, #coalitie PSD UNPR ALDE , #Victor Ponta