Gabriel Păun, președintele organizației neguvernamentale Agent Green, primește titlul de Campion al Pământului din partea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), la categoria Inspirație și Acțiune. Aceasta este cea mai înaltă distincție de Mediu acordată de ONU, recunoscând liderii care inspiră schimbări transformatoare pentru protejarea naturii.
Premiul celebrează peste 20 de ani de activitate intensă în slujba mediului. România, care adăpostește două treimi din ultimele păduri seculare ale Europei, a fost scena unor confruntări dramatice între apărătorii naturii și ceea ce Păun numește „mafia pădurilor”. În ciuda provocărilor și a riscurilor, Gabriel Păun a continuat să lupte pentru protejarea ecosistemelor forestiere și a biodiversității.
„Nu lupt doar pentru copaci, ci pentru întregul ecosistem forestier, inclusiv pentru miile de specii care trăiesc sub pământ și deasupra pământului”, a declarat Păun pentru UNEP. „Pădurile primare și cele vechi sunt de cea mai mare importanță. Am toate motivele să le dedic viața și cariera.”
Gabriel Păun, acum în vârstă de 47 de ani, a fost victima multor atacuri de-a lungul anilor, fiind amenințat, urmărit și agresat fizic de susținătorii tăierilor ilegale. „Nu sunt supărat sau îngrijorat. Nu am nimic de reproșat”, spune Păun. „Nu pot să explic de ce am supraviețuit de atâtea ori. Dar sunt fericit pentru că pot face mai mult.”
În 2014, în timp ce documenta transporturile ilegale de lemn din Parcul Național Retezat, a fost atacat și pulverizat cu spray cu piper de agenții de securitate. Un an mai târziu, un alt atac i-a cauzat răni grave la cap, coaste și mână. Aceste incidente au evidențiat riscurile la care se expun apărătorii mediului, atrăgând atenția Parlamentului European asupra situației din România.
„Apărătorii naturii sunt într-o izolare teribilă. Adversarii noștri sunt mai mult sau mai puțin fericiți că suntem foarte puțini, iar asta ne face foarte vulnerabili”, mărturisește Păun.
În 2009, Gabriel Păun a fondat Agent Green, o organizație dedicată expunerii crimelor de mediu. Cu resurse limitate, echipa sa a salvat mii de hectare de păduri și a intentat sute de procese împotriva tăierilor ilegale. Printre cele mai importante victorii se numără salvarea a peste 29.000 de hectare din Parcul Național Domogled-Valea Cernei, în urma unor procese care au durat ani de zile.
„Numele de „Agent” vorbește de la sine: facem investigații. Dar colaborăm și cu oamenii de știință pentru a documenta anumite păduri și a arăta autorităților – sau proprietarilor, dacă este una privată – că este o pădure prețioasă și că merită păstrată”, explică Păun.
Pentru curajul și devotamentul său, Păun a fost inclus în lista celor șase laureați ai premiului Champions of the Earth din 2024. „Acțiunile curajoase și de impact ale lui Gabriel Paun îl fac o sursă de inspirație pentru apărătorii mediului de pe tot globul care caută să protejeze pădurile și ecosistemele”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al UNEP.
În prezent, Gabriel Păun își extinde activitatea la nivel internațional, susținând crearea unui parc comun al păcii la granița dintre România și Ucraina, una dintre ultimele regiuni sălbatice ale Europei. „Pentru animale sălbatice și pentru toate celelalte specii, nu există granițe. Singura graniță există în propriile noastre minți”, afirmă Păun. „Viziunea noastră este ca oamenii să trăiască fără granițe. Și cred că este diplomație ecologică în cea mai bună formă a sa.”