Ministrul Consultarii Publice: Trebuie gasita o formula pentru majorarea tuturor salariilor, odata cu cel minim

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 20:05
4730 citiri
Ministrul Consultarii Publice: Trebuie gasita o formula pentru majorarea tuturor salariilor, odata cu cel minim
Foto: Facebook/Gabriel Petrea

O formula pentru majorarea salariilor trebuie gasita, astfel incat odata cu cresterea salariului minim pe economie, toate celelalte salarii sa se majoreze, a afirmat miercuri Gabriel Petrea, ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social.

"Sunt de acord cu federatiile sindicale, ca putem avea o negociere serioasa a contractului colectiv de munca, la nivel de sector. Cred ca trebuie sa gasim o formula, astfel incat odata cu cresterea salariului minim pe economie, toate celelalte salarii sa se majoreze, poate cu acelasi procent, iar daca nu, cu un coeficient, astfel incat sa nu avem o egalitate pe salarizare, in conditiile in care exista o formare diferita, vechime diferita si asa mai departe", a precizat Petrea.

De asemenea, acesta mai sustine ca salariul minim pe economie nu asigura sub nicio forma bunastare pentru angajati, acestia fiind, astfel, nevoiti sa faca ore suplimentare pentru a-si spori veniturile.

"Salariul minim pe economie nu asigura sub nicio forma bunastare pentru angajati, si nu avem coeficienti de ierarhizare sau indici, care sa spuna ca la salariul minim pe economie se aplica un procent care sa mareasca salariul angajatului.

Am ajuns, in Romania, in situatia in care multe companii mari au salariile plafonate in baza, noi crestem salariul minim pe economie, dar odata cu acest salariu minim pe economie nu creste si salariul muncitorilor calificati din acea companie si nici al inginerilor. Am ajuns in situatia in care angajatii sa fie nevoiti sa faca ore suplimentare pentru a-si asigura un venit suplimentar", a mai spus ministrul.

Guvernul a amanat, in sedinta din 8 noiembrie, adoptarea hotararii care prevede cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018, a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Potrivit acesteia, decizia a fost luata pentru ca inca nu s-a obtinut avizul Consiliului Economic Social.

"Hotararea de guvern privind majorarea salariului minim va intra la o data ulterioara, pentru ca mai avem de luat avizul CES. Dar nu sunt niciun fel de probleme. Pur si simplu, trecem prin toate etapele necesare", a declarat Olguta Vasilescu.

Citeste si Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati

#Gabriel Petrea crestere salarii, #crestere salariu minim economie Petrea, #crestere salarii , #ministrul pentru Dialog Social