Despre Gabriel Sandu

Gabriel Sandu este economist de profesie, iar din decembrie 2008 pana in septembrie 2010 a ocupat functia de ministru al Comunicatiilor si Societatii informationale.

Nascut pe 8 septembrie 1963, la Mizil, este divortat si are doi copii, Silviu si Albert.

Om de afaceri din Mizil, Sandu a devenit cunoscut din pozitia de finantator al Uniunii Fortelor de Dreapta (UFD), iar dupa ce UFD a fuzionat cu PNL a devenit deputat, in 2004.

In octombrie 2009, Guvernul Emil Boc I a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura. Gabriel Sandu a ramas insa interimar pe postul de ministru al Comunicatiilor si in decembrie 2009 a fost numit din nou in aceeasi functie in noul Executiv Boc, investit dupa ce presedintele Traian Basescu a fost reales. Sandu a fost schimbat din functie in septembrie 2010 odata cu o remaniere guvernamentala.

In perioada octombrie – decembrie 2009 a fost si ministru interimar al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri.

Studii

In 1989 a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti, Facultatea de Comert

Activitate profesionala

Intre 2003 si 2004 a fost presedinte al S.C "Albert THS" SRL Bucuresti

Din 1997 pana in 2003 a fost presedinte al grupului de firme Tracia

In perioada 1993 - 1997 a fost vicepresedinte SC Elvila International SRL Bucuresti

In perioada 1990 - 1993 a fost sef birou import-export la Relaxa Mizil

Activitate politica

Din decembrie 2009 pana in septembrie 2010 a fost ministru al Comunicatiilor si Societatii informationale in Guvernul Boc II

In  perioda octombrie – decembrie 2009 a fost ministru interimar cu 2 portofolii al Comunicatiilor si al Intreprinderilor Mici si Mijlocii

Din decembrie 2008 pana in octombrie 2009 a fost ministru al Comunicatiilor si Societatii informationale in Cabinetul Emil Boc I

Din 2007 este vicepresedinte PD-L si prim-vicepresedinte PD-L Prahova

In perioada 2004 – 2008 a fost deputat PNL, ulterior PD-L  

Intre 2006 si 2007 a fost vicepresedinte PLD pentru constructia si dezvoltarea partidului

In 2006 s-a numarat printre liberalii care l-au urmat pe Theodor Stolojan in PLD si apoi PDL

Intre 2004 si 2006 a fost membru in Biroul Executiv PNL si vicepresedinte PNL Braila

In perioada 2003 - 2004 a fost membru supleant in Biroul Executiv PNL si vicepresedinte PNL Prahova

In perioada 2001 - 2003 a fost secretar general al Uniunii Fortelor de Dreapta

In perioada 2000 - 2001 a fost vicepresedinte UFD

In 1999 devine presedinte al UFD Prahova

De ce a intrat in politica?

“Pana la 37 de ani rebel fara cauza, dupa 37 de ani rebel pentru o cauza: poporul roman merita mai mult si mai bine. De cand ma stiu am condus oameni, am organizat oameni, am ajutat oameni. Am construit, am facut comert, am facut productie si in 1999 am intrat in politica, stiind ca la un moment dat voi putea schimba ceva.

(…) A fi parlamentar poate fi o meserie, dar fara partea umana nu reprezinta nimic.

(…) Fac politica pentru ca sunt convins ca pot face ceva pentru oameni, iar activitatea mea arata ca eu nu ma prezint in fata cetatenilor cu promisiuni, ci cu realizari”, scrie Sandu pe site-ul personal.

Ministru al Comunicatiilor

Ca ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu s-a remarcat in vara lui 2009 cand institutia condusa de el a lansat portalul e-Romania, care include la capitolul dedicat limbii si literaturii romane erori fundamentale de exprimare si de continut, dincolo de faptul ca multe fragmente de text sunt copiate, fara citarea sursei, de pe diverse site-uri.

Printre cele mai flagrante greseli de exprimare din texte se numara cacofoniile ("...ca cel din ultima decada..."), dezacordurile ("In proza scrisa, marele nume al timpului a fost Liviu Rebreanu (1885-1944), a carui nuvele Ion si Padurea Spanzuratilor sunt mari capodopere", " Critica si istoria literara a atins un statut profesionist" ), forme gresite ale unor verbe ("Poezia gravita...") si chiar eludarea predicatului din propozitie ("O contributie remarcabila a avut-o societatea culturala Junimea (f. 1863) si in special mentorul acesteia Titu Maiorescu (1840-1917), prin lupta caruia impotriva mediocritatii si pentru introducerea criteriilor estetice in stabilirea ierarhiilor de valori").

Domeniul cultura gazduieste o subcategorie numita "Limba si literatura romaneasca - umor romanesc", care ar fi trebuit sa ofere cititorilor o perspectiva generala asupra principalelor etape din istoria literaturii romane precum si informatii despre scriitorii emblematici romani. Textul publicat pe pagina online este, insa, doar o imbinare de fragmente care se regasesc pe diverse alte site-uri.

In privinta continutului, prima eroare este lipsa unui semnatar si neprecizarea sursei de informare. Astfel, primele doua paragrafe, care ofera informatii generale despre provenienta si raspandirea limbii romane pe glob sunt identice cu anumite fragmente de pe site-ul enciclopedic wikipedia.ro.

Datele privind istoria literaturii romane sunt aceleasi cu cele de pe site-ul ici.ro (pagina de internet a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Informatica din Bucuresti), in timp ce ultimul paragraf, in care se incearca o analiza a umorului, coincide ad literam cu anumite fragmente de text dintr-un material pe aflat pe crestinortodox.ro, sub semnatura parintelui Dumitru Staniloaie. Toate textele sunt publicate pe portal cu mentiunea "Copyright 2009 e-Romania. Toate drepturile rezervate".

"Prin acest portal aducem Romania mai aproape de romani si, asa cum am mai spus-o, obiectivul meu este timpul cetateanului, iar prin e-Romania mi-l voi indeplini. Moneda nationala a guvernarii electronice este tipul cetateanului", declara, dupa lansarea portalului, ministrul Sandu.

Primul guvern demis prin motiune de cenzura

Gabriel Sandu a facut parte din primul Guvern de dupa Revolutie care a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Guvernul condus de Emil Boc a picat, pe 13 octombrie 2009, in urma votului acordat de parlamentari motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei". Din cei 471 de parlamentari, 254 au votat pentru, 176 au votat impotriva, patru voturi au fost anulate, iar 23 de senatori si deputati au absentat.  

Din momentul anuntarii rezultatului votului, Guvernul Boc I este considerat demis, fiind pentru prima data in istoria Romaniei, dupa 1989, cand un guvern pica in urma unei motiuni de cenzura.  

Dupa doua luni de interimat insa, presedintele reales Traian Basescu l-a numit premier tot pe Emil Boc, iar Gabriel Sandu si-a pastrat portofoliul de la Comunicatii. A fost schimbat din functie in septembrie 2010 odata cu o remaniere guvernamentala.

Viata privata

Divortat de sotia lui, Ana, careia s-a laudat public ca i-ar fi lasat intreaga avere, presa a dezvaluit in ianuarie 2009 ca Gabriel Sandu are o iubita cu 20 de ani mai tanara ca el.

Tanara pare sa se bucure pe deplin de avantajele de a avea un iubit ministru. Astfel, ea conduce un Opel Astra inmatriculat pe o firma din anturajul politicianului si si-ar fi gasit si un loc de munca la minister.

Gabriel Sandu are doi baieti cu fosta sotie, mai exact Silviu, de 22 de ani, si Albert, de 15 ani.

Link-uri utile:

Gabriel Sandu
Gabriel Sandu

Data nasterii: 8 septembrie 1963

Cariera:  - om de afaceri, deputat, ministru al Comunicatiilor

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Gabriel Sandu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.