Fostul ministru Gabriel Sandu nu a fost liberat conditionat, pentru ca e un infractor din categoria "gulerelor albe" - motivarea instantei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 13 Februarie 2018, ora 12:20
4964 citiri
Fostul ministru Gabriel Sandu nu a fost liberat conditionat, pentru ca e un infractor din categoria "gulerelor albe" - motivarea instantei

Faptele pentru care fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a fost condamnat in Dosarul Microsoft sunt de o gravitate fara precedent, "aspect ce releva din partea detinutului un potential criminogen extrem de ridicat."

Aceasta este o parte din motivarea judecatorului de la Tribunalul Ilfov care a respins, la finalul anului trecut, cererea de liberare conditionata a politicianului.

Fostul ministru mai poate face o noua cerere de liberare peste un an. Gabriel Sandu a fost condamnat, in 3 octombrie 2016, in Dosarul Microsoft, la trei ani de inchisoare, Dorin Cocos la doi ani si patru luni ani si Gheorghe Stefan la sase ani de detentie, in timp de omul de afaceri Nicolae Dumitru a primit o pedeapsa de doi ani si patru luni. Intre timp, Stefan, Cocos si Dumitru au fost eliberati din penitenciar.

Tribunalul Ilfov a atras atentia ca in acest caz un membru al Executivului Romaniei a primit pentru propriul folos sume impresionante de bani pentru a incalca legea in folosul sau si al unor grupari infractionale.

"Se constata ca detinutul a profitat de calitatea sa de ministru in Guvernul Romaniei, de educatia si instruirea sa, tocmai pentru a comite infractiunile pentru a fost condamnat. In speta se poate doar presupune care a fost si care este reprezentarea psihica a condamnatului", a precizat instanta.

Momentul T0 al reeducarii, scazut

In raport de aceste aspecte insa - momentul TO de la care se poate porni reeducarea se poate stabili in mod cert ca fiind unul foarte scazut. "Astfel, o atare reprezentare psihica poate fi corectata intr-o perioada de timp mult mai indelungata decat in cazul altor detinuti de drept comun, pericolul social fiind unul mult mai ridicat", motiveza instanta.

In acest caz, data incarcerarii - 03 octombrie 2016 - este momentul de debut al reeducarii - "comportamentul detinutului pe perioada detentiei si celelalte circumstante analizate, instanta apreciaza ca timpul scurs in penitenciar este total insuficient pentru ca acesta sa-si fi putut insusi o atitudine corecta de respect fata de valorile ocrotite de lege".

Tribunalul Ilfov a pus in discutie si faptul ca Gabriel Sandu ar fi un infractor tip "white collar" (gulere albe - n.red.) - o persoana educata si instruita. Aceasta situatie ar fi generat pentru condamnat o situatie discriminatorie - deoarece in raport de ceilalti detinuti este presupus a avea un comportament adecvat.

"Gulerele albe", cuminti in penitenciar

Judecatorii sustin ca profilul moral si comportamental al infractorilor ce comit astfel de fapte de tip "white collar" este unul de obicei bun in mediul carceral, insa aceasta nu poate sa releve in mod automat si o reeducare pe masura.

"Or, pericolul fata de ordinea de drept pe care-l reprezinta astfel de infractori care nu au comis simple infractiuni de drept comun pentru a-si asigura un produs infractional ocazional nu poate fi, in mod evident, ignorat de catre prezenta instanta. In aceste cazuri produsul infractional este de regula mult mai consistent, se dobandeste ca urmare a stapanirii unor cunostinte infractionale bine puse la punct si este vatamator nu doar la nivelul unei singure persoane, ci chiar la nivelul intregii societati", concluzioneaza Tribunalul Ilfov.

Instanta nu si-a putut forma convingerea privind o reala reeducare a lui Gabriel Sandu, doar prin afisarea unui comportament lipsit de sanctiuni, "autorii unor astfel de infractiuni fiind de obicei persoane instruite, dar si periculoase pe masura - periculoase nu pentru cei aflati fizic in imediata lor apropiere, ci pentru societate in ansamblul ei".

Urmatoarea cerere: peste un an

Instanta a stabilit un termen de reiterare a cererii de liberare conditionate peste un an de zile.

"Acesta apare ca fiind un termen rezonabil, prin raportare la pedeapsa pe care o are condamnatul de executat, si apt de a pune la dispozitia condamnatului ragazul necesar pentru a putea demonstra posibilitati reale de reintegrare sociala si dovezi temeinice de indreptare asa cum prevede legea,toate de natura a putea convinge instanta de judecata de oportunitatea liberarii conditionate", arata Tribunalul Ilfov.

Citeste si:
Motivul rar pentru care un primar PNL a demisionat din funcție: "A venit timpul să aleg liniștea"
Motivul rar pentru care un primar PNL a demisionat din funcție: "A venit timpul să aleg liniștea"
Primarul PNL din orașul Turceni, județul Gorj, a anunțat pe Facebook că demisionează din funcție, mulțumind celor care au susținut-o. Conform primarului Cristina Cilibiu, aceasta a...
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Comentarii