Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, este vizat și în Dosarul Microsoft 3. FOTO: Ionuț Mureșan
Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu – condamnat în 2016 alături de Gheorghe Ștefan „Pinalti”, Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae „Niro” – află pe data de 27 martie dacă va fi achitat, dacă va scăpa prin prescripție sau, dimpotrivă, dacă va ajunge din nou la pușcărie, de această dată pentru modalitatea prin care a „spălat” șpaga din Dosarul Microsoft 1.
Înalta Curte a luat în discuție luni, 20 februarie, ultimul termen din dosarul în care Gabriel Sandu este judecat pentru ascunderea șpăgii de 2,1 milioane de euro.
În fața Completului de 5 judecători de la Înalta Curte, Gabriel Sandu a cerut să fie achitat și a susținut că banii erau, de fapt, un împrumut bancar, pe care îl contractase pentru dezvoltarea afacerii lui de familie, o păstrăvărie înființată încă din 1992.
În schimb, procuroarea de ședință a DNA a arătat că fostul ministru a pus la cale un mecanism complex de spălare de bani pentru a disimula șpaga din Elveția prin intermediul unor firme din Cipru, care la rândul lor au trimis sumele în România pe numele unor apropiați ai lui Gabriel Sandu.
Fostul ministru al Comunicațiilor și-a consolidat apărarea precis, în jurul anumitor ani, 2011-2012, astfel încât să se asigure că se înscrie în termenul de 8 ani al prescripţiei generale:
- „În iunie 2014 s-a dat o ordonanță de începere urmăririi penale pentru 4 fapte: abuz în serviciu, trafic de influență, luare de mită și dare de mită. Aceeași faptă se judecă în Dosarul Microsoft 3, adică spălarea de bani în legătura cu cei 18 milioane de euro din Dosarul Microsoft 1, pentru care eu am fost condamnat la 3 ani de închisoare, pedeapsă pe care am făcut-o în totalitate.
- Acum este reținută o spălare de bani de 2,1 milioane de euro. La solicitarea completului de 3 judecători (n.r. – la fond), DNA a precizat că banii au fost spălați înainte de a ajunge la mine în compania Exim, adică prin tranzacția dintre D-Con.Net și Baringwood.
- Toate sumele au fost cheltuite până în 2012. Activitatea infracțională din prezenta cauză nu avea cum să continue după 2013, pentru că firma Exim a fost desființată în 2014. Toate sumele venite în România au provenit din împrumuturi bancare. (…) 100% bani ai fost alocați conform contractelor, în direcția în care au fost destinați”, a declarat Gabriel Sandu.
DNA: „Aceste sume de bani trebuiau folosite în interesul elevilor”
Reprezentata DNA a cerut condamnarea lui Gabriel Sandu, arătând că faptele fostului ministru se prescriu abia la sfârșitul acestui an, iar anchetatorii au arătat în rechizitoriu întregul mecanism prin care acesta a spălat șpăgile din dosarul Microsoft.
- „Parchetul crede că acești bani trebuiau confiscați, iar inculpatul crede și acum că putea să folosească banii după bunul plac. Criticăm și greșita restrângere a perioadei de spălare a banilor, așa cum a fost reținută de instanța de fond, la perioada august 2011 - septembrie 2012.
- E vorba de un mecanism de spălare a banilor din Elveția, prin Cipru, până în România, în perioada 2010-2015. De aici greșită constatarea intervenției prescripţiei. În opinia noastră, termenul general de prescripție nu s-a împlinit, deoarece ultimul act a fost în anul 2015, atunci când banii au intrat în România. Astfel, termenul general de prescripție se împlinește în decembrie 2023.
- Pe de altă parte, instituția prescripţiei nu este incidentă deoarece au fost efectuate acte de urmărire penală de către procurori și înainte de deciziile CCR din 2018 și 2022. Sigur, prescripția curge în interesul inculpatului, nu în folosul statului.
- Este important să fie analizate toate etapele de spălare a banilor. Nu dați valoare doar transferului de bani în firme, ci întregului mecanism infracțional. Poziția inculpatului este explicită, că trebuie lăsat să folosească suma de bani după bunul plac. Acesta a folosit persoane de încredere care, audiate fiind, au declarat în sensul celor arătate în actul de sesizare.
- Aceste sume de bani trebuiau folosite în interesul elevilor. Asta este important în acest dosar. Inculpatul a deschis o linie de credit în baza celor 2 milioane de euro, bani pe care altfel nu i-ar fi obținut.
- El a deschis o line de credit în baza celor 2 milioane de euro, bani pe care altfel nu i-ar fi obținut. Organele de urmărire penală nu au putut confisca suma de 2 milioane de euro, inculpatul declarându-se insolvabil.
- Așadar, punem concluzii de condamnare cu executare, deoarece e vorba de o sumă mare de bani, iar mecanismul spălării lor a fost conceput în așa fel încât să nu fie depistat”, a declarat procuroarea de ședință a DNA.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Gabriel Sandu, „albit” cu ajutorul CCR pentru spălare de bani
Pe data de 20 decembrie 2022, Înalta Curte încetarea procesului penal împotriva lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în unul dintre dosarele licenţelor Microsoft, după ce magistraţii au aplicat două decizii ale Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.
Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sandu, în calitate de ministru, ar fi pretins şi primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licenţe Microsoft cu Guvernul României.
- „La solicitarea inculpatului Gabriel Sandu, în baza unor contracte de consultanţă ce atestau operaţiuni comerciale fictive, suma respectivă de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlate de acesta.
- În perioada 24 august 2010 - 13 noiembrie 2015, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor primiţi în condiţiile descrise mai sus, inculpatul Gabriel Sandu ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăţi din România.
- Prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparenţa că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiţie pe teritoriul României a companiilor din Cipru", susţine DNA.
Gabriel Sandu, condamnat definitiv în Dosarul Microsoft
Gabriel Sandu a mai fost trimis în judecată în alte dosare legate de licenţele Microsoft, el fiind condamnat definitiv în octombrie 2016 la 3 ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.
Conform procurorilor, în condiţiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft, Gabriel Sandu, la instigarea omului de afaceri Claudiu Florică şi a fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, ar fi depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract.
Acest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006.
„În acest context, inculpaţii Dinu Mihail Pescariu şi Claudiu Ionuţ Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro”, explică DNA.
Procurorii arată că, în urma înţelegerii avute de Pescariu şi Florică cu ministrul Sandu, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
În țară, peste 18 milioane de votanți sunt așteptați la urne duminică, 1 decembrie, în cele aproape 19.000 de secții organizate, pentru a decide componența viitoarei Camere a Deputaților...
Locuitorii din Republica Moldova cu cetățenie română s-au înghesuit la vot duminică, 1 noiembrie. Numărul moldovenilor cu dublă cetățenie care au votat la alegerile parlamentare din...