Avertismentul ministrului Familiei pentru mamele care nasc acasă: „Pune în pericol viața copilului și a mamei. Vă rog să mergeți la spitale!”

Marti, 23 Mai 2023, ora 18:24
1323 citiri
Avertismentul ministrului Familiei pentru mamele care nasc acasă: „Pune în pericol viața copilului și a mamei. Vă rog să mergeți la spitale!”
Ministrul Familiei Gabriela Firea a transmis un mesaj pentru tinerele mame FOTO Facebook / Gabriela Firea

Ministrul Familiei Gabriela Firea a transmis marţi, 23 mai, că naşterea acasă pune în pericol viaţa copilului şi a mamei. ”Vă rog să mergeţi la spitale şi să aduceţi în siguranţă copiii pe lume. Prea multe femei au murit sau au ajuns în situaţii critice pentru că nu au mers la maternitate”, spune ministrul.

Aceasta a participat marți la dezbaterea “Accesul fetelor şi femeilor rome la servicii de protecţie socială, sănătate reproductivă şi sexuală: realităţi din comunităţi, provocări şi perspective”, organizată de E-Romnja, Asociaţia pentru promovarea drepturilor femeilor rome.

”Naşterea acasă pune în pericol viaţa copilului şi a mamei. Vă rog să mergeţi la spitale şi să aduceţi în siguranţă copiii pe lume. Prea multe femei au murit sau au ajuns în situaţii critice pentru că nu au mers la maternitate. Am participat cu mare interes la dezbaterea “Accesul fetelor şi femeilor rome la servicii de protecţie socială, sănătate reproductivă şi sexuală: realităţi din comunităţi, provocări şi perspective”, organizată de E-Romnja, Asociaţia pentru promovarea drepturilor femeilor rome”, spune ministrul pe Facebook.

Gabriela Firea arată că ”realitatea prin care trec fetele şi femeile rome este, trebuie să o spunem clar, nedreaptă”.

”Sunt discriminate, prea puţin consiliate şi de multe ori nebăgate în seamă. În comunitatea romă sunt multe mame adolescente, fete cărora viitorul le este închis de cele mai multe ori. Dar şi femei care ajung să nască acasă, punându-şi viaţa în pericol din cauză că nu sunt luate în serios sau că nu ştiu că trebuie să meargă la controale. Susţin că un copil poate veni pe lume în siguranţă doar în prezenţa unei echipe medicale şi într-un spital. Totul pleacă însa atât de la educaţie, cât şi de la combaterea discriminării. Avem nevoie, ca societate, să schimbăm multe prejudecăţi. Doar aşa vom reuşi să reducem statisticile care spun că natalitatea la fetele de origine romă cu vârste între 10 şi 14 ani este cu 8,5 la sută mai mare în România decât media Uniunii Europene”, precizează ministrul Familiei.

Ministrul Familiei mai afirmă că ”proiectele incluse în pachetul legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor, lucrat la Ministerul Familiei, sunt destinate, desigur, şi femeilor sau copiilor din comunităţile rome”.

”Cu ajutorul voucherului în valoare de 2.500 de lei tinerele însărcinate vor putea beneficia de tratamente şi consultaţii pe timpul sarcinii. De asemenea, familiile cu copii mici şi venituri reduse, dar care nu au prins locuri la creşele şi grădiniţele de stat, vor putea beneficia de un sprijin în valoare de 1.500 de lei pentru a plăti aceste servicii. Consider cu tărie că orice femeie trebuie să poată decide pentru sine, pe deplin informată cu privire la sănătatea sa, în ce priveşte subiectul delicat al avortului. Îmi menţin opinia şi voi sprijini orice demers prin femeilor vor avea acces la astfel de servicii de sănătate.

De asemenea, susţin proiectul legislativ prin care vârsta minimă privind consimţământul sexual va creşte de la 14 la 16 ani. Cu această ocazie am făcut şi precizările necesare privind Legea PREVENIRII, repet, a PREVENIRII separării copilului de familie. Prin acest proiect, ajutăm copiii din familiile sărace. NU luăm aceşti copii cu forţa şi sprijinim familiile să-i aibă aproape. Vreau să liniştesc unele comunităţi rome, unde liderii au fost manipulaţi şi aceste ştiri false au băgat spaima în populaţie. NU va lua nimeni cu forţa niciun copil!”, mai spune Firea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Gabriela Firea, #ministrul familiei, #nastere acasa , #stiri Gabriela Firea