Despre Gabriela Firea

Gabriela Vranceanu Firea este jurnalista, realizatoare TV, poeta si prozatoare.  Cariera ei cuprinde toate genurile presei, de la radio si presa scrisa la televiziune, si in prezent este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de presa.

Nascuta pe 13 iulie 1972. In Bacau, Gabi Firea a fost casatorita din 1993 cu Rasvan Firea impreuna cu care are un copil, Tudor Stefan (nascut in 1995). Sotul sau a murit in ianuarie 2010 in urma unei lungi suferinte.

Gabriela Vranceanu Firea a fost pe rand reporter in presa scrisa, redactor la radio, prezentator si realizator de televiziune.

O perioada a fost implicata si in politica, fiind purtator de cuvant al Guvernului, secretar de stat, sef al Departamentului pentru Comunicare, in perioada februarie-decembrie 2000 in timpul Cabinetului Mugur Isarescu.

In prezent modereaza „Stirea Zilei” de la Antena3 si este realizator al emisiunii „Saptamana financiara”, difuzata pe Antena1. Este si director la revista economica „Saptamana financiara”, la cotidianul „Financiarul” si la revista „Felicia”.

In iunie 2009, Gabriela Vranceanu Firea a fost numita in functia de director general al companiei Intact Advertising - agentie de organizare evenimente si publicitate.

Studii

A absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea Bucuresti, fiind licentiata in filologie

A absolvit Facultatea de Finante, Banci, Burse de Valori de la Academia de Studii Economice, fiind doctorand in economie cu cu specializarea Moneda si Credit.

A absolvit si unele cursuri postuniversitare, cum ar fi: "Mecanisme valutare si fiscale internationale" si "Management Bancar si Bursier", amandoua la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, din cadrul ASE.

Activitatea profesionala

Dupa ce a terminat liceul a fost pentru o perioada scurta suplinitoare intr-o comuna situata la 40 de kilometri de Bacau.

Gabriela Vranceanu Firea a explorat toate ariile mass-media incepand cu 1990.

In perioada 1990-1991 a fost reporter la saptamanalul “ Pur si Simplu ”, Bacau

Intre 1991 si 1992 a fost reporter la cotidianul “ Azi “,  Bucuresti

In perioada 1992-1993 a fost redactor – prezentator la Radio Contact

In perioada 1993-1999 a fost realizator de reportaje economice, în special financiar – bancare, la TVR

Intre 1995 si 1996 a prezentat Jurnalul de stiri de la TVR si a realizat emisiunea “Editie Speciala”

In 1999 a moderat  rubrica “Stirea Zilei “, în cadrul Jurnalului TVR

In ianuarie 2000, a fost numita consilier de relatii publice si imagine al prim-ministrului Mugur Isarescu, in perioada februarie-decembrie 2000 fiind purtator de cuvant al Guvernului.

Din 2001, Gabriela Vranceanu Firea lucreaza la Antena 1, ca moderator si realizator de emisiuni.

Purtator de cuvant la Guvern

In cei 20 de ani de cariera, Gabriela Vranceanu Firea a renuntat la presa pentru o scurta perioada pentru a trece de cealalta parte a baricadei, in politica. Ea devine in ianuarie 2000 consilier de relatii publice si imagine al Primului Ministru, Mugur Isarescu, iar din februarie pana in decembrie 2000 este purtator de cuvant al Guvernului, secretar de stat, sef al Departamentul pentru Comunicare.

Epoca Antena1 si Intact

In 2001, Gabi Firea s-a angajat la Antena 1 unde a prezentat emisiunea de stiri Observator. De atunci Gabriela Vranceanu Firea a devenit una dintre figurile emblematice, confundandu-se cu emisiunile sale, "Observatorul Antenei 1", "Stirea zilei", pe Antena 3,  "Saptamana financiara", de la Antena 1.

Pasiunea pentru scris si-a satisfacut-o scriind editoriale pentru "Jurnalul National" si "Saptamana financiara".

Este si director la revista economica „Saptamana financiara”, la cotidianul „Financiarul” si la revista „Felicia”.

In iunie 2009, Gabriela Vranceanu Firea a fost numita in functia de director general al companiei Intact Advertising - agentie de organizare evenimente si publicitate.

Viata personala

Gabriela Firea a venit pe lume, la Bacău, fiind a doua dintre cei patru fraţi ai familiei Vrânceanu.

S-a maritat la 20 de ani, in 1993, cu Rasvan Firea, care era cu 17 ani mai in varsta ca ea. Impreuna au un baiat, Tudor Stefan.

Sotul ei a fost cel care a sprijinit-o in tumultoasa ei cariera chiar din primii ani. El a fost barbatul din umbra pe care prea putini il cunosteau.

Rasvan Firea a murit pe 24 ianuarie 2010, la varsta de 54 de ani, din cauza unui atac cerebral, la Spitalul Fundeni. El suferise in urma cu patru luni un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, dar organismul sau a fost prea slabit din cauza bolilor care l-au macinat in ultimii ani pentru a mai putea sa faca fata complicatiilor post-operatorii.

Inedit

Putini stiu ca Gabi Firea este si scriitoare. In 1990 si-a lansat volumul de poezii "O alta lume".  Ulterior a mai scris un volum de poezii, un roman si o carte pentru copii.

Moderatoarea de la Antena3 are si voce. Impreuna cu Simona Gher¬ghe (Antena 1) a lan¬sat CD-ul „Trandafiri de la Moldova“.

Distinctii, ordine si premii

•    Premiul Asociatiei Scriitorilor (1998) •    Ofiter al Ordinului Steaua României, Decembrie 2000

Gabriela Firea
Gabriela Firea

Data nasterii: 13 iulie 1972

Cariera:  realizator TV, purtator de cuvant la Guvern, director ziare si reviste

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Gabriela Firea, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.