Candidații la candidatură. Cât de eficientă este strategia autopropunerii. Analist: “Contează mult cum stau în preferințele publicului”

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 03:05
9600 citiri
Candidații la candidatură. Cât de eficientă este strategia autopropunerii. Analist: “Contează mult cum stau în preferințele publicului”
Nicușor Dan, Gabriela Firea, Cristian Popescu Piedone Foto Colaj Facebook

PNL și PSD nu au căzut încă la învoială în privința posibilității propunerii unui singur candidat la Primăria Capitalei. Cele două partide par că își vor susține proprii candidați, dar cu toate acestea liderii formațiunilor politice nu au făcut încă declarații oficiale în acest sens.

Deciziile luate în interiorul partidelor sunt tranșate cu foarte scurt timp înainte de alegeri. Gabriela Firea și Sebastian Burduja au ieșit în declarații publice anunțând că se înscriu în cursă. Totuși, când a venit o cerere de confirmare din partea președinților de partid, aceștia nu și-au arătat susținerea pentru cei doi. Au spus că vor decide împreună, lucru care nu s-a concretizat încă. Joi, 14 martie, se așteaptă un anunț în această privință.

Ziare.com a discutat cu analistul Cristian Andrei, coordonator al Agenției de Rating Politic, care spune că între promovarea imaginii și decizia partidului sunt strategii care țin și de alte elemente.

“Candidații se promovează, în primul rând, pe ei înșiși, este deci firesc să anunțe că doresc o funcție. În contextul de la București este de fapt o competiție internă în cele două partide în care mai mulți încearcă să găsească argumente că ei sunt candidații mai potriviți. Nu sunt mereu doar argumente electorale, de voturi, ci și de loialități, echipe, precum și negocieri mai ample care țin de situația pe tot Bucureștiul și la nivel național”, spune Cristian Andrei.

“Au posibilitatea uneori să șantajeze într-un fel propriul partid”

Ceea ce s-a și întâmplat la alegerile locale precedente când finul Gabrielei Firea, Robert Negoiță s-a desprins de PSD. Un alt exemplu a fost la Iași, când după patru ani de campanie, Marius Bodea, pe atunci PNL, s-a găsit în situația în care PNL l-a recrutat pe Mihai Chirica și l-a susținut pentru funcția de primar. Acesta a migrat înspre USR și va candida și anul acesta.

Chiar și Gabriela Firea a anunțat că este dispusă să îi susțină pe Daniel Băluță sau pe Robert Negoiță dacă nu este votată de organizația PSD București.

Pe de altă parte, fără un capital de imagine, orice auto propunere nu va fi luată în calcul de partide, spune analistul. Contează atunci aceste declarații publice prin care un politician anunță intenția de a ocupa o anumită funcție?

“Contează, dar mai mult contează cum stau acei candidați în preferințele publicului și dacă au susținere internă. Ce vedem acum este că sunt candidați cu anumită tracțiune, dar care nu au susținere în partide neapărat. De aceea candidați populari devin mai agresivi, pentru că au posibilitatea uneori să șantajeze într-un fel propriul partid, cu o candidatură independentă, care ar afecta scorul propriului partid. Nu se întâmplă doar în România.”, spune Cristian Andrei.

Nicușor Dan a declarat anterior că, pentru ca un profil să se contureze în timp, este nevoie ca partidele să decidă pe cine susțin, evitând situația în care, cu câteva luni înainte de alegeri, să se negocieze un nume.

"Nu au tratat cu responsabilitate această problemă timp de patru ani, ei trebuiau să aibă un candidat timp de 4 ani. Trebuiau să aibă o administrație din umbră, care să ne critice, să spună ce facem rău, să spună ce ar face ei. Ei nu au făcut asta. PSD are o susținere în București de 35%. Oricare dintre ei (variantele de candidați - n.r) vor fi vor avea cu unul, două procente în plus față de acest scor.

Eu nu mă tem de nimeni. Niciodată nu am spus ce o să facă electoratul, spun ce pot să fac eu și în ziua alegerilor facem un pas în spate, noi politicienii și vedem ce o să facă electoratul", a declarat Nicușor Dan.

“Președinții de partide știu cine poate aduce voturi și cine nu”

Cristian Andrei este de acord că pentru o campanie de succes, mai ales în orașele mari, unde și miza este pe măsură, este nevoie de timp.

“Problema cea mai mare a momentului este această comasare care a redus deodată timpul de anunțare, precampanie și așa mai departe. Există un ritual normal de intrare într-o competiție, de încălzire a publicului, de prezentare treptată a unei oferte, iar asta nu mai e posibil.

Nu mai e timp. Partidele au la dispoziție doar ce este pe masă deja, numele consacrate. Așa că, cei mai puțin cunoscuți, din motiv de timp, nu prea au multe opțiuni acum, să fim onești. Iar ideea că poți pune pe oricine sub sigla unei alianțe puternice nu pare că funcționează, cel puțin la București.”, spune analistul.

Cristian Popescu Piedone, având funcție de lider în PUSL, și-a anunțat deja candidatura, dar a vehiculat și varianta în care ar putea fi susținut și de PSD la Primăria Capitalei. Marcel Ciolacu a venit cu o replică dură la o astfel de auto propunere.

“Eu primesc zeci de scrisori, nu mă transformați pe mine prim-ministru să răspund la ce îi trece fiecăruia prin cap. Deciziile se iau de către PSD și PNL pentru a stabili lista la alegerile europarlamentare și candidații la alegerile locale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Cristian Andrei a mai arătat că președinții partidelor ”știu cine poate aduce voturi și cine nu”, lucru ce cântărește în luarea și asumarea deciziilor.

“Președinții de partide știu cine poate aduce voturi și cine nu. De aici încurcătura. Comasarea îi ajută pe alte părți, dar aici i-a încurcat și vor trebui să negocieze un compromis în interior.”, a concluzionat Cristian Andrei.

În cazul Alianța Dreapta Unită, votul organizațiilor locale este decisiv în desemnarea candidatului care urmează să reprezinte cele trei partide în alegeri.

Și la alegerile europarlamentare funcționează metoda auto propunerii, Corina Crețu, comisar european, recent plecată din Pro România după ce partidul a deschis posibilitatea unei alianțe cu AUR, a ținut să menționeze că este o social democrată convinsă și ar dori să continue activitatea sa de la Bruxelles. Aceasta nu a deschis însă lista comună PNL-PSD, locul fiind ocupat de Ramona Chiriac.

Quarterly Report - Editia 4

Scor strâns în cursa pentru Primăria Capitalei. Luptă finală între Nicușor Dan și Gabriela Firea SONDAJ
Scor strâns în cursa pentru Primăria Capitalei. Luptă finală între Nicușor Dan și Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan și Gabriela Firea se clasează pe primele două locuri în lupta pentru Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj Sociopol. Mai exact, actualul edil al Capitalei ar avea...
ANALIZĂ - Gabriela Firea câștigă cursa favorabilității cu Nicușor Dan, Sebastian Burduja și Piedone
ANALIZĂ - Gabriela Firea câștigă cursa favorabilității cu Nicușor Dan, Sebastian Burduja și Piedone
Lupta politică a acaparat deja tot mediul online, fiecare interacțiune cu Facebook, TikTok sau Youtube duce, inevitabil, la o întâlnire cu diferiți candidați sau partide aflate în campanie....
#Gabriela Firea, #Nicusor Dan Primaria Capitalei, #Cristian Popescu Piedone, #alegeri locale , #stiri Gabriela Firea