Cum au ajuns Paul Stănescu și Gabriela Firea să căpușeze instituțiile statului cu apropiați

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 21:50
8126 citiri
Cum au ajuns Paul Stănescu și Gabriela Firea să căpușeze instituțiile statului cu apropiați
Paul Stănescu și Gabriela Firea fac din nou echipă FOTO Facebook / Gabriela Firea

Tot mai mulți apropiați sau membri ai familiei secretarului general al PSD Paul Stănescu, respectiv prim-vicepreședintele partidului Gabriela Firea au reușit în ultimele luni să prindă diverse poziții la stat.

Unul dintre cele mai recente exemple este Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, care a reușit să câștige un concurs pentru o funcție de director general la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest „Oltenia”. Contracandidatul său a fost Marius Oprescu, președintele PSD Olt, care pe linie politică este subordonat lui Paul Stănescu.

Instituția la șefia căreia a fost pus Alexandru Stănescu se ocupă cu gestionarea fondurilor europene, având în competență peste 1,2 miliarde de euro, cu toate că Stănescu nu are experiență și nici studii în acest domeniu. Anterior, acesta ocupat o perioadă și un fotoliu în Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), însă a fost forțat să demisioneze după ce USR a făcut o sesizare la CCR.

Un alt apropiat din familia lui Paul Stănescu a prins un post la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Este vorba de Robert Marius Modan, soțul fetei secretarului general al PSD, care a reușit să ajungă în instituție prin delegare și nu prin concurs. Conform unor dezvăluiri făcute de un fost angajat de la ASF, ginerele lui Paul Stănescu câștigă 4.000 de euro net pe lună, la care se adaugă și alte prime. Mutarea a avut loc la jumătatea anului 2021, imediat după ce conducerea instituției a fost preluată de Nicu Marcu, un apropiat al lui Paul Stănescu.

Ospătarul lui Stănescu, șef în Diaspora

De un avans în carieră a beneficiat și Gheorghe Cârciu, care la începutul anului 2022 a fost promovat drept secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ajuns în funcție cu ajutorul lui Paul Stănescu, pe baza unei relații de prieteni. Tradițional, această funcție a fost ocupată de membri fie de la PNL, fie de la USR, partide care în trecut s-au bazat pe sprijinul românilor din diaspora.

Pe aceeași linie de partid a reușit să fie promovat și în funcția de președinte PSD Diaspora, anunțul fiind făcut de către Paul Stănescu la începutul lunii septembrie la un eveniment al femeilor din PSD. Într-un discurs cu multe bâlbâieli și improvizații, Cârciu a declarat că nu poate promite o victorie, însă va încerca să-i apropie pe români de PSD.

„Să vin mai în față, să mă vadă toată lumea, că dacă tot nu sunt mare, măcar să fiu în față și să nu întoarcă doamnele, aceste distinse doamne, capul să mă vadă. Eu nu o să vă vorbesc despre doamne, deși mi-ar plăcea să purtăm un discurs despre doamne, mai mult decât altceva. O să vă vorbesc despre românii din afara granițelor, despre migrația românească. Diaspora este un cuvânt pretențios și, astăzi, în afara granițelor, noi avem români ca și în interiorul granițelor”, afirma social-democratul.

La același eveniment, conform unor surse citate de Europa Liberă, timp de aproximativ două ore, Câciu nu a făcut altceva decât să-i servească pe cei de la masa lui Paul Stănescu cu pahare de vin. În materii de studii, Cârciu a absolvit în 2021 Facultatea de Științe Economice la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, la exact 30 de ani de la terminarea liceului, conform G4Media. Aceeași sursă mai notează că între 2017 și 2020, social-democratul a fost cercetat penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare pentru săvârșirea infracțiunilor de ”furt” și ”folosirea instalaţiei clandestine în scopul racordării la reţeaua electrică”. Dosarul a fost în cele din urmă închis după ce procurorii au renunțat la urmărirea penală, invocând că ”nu există un interes public”.

Aparatul lui Firea adus la minister

Și ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse Gabriela Firea și-a ajutat o serie de apropiați, în special foști angajați din primăria Capitalei, să ocupe funcții în aparatul noului minister. Printre aceștia din urmă se remarcă Alina Tarcevschi, nașa de cununie a Gabrielei Firea și a lui Florentin Pandele, promovată în funcția de secretar general al ministerului Familiei. În trecut, aceasta a ocupat diverse funcții atât în cadrul Primăriei București, dar și a altor companii municipale înființate de Firea.

Pe lângă Tarcevschi, și alți foști angajați ai companiilor municipale înființare de Firea precum și angajați ai televiziunii Metropola TV, deținută de către Florentin Pandele, și-au găsit loc în ministerul Familiei.

În același minister a fost adusă în funcția de consilier și Simona-Valentina Butacu, o apropiată a Gabrielei Firea, care în trecut a mai fost director general al Companiei municipale Agrement București sau membru în consiliul de administrație al Companiei municipale Publicitate și Afișaj. Funcție de consilier au mai prins și George-Alexandru Ciubotaru, care în timpul mandatului lui Firea la primăria Capitalei a lucrat la Compania municipală Consolidări, Ligia Gheorghe, fosta consilieră personală a lui Firea de la primărie, sau Adnana Sorana Maioga, care anterior a lucrat la Societății de Transport București și în cadrul Companiei municipale Publicitate și Afișaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Gabriela Firea, #Paul Stanescu, #functii la stat, #functii ministere, #capuse la stat, #PSD, #sinecuri de partid , #stiri Paul Stanescu