Proiect de lege: 30 la sută femei pe listele de la alegeri. „Schimbăm mentalităţi şi arătăm că doamnele merită şi pot mai mult”

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 09:59
2351 citiri
Proiect de lege: 30 la sută femei pe listele de la alegeri. „Schimbăm mentalităţi şi arătăm că doamnele merită şi pot mai mult”
Potrivit ministrului, ”sunt modificări importante pentru statutul femeilor din societatea noastră” FOTO Facebook/ Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă marţi, 18 octombrie, că a depus în Parlament, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, un proiect de lege privind obligaţia de a asigura 30% femei pe liste la alegerile locale şi în consiliile de administraţie ale companiilor de stat.

Ea precizează că, prin acest proiect, doreşte să modifice unele percepţii care sunt îngrijorătoare, şi anume că ”6 din 10 români consideră că locul unei femei este în bucătărie, iar 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii”.

”30% femei pe liste la alegerile locale şi în consiliile de administraţie ale companiilor de stat! Schimbăm mentalităţi şi arătăm că doamnele merită şi pot mai mult. Avem nenumărate exemple de femei de succes în afaceri, politică sau administraţie, este momentul ca egalitatea de şanse să nu rămână doar o vorbă în discursuri motivaţionale, ci o regulă clară şi corectă, de secol 21”, spune Firea.

Ministrul anunţă că, ”împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, a iniţiat şi depus la Parlament un proiect important pentru toate doamnele din România”.

”Mulţumesc pentru sprijin senatorului Stefan Radu Oprea, liderului grupului senatorilor PSD, şi deputatului Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD, prim-vicepreşedintelui Sorin Grindeanu, secretarului general Paul Stănescu şi colegilor senatori şi deputaţi care au înţeles importanţa proiectului şi au semnat în calitate de co-iniţiatori. În primul rând, asigurăm locuri obligatorii pentru femei în consiliile de administraţie ale întreprinderilor de stat. 30% dintre posturile de membru în aceste consilii vor fi rezervate femeilor. Astfel, dacă numărul total al membrilor este 5, va exista cel puţin o femeie! Sunt cote de gen pe care alte state europene le-au reglementat de mult”, afirmă Gabriela Firea.

Ministrul mai precizează că la fel de important este că asigurăm accesul femeilor în politică, la nivel local.

”Prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidaţi ale partidelor politice, la alegerile locale. Aşadar trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor. Ne-am consultat pe acest subiect şi am colaborat cu multe organizaţii şi asociaţii care militează şi susţin drepturile doamnelor. Ne-am sfătuit îndeaproape cu membrele CONAF - Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin, condusă de Cristina Chiriac”, arată Firea.

Potrivit ministrului, ”sunt modificări importante pentru statutul femeilor din societatea noastră”.

”Doar aşa putem să modificăm unele percepţii care sunt îngrijorătoare. De exemplu, 6 din 10 români consideră că locul unei femei este în bucătărie, iar 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii. Desigur că sunt roluri extrem de onorante pentru doamne, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent şi de familie şi să aibă şi o carieră de succes! Aceste date sunt oficiale, cuprinse în proiectul „România Durabilă” din Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030.

Citește și:
Alegeri fără emoții la PMP. Eugen Tomac, președintele reales, anunță o alianță cu ”Partidul Ialomiţenilor”
Alegeri fără emoții la PMP. Eugen Tomac, președintele reales, anunță o alianță cu ”Partidul Ialomiţenilor”
Europarlamentarul Eugen Tomac a fost reales, sâmbătă, 25 martie, în funcţia de preşedinte al PMP, la Congresul extraordinar al formaţiunii organizat la Palatul Parlamentului. „Vreau să...
500.000 de femei ajung sclave sexuale în „zona roșie“ a Chinei, în tentativa de a scăpa din lagărul lui Kim Jong-un
500.000 de femei ajung sclave sexuale în „zona roșie“ a Chinei, în tentativa de a scăpa din lagărul lui Kim Jong-un
Bandele de traficanți duc fete nord-coreene cu vârste cuprinse între 12 și 29 de ani în „zona roșie” a Chinei unde sunt vândute și ajung adevărate sclave sexuale, a dezvăluit vineri,...
#Gabriela Firea, #proiect de lege, #Femei, #alegeri , #PSD