Azi e sedinta de consiliu: Firea vrea sa imprumute 121 de milioane de euro si sa dea vouchere taximetristilor

Marti, 17 Septembrie 2019, ora 09:43
5294 citiri
Azi e sedinta de consiliu: Firea vrea sa imprumute 121 de milioane de euro si sa dea vouchere taximetristilor

Consilierii municipali se vor intruni in sedinta marti, de la ora 11:00, pe ordinea de zi figurand 57 de proiecte de hotarare, printre care se numara: contractarea unui imprumut de 574.000.000 lei pentru refinantarea datoriei provenita din emisiunea de obligatiuni, conferirea titlului de cetatean de onoare al Capitalei lui Mugur Isarescu si prelungirea cu doua luni a termenului de valabilitate pentru eco-vouchere.

Astfel, CGMB va dezbate urmatoarele proiecte:

* Acordarea titlului de cetatean de onoare al Capitalei guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

In referatul de aprobare, semnat de primarul Gabriela Firea, se arata ca Isarescu, nascut pe 1 august 1949 la Dragasani, judetul Valcea, este academician, presedinte al Sectiei de Economie, Sociologie si Stiinte Juridice a Academiei Romane. Pe langa functia de guvernator al BNR, indeplineste responsabilitati si pe plan international, fiind guvernator pentru Romania al FMI, membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, membru al Clubului de la Roma si al Trilateralei.

* Pe ordinea de zi a aceleiasi sedinte figureaza si un proiect initiat de consilierul PNL Cristian Olteanu vizand conferirea titlului de cetatean de onoare sefului Clinicii ORL a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central, conf. univ. Corneliu Romanitan, in semn de apreciere a activitatii medicale.

* Termenul de valabilitate a eco-voucherelor ar putea fi prelungit cu doua luni, respectiv pana la 30 noiembrie, iar perioada pentru decontarea acestora va fi prelungita pana la 20 aprilie 2020.

Conform raportului de specialitate, in perioada mai-iulie au fost utilizate in cadrul unitatilor comerciale participante la program doar doua treimi din totalul de 4.194 de vouchere, iar termenul de valabilitate expira pe 30 septembrie. In favoarea prelungirii a fost invocat faptul ca luna august este perioada concediilor, de unde si scaderea utilizarii eco-voucherelor de catre beneficiari.

Totodata, "beneficiarii care doresc utilizare eco-voucherelor in vederea achizitionarii unui autoturism nou se gasesc in situatia in care perioada de timp cuprinsa intre comanda si livrarea unui autoturism nou sa depaseasca, in anumite situatii, perioada de valabilitate a eco-voucherelor", se mai arata in raportul de specialitate.

* Denumirea de Piata NATO ar putea fi atribuita spatiului public situat la intersectia dintre str. Izvor cu str. Nicolae D. Staicovici (Sectorul 5), potrivit unui proiect propus de primarul Gabriela Firea. In acest loc, Ministerul Apararii Nationale urmeaza sa realizeze un postament pentru amplasarea drapelelor statelor membre NATO si a simbolului aliantei.

* Reconstructia monumentului Pache Protopopescu si amplasarea acestuia in piata cu acelasi nume sunt prevazute intr-un proiect de hotarare initiat de grupul consilierilor municipali PNL. Astfel, monumentul de for public Nicolae Balcescu (autor Mircea Spataru) ar urma sa fie relocat din Piata Pache Protopopescu in bd. Nicolae Balcescu, intre str. Ion Campineanu si str. Dem. I. Dobrescu.

Totodata, monumentul Nicolae Balcescu ar urma sa treaca din administrarea Consiliului Local al Sectorului 2 in cea a Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic. In referatul de aprobare se arata ca in anul 1903 a fost dezvelit monumentul lui Pache Protopopescu, unul "dintre cei mai buni primari pe care i-a avut Capitala".

Opera a sculptorului Ion Georgescu, realizat din marmura de Carrara, monumentul a fost amplasat langa Biserica Greaca, in actualul Parc Izvorul Rece (fosta Piata Pache Protopopescu), fiind demolat de autoritatile comuniste in 1948.

* Un alt proiect prevede contractarea si/sau garantarea unei finantari rambursabile in valoare totala de pana la 574.869.000 de lei (inclusiv cupoane obligatiuni), cu o perioada de maturitate de pana la 10 de ani. Contractarea se face pentru refinantarea datoriei publice locale provenite din emisiunea de obligatiuni realizata de Municipiul Bucuresti in anul 2015.

In referatul de aprobare se arata ca, in ceea ce priveste Programul de emisiune de obligatiuni emise in anul 2015, Municipiul Bucuresti are obligatia ca la data scadenta de 4 mai 2020 sa ramburseze integral rata de 555.000.000 de lei si sa achite cupoanele anuale in valoare de 19.869.000 de lei aferente emisiunii de obligatiuni cu maturitate de cinci ani.

* Consilierii municipali vor analiza si un proiect care prevede imputernicirea expresa a Consiliului Local Sector 1 pentru a decide cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea unei institutii publice, in domeniul invatamantului, pe modelul centrelor de excelenta. Este vorba despre o institutie publica de interes local, cu personalitate juridica, in subordinea Consiliului Local al Sectorului 1. Aceasta ar urma sa isi desfasoare activitatea in stransa colaborare cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

In functie de resursele existente, centrul de excelenta poate avea sediul intr-un imobil cu destinatie speciala in acest sens sau in cadrul unitatilor de invatamant care pot asigura conditiile pentru o buna desfasurare a activitatilor copiilor si tinerilor capabili de performante inalte.

* Consilierii municipali vor dezbate un proiect care vizeaza acordarea a 3.000 de eco-vouchere a cate 15.000 de lei fiecare pentru achizitionarea de autoturisme noi cu norme de poluare care sa asigure un nivel redus de emisii de catre transportatori autorizati care detin autorizatii taxi. Acordarea eco-voucherelor se va face in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, la cerere, o singura data pentru un transportator autorizat care detine o autorizatie taxi/un numar de autorizatii taxi eliberate de Autoritatea de Autorizare din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

Eco-voucherul nu este transmisibil si are termen de valabilitate maximum sase luni, stipuleaza proiectul. Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru a achizitiona autoturisme noi cu norme de poluare care sa asigure un nivel redus de emisii - Euro 6, non-diesel, hibride sau electrice.

* Schimbarea denumirii Parcului Baneasa in Parcul Jersey City este prevazuta de alt proiect. In referatul de aprobare, semnat de primarul Gabriela Firea, se aminteste de hotararea Consiliului Local Sector 1 din 28 ianuarie privind solicitarea catre CGMB de schimbare a denumirii Parcului Baneasa in Parcul Jersey City.

* Programul educational "Impreuna invatam despre animale" va fi implementat in scolile bucurestene, lectiile urmand sa fie sustinute de catre formatori specializati si personal din cadrul Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), conform unui alt proiect de hotarare.

ASPA va fi imputernicita sa incheie un protocol de colaborare cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, in vederea implementarii programului amintit.

* O alta propunere vizeaza implementarea unor masuri pentru microciparea, identificarea si inregistrarea in baza de date a ASPA a unui numar de maximum 5.000 de caini si 5.000 de pisici fara pedigree, cu detinator, aflate in proprietatea persoanelor fizice, cu domiciliul sau resedinta in Municipiul Bucuresti.

Valoarea estimata a microciparii cainilor si pisicilor, identificarii si inregistrarii in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan si in baza de date a ASPA, va fi de 40 de lei+TVA/caine/pisica.

Prin program se subventioneaza microciparea unui numar de maximum trei animale de companie pentru fiecare detinator, in limita plafonului stabilit, dupa principiul primul venit, primul servit.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....