Ziare.com

Bucurestenii care au primit voucher pentru bicicleta platesc impozit si trebuie sa il declare la Fisc. Primaria zice ca scria in regulament

de Redactia Ziare.com
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 20:27

   

Bucurestenii care au primit voucher pentru bicicleta platesc impozit si trebuie sa il declare la Fisc. Primaria zice ca scria in regulament
Bucurestenii care au primit vouchere pentru biciclete anul trecut sunt obligati sa depuna in acest an Declaratia Unica si sa plateasca un impozit de 10%. In caz contrar, vor primi o amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei.

Potrivit ANAF, aceste venituri sub forma de vouchere reprezinta venituri din alte surse.

"Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse care se declara si se impoziteaza prin depunerea Declaratiei Unice de catre beneficiarul veniturilor (persoana fizica), in anul urmator celui de realizare a venitului.

Astfel, pentru veniturile de aceasta natura obtinute in anul 2018, persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei unice in anul 2019, prin completarea Capitolului I - Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018 - Sectiunea 1 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din Romania in anul 2018", a raspuns ANAF la intrebari transmise de Profit.ro.

In replica, Primaria Capitalei confirma cele precizate de ANAF, dar da vina pe Ministerul de Finante. Mai exact, spune ca a facut doate demersurile necesare pentru ca primaria sa acopere plata acestui impozit, insa autoritatile au decis ca el trebuie platit de beneficiar, conform legii.

"Demarat ca un proiect pilot, Primaria Capitalei a intreprins toate demersurile necesare catre autoritatile competente in vederea obtinerii unui punct de vedere legat de regimul fiscal aplicabil voucherelor acordare in cadrul proiectului. In acest sens, PMB a formulat o solicitare catre Ministerul Finantelor Publice in vederea clarificarii situatiei. In raspunsul formulat de catre Ministerului de Finante este precizat faptul ca in contextul reglementarilor fiscale in vigoare, respectiv prevederile art. 114 - 116 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare "persoanele beneficiare ale voucherelor pentru bicicletele acordate de catre Primaria Municipiului Bucuresti, au obligatia declararii veniturilor".

Urmare a raspunsului formulat de catre Minister, Primaria Muncipiului Bucuresti a revenit cu o propunere privind posibilitatea retinerii la sursa a impozitului pe venit aferent voucherelor acordate, si totodata, eliminarea obligativitatii depunerii de catre fiecare beneficiar a declaratiei privind venitul realizat, in scopul sprijinirii participantilor la proiect. Propunerea aplicarii retinerii la sursa a impozitului pe venit NU a fost acceptata, urmand ca propunerea sa fie analizata la urmatoarele modificari a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal", precizeaza Primaria Capitalei intr-un comunicat transmis Ziare.com.

Mai mult, afirma institutia, participantii la programul "Biciclisti in Bucuresti" au fost informati inca de la inceputul proiectului ca au obligatia sa declare venitul aferent voucherului si sa plateasca impozit

"La momentul inscrierii participantilor in proiect, acestia au luat act de cunoasterea si respectarea prevederilor regulamentului proiectului, implicit de prevederea referitoare la obligatia de declarare a venitului aferent voucherului si a platii impozitului realizat", se mai arata in comunicat.

Celelalte tipuri de vouchere sau ajutoare sociale nu se impoziteaza

Primaria Capitalei precizeaza insa ca celelalte tipuri de vouchere sau ajutoare sociale oferite de Primaria Capitalei nu se impoziteaza.

"In ceea ce priveste alte proiecte/programe derulate la nivelul Primariei Muncipiului Bucuresti si implementate de catre Directia de Mediu, in cadrul "Programului de stimulare a eliminarii din traficul bucurestean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere",viitorii beneficiari de eco-vouchere, persoane fizice, respectiv veniturile obtinute se circumscriu prevederilor art. 62, lit. f) din Legea 227/2015 privindCodul Fiscal, potrivit caruia nu sunt impozabile "veniturile de orice fel, in bani sau in natura, primite la predarea deseurilor din patrimoniul personal".

Mai mult decat atat, in ceea ce priveste celelalte tipuri de vouchere sau ajutoare sociale oferite de Primaria Capitalei, mentionam ca, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, acestea NU se impoziteaza", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8072 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sa-mi ia

caii de la bicicleta!

 

S-a mai prăpădit

... un program, in sine, inocent. Veșnica pomenire. N-ar fi o idee rea ca niște șefuleți, pe ici, pe colo, să fie destituiți pentru dispreț față de contribuabil. Fiindcă, dacă nu au fost in stare de o soluție, merită.

 

cum se va proceda

cu voucherele pentru vacante pentru pensionari, si ele vor fi impozitate sau pensionarii amendati?
dar cum se vor impozita iepurasii de paste?
pe vremea aia era bine ca venea din partea pesederastei care se visa presedinte

Toarasi, domne, acuma CSNMCC pa noi, impozit plateste toata lumea,

Treaba ie ca io nu creca scria in regulametu primariei ca ipozitu tresa fie declarat la fisc, asa cum zice toarasii scriitorii astia.
Si al doilea, domne, bicicletele, daca ie folosite cum trebe, iele reduce poluarea si atuncea primaria tresa le dea scutire la taxa pa bezina, care omu no mai foloseste la masini.

SA TRAITI !

P.S. Bucurestenii care au primit voucher pentru bicicleta platesc impozit si trebuie sa il declare la Fisc. Primaria zice ca scria in regulament

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor