Trei scenarii pentru Bucuresti: cand ramane Gabriela Firea si cum vrea PNL sa isi maximizeze capitalul

Marti, 10 Decembrie 2019, ora 08:04
7528 citiri
Trei scenarii pentru Bucuresti: cand ramane Gabriela Firea si cum vrea PNL sa isi maximizeze capitalul

E o remarca a lui P.P. Carp, aceea ca tara nu are nevoie mereu de conducatori buni si potriviti, un dram de noroc ar putea sa faca mai multe pentru ea. Si dramuri de noroc au mai fost in istorie, cat sa ne scoata la liman. Intre timp, bucurestenii se pot spala in lighene, isi pot muta job-urile in balcoane, daca au inca un noroc, acela de a nu-si vedea blocul intr-o nesfarsita reabilitare termica, in toi de iarna, ceea ce inseamna mult zgomot si la fel de multa mizerie.

Un dram de noroc si o fereastra de oportunitate asteapta si partidele de opozitie in Bucuresti, unde Primaria Generala si primariile de sector sunt in mainile PSD. Cu cat bucurestenii cer un candidat unic "de dreapta" - aici dreapta trebuie inteleasa strict ca opozitie la PSD, nicidecum ideologic - cu atat USR, PLUS, PNL si PMP se indeparteaza de un asemenea scenariu si fiecare isi socoteste pe degete castigul potential din a merge cu propriul candidat, chiar daca nu castiga.

* USR, pe mana lui Nicusor Dan, poate recastiga suprematia in Alianta 2020

* PLUS, cu Vlad Voiculescu, isi poate capata un profil politic intern, dupa sentimentul lasat ca partidul activeaza mai degraba - cu succes, dar asta e altceva - la Bruxelles.

* PNL, dupa ce a castigat simbolic Bucurestii, inca din primul tur al prezidentialelor, vrea sa isi consolideze profilul de invingator si nu isi poate ceda candidatul: Rares Bogdan sau Ciprian Ciucu sau, inca o varianta in partid, Violeta Alexandru, actualul ministru al Muncii.

* PMP vrea sa isi intareasca potentialul de negociere politica, de aici anuntul facut de Traian Basescu despre o eventuala candidatura a lui... Theodor Paleologu.

Numitorul comun e ca acestea sunt calcule eminamente politice. In eventualitatea in care alegerile locale raman intr-un singur tur de scrutin si lucrurile nu stau atat de simplu, pentru revenirea la doua tururi, sansele ca Gabriela Firea sa fie invinsa scad dramatic. Actualul primar general nu are nevoie de majoritatea voturilor tuturor bucurestenilor, ci de un vot in plus fata de orice alt candidat. Nu va conta, asadar, cati nu o vor vota pe Firea, de vreme ce voturile acestora se vor repartiza intre patru candidati "de opozitie", dupa criterii care apar mai degraba politice decat administrative.

E important ca PNL sa isi maximizeze sansele, in asa fel incat sa fie un semnal bun pentru legislative? Vrea electoratul USR sa isi ia revansa dupa prezidentiale si sa demonstreze ca are un profil politic puternic in Bucuresti? E important ca PLUS sa fie perceput drept un partid politic care isi propune sa aduca servicii in tara? Acestea sunt intrebari pe care cele trei partide le tot declina si pana la un punct e firesc ca socotelile sa fie in termen de castig politic. Dar tot aceste intrebari sunt cele care muta campania pentru locale in registrul politic, lasand agenda administrativa si sociala doar ca zgomot de fond.

Sunt trei scenarii de lucru:

1. Alegerile locale raman asa cum sunt, intr-un singur tur, iar legislative au loc la termen. In acest caz, cu cat vor fi mai multi candidati impotriva Gabrielei Firea - mai mult de unul, pentru precizie, cu atat PSD pastreaza Primaria, iar actualul primar isi reinventeaza intreaga cariera politica.

O victorie ar aduce-o pe Firea in pozitie de forta in PSD, dupa ce partidul a mers din infrangere in infrangere.

2. Alegerile locale revin la doua tururi de scrutin, asa cum e si semnalul venit dinspre Cotroceni si votul are loc inaintea legislativelor (care pot fi sau nu anticipate).

In acest scenariu, PNL nu va renunta in ruptul capului la a avea propriul candidat, indiferent pe cine va propune Alianta 2020, ipoteza fiind ca USR PLUS va merge, asa cum au convenit, cu un singur candidat. Campania va fi un duplicat al campaniei pentru prezidentiale, cu PNL pozitionandu-se ca adversar redutabil al PSD-ului, asa cum au demonstrat deja la alegerile pentru presedinte.

Bucurestenii vor veni la vot in turul doi, pentru a vota contra Gabrielei Firea, fie ca in cursa ramane candidatul liberal sau cel pluserist.

3. Alegeri locale in doua tururi de scrutin, odata cu parlamentare inainte de termen.

E scenariul cel mai bun pentru PNL, care si-a asumat guvernarea chiar in conditiile potrivnice in care PSD controleaza majoritatea parlamentara. Guvernul condus de Ludovic Orban a inceput in forta, cu angajari de raspundere, cu declaratii puternice, care, desigur, pot fi banuite de combustie rapida, dar care mentin PNL-ul in pozitie de prima sansa pentru cele doua alegeri.

In acest scenariu, efectul de tren al victoriei este potentat si electoratul va tinde sa acorde un mandat cat mai bun celui puternic, adica PNL.

Intre timp, USR si PLUS isi urmeaza procedura convenita - fiecare desemneaza un candidat si apoi se pun de acord pe o singura reprezentare. Vulnerabilitatea apare insa cand ambele propuneri au un electorat destul de afectiv construit si care considera, fiecare, ca se regaseste personal fie in Nicusor Dan, fie in Vlad Voiculescu. In acest caz, oricare dintre cei doi va ramane in cursa, electoratul celuilalt va fi fie antagonizat, fie deceptionat si dispus sa absenteze.

E probabil ceea ce a intuit Dacian Ciolos, atunci cand a reactionat destul de sever, spunand ca intelegerea a fost ca USR sa aleaga un candidat din partid, nu din afara acestuia.

Acestea sunt insa scenarii politice, calea cea mai sigura pentru a nu pune pe masa, de ieri, programe pentru scoaterea Bucurestilor din criza urbana din ce in ce mai grotesca.

Eveniment Quarterly Report

Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
George Simion, „la cuțite” cu USR, după eșecul moțiunii. „Daţi-vă jos de pe trotinetă şi o să vedeţi că aţi mai semnat cu noi şi l-am dat jos pe Cîţu”
Preşedintele AUR George Simion a declarat că cei de la USR i-au transmis că nu vor semna cu AUR moţiunea de cenzură pentru că sunt extremişti, iar el le-a transmis “daţi-vă jos de pe...
#vot alegeri Firea PNL Rares Bogdan , #primar Bucuresti