Ce nu intelege Gabriela Firea. Amenintarea in loc de solutii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 28 Mai 2017, ora 13:10
15371 citiri
Ce nu intelege Gabriela Firea. Amenintarea in loc de solutii

Datorita/din cauza perdelelor de fum lansate de Dan Andronic, Gabriela Firea a scapat destul de ieftin dupa minunatia pe care a provocat-o in si asa nefericitul trafic bucurestean prin meteorica introducere a benzii speciale pentru autobuze din nordul Capitalei.

Pentru ca problema este cu mult mai grava decat neajunsul punctual provocat o zi. Problema este simptomatica.

Banda pentru autobuze nu este o inventie a Gabrielei Firea. Ea exista in multe dintre marile orase europene tocmai in ideea ca un transport in comun rapid si eficient reprezinta principala masura de reducere a traficului.

Doar ca niciodata o solutie nu poate fi luata si mutata ca atare dintr-un loc in altul fara sa tii cont de particularitatile diferite care pot transforma, exact ca in cazul de fata, o idee principial buna intr-un fiasco.

Mi se pare evident ca aceste particularitati nu au fost studiate in amanunt de niste oameni care chiar sa se priceapa, chiar sa inteleaga. Si aceasta este prima problema a mandatului dnei Firea, care intr-un an de zile nu a reusit sa puna la punct exact niste zone de competenta care sa conceapa solutii pentru chestiunile cele mai delicate ale Bucurestiului: trafic, RADET, cladiri cu bulina rosie.

Toata atentia se duce catre operatiuni de imagine, iepurasi, concerte, statui, floricele, in veme ce pentru chestiunile serioase se tranteste cate o solutie transplantata fara nicio analiza si care produce efecte dezastruoase.

Ma astept ca biroul de comunicare al Primariei sa imi detalieze ofuscat cati oameni au analizat si socotit solutia cu banda rezervata si ce bine arata totul pe tenacuri de hartii. Cu atat mai rau, ar insemna ca dna Firea mai si plateste niste incompetenti. Da, in Planul de Mobilitate Urbana Durabila realizat sub coordonarea BERD banda rezervata este una dintre solutii, dar intr-un ansamblu care lipseste.

In privinta traficului, cred ca e vizibil cu ochiul liber, fara sa fii vreun geniu, macar cateva cauze pentru care solutia benzii rezervate a inceput prin a face un dezastru. Se vede cu ochiul liber ca la orele de trafic mare mai ales, aglomeratia este foarte mare chiar pe toate benzile existente. Ce se intampla daca blochezi una, e la mintea cocosului.

Asadar, primul pas e sa reduci mai intai valorile de trafic, dar nu cu amenintari cum vrea dna Firea. Bucurestenii si-ar lasa masinile acasa si fara sa se rasteasca primarita la ei, pentru ca nimeni nu isi omoara nervii in trafic de placere.

Si il reduci inclusiv printr-un transport in comun foarte eficient. Dar ce insemana el?

Sa va dau un exemplu pe care il cunosc foarte bine. Asociatia cartierului in care locuiesc se chinuie de ani de zile (demersuri in care nu m-am implicat tocmai ca sa nu existe vreo suspiciune) sa obtina de la Primarie o solutie pentru ca locatarii sa nu mai fie practic dependenti de masini pentru ei si copiii lor.

Iar solutia e simpla: prelungirea liniei de autobuz 331 cu o statie. Atat.

Nu stiu care ar fi impediementele cat timp statia este amenajata pentru un alt autobuz cu regim de cursa speciala. Avantajele ar viza nu numai doua cartiere, ci si angajatii a trei firme din zona, intre care una foarte mare, elevii unei scoli mari si ai unei gradinite. O mertia? Nu stiu.

Dar nimeni nu pare sa-si fi batut capul pentru ca solicitarea nu a fost facuta doar dnei Firea, ci si primarilor dinainte. Nimeni nu a calculat cu cate masini s-ar scurta cozile din zona, daca o linie de autobuz ar avea o statie in plus. Poate nu s-ar scurta, poate exista impedimente obiective pe care solicitantii nu le sesizeaza, dar nu vad de ce ele nu sunt explicate intr-un raspuns bine argumentat, fie el si negativ.

Si nu am nicio indoiala ca sunt zeci de alte asemenea solicitari pe care nimeni nu le ia in seama. Dar numai pornind de la ele poti sa creezi un transport in comun adecvat noului Bucuresti in care au aparut si alte zone rezidentiale decat cele existente cand au fost trasate traseele autobuzelor si de unde acum se scurg spre centrul orasului lungi siruri de masini.

Numai daca transportul in comun este adecvat poti spera ca oamenii isi vor abandona masinile. Ba eu cred ca multi isi si doresc sincer aceasta schimbare.

Ceea ce spun e ca decat sa tranteasca de sus in jos niste solutii prost calculate, dna Firea ar trebui sa o ia de jos in sus, de la ceea ce vor oamenii si in felul acesta sa creeze premisele pentru rezolvarea problemelor. Dar pentru asta, cum spuneam, are nevoie de multa competenta si intelepciune.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gabriela Firea trafic masini Bucuresti, #benzi unice RATB , #primar Bucuresti