Cine-i ridica mingea la plasa Gabrielei Firea?

Marti, 10 Decembrie 2019, ora 08:18
8781 citiri
Cine-i ridica mingea la plasa Gabrielei Firea?

Primaria Capitalei pare mai ravnita de candidati decat multe alte institutii. E si normal: primarul general apare mult mai vizibil in spatiul public decat majoritatea ministrilor, decat multi parlamentari si as zice ca in oarecare masura chiar decat premierul.

Nu exagerez: in timp ce trei premieri s-au rostogolit unul dupa altul de pe soclu, primarul general a ramas tare si chiar indrazneste sa le vorbeasca bucurestenilor cu nonsalanta despre problemele urbei, in timp ce acestia tremura de frig in apartamentele lor.

Numai frigul la care ne expune in prag de iarna, cu riscul imbolnavirilor si cu copiii mici ramasi neimbaiati ar fi suficient ca aceea care acum patru ani ne promitea marea cu sarea sa nu-si mai permita indrazneala de a ravni la votul bucurestenilor.

Cu cat se vor incalzi caloriferele, daca noi ne interconectam multi-modal?

In plus, doamna Firea este departe de a-si fi adus la indeplinire cele angajate prin programul sau din 2016, pe care l-a intitulat pompos "Program de guvernare locala a muncipiului Bucuresti", desfasurat pe 69 de pagini.

Nu vorbesc numai de traficul infernal ramas nerezolvat, de scolile cu localuri improprii sau de spitalele cu mizerie inauntru, dar as cita ceva din vechile sale promisiuni, menite sa faca mai europeana damboviteana noastra capitala:

"Noi piste ciclabile si un transport public integrat ca alternativa la automobile".

"Interconectarea multi-modala, la nivel regional, cu marile porti de acces international in oras".

"Capitalizare pe industrii creative, incubator de inovatie cu gateway la nivel european".

"Dezvoltare a parcurilor tehnologice si logistice cu rol de distributie regionala si internationala".

"Valorificarea intensiva a peisajului prin crearea de coridoare vegetale de-a lungul raurilor (adica Dambovita si Colentina n.red.)".

"Sustenabilitatea prin modernizarea si dezvoltarea retelelor edilitare, reciclarea apei si a deseurilor".

"Bucuresti - rol de poarta internationala pentru intreaga regiune".

"Caile de acces vor deveni coridoare de dezvoltare si centurile devin infrastructura de articulare".

"Conectarea la reteaua fluviala, prin canalul Bucuresti-Dunare si prin portul de la 1 Decembrie".

Vorba lui Jupan Dumitrache: e scris adanc!

Recitesc si ma intreb ce a avut bucuresteanul in cap acum patru ani, cand a votat-o pe autoarea panseurilor de mai sus? Te pomenesti ca-l fascina ideea despre tentantele piste ciclabile si transportul public integrat, ca-i ardea buza sa vada cum arata o interconectare multi-modala, plus un incubator de inovatie cu gateway la nivel european, sa provoace extazul turistilor din intreaga lume cu coridoarele sale vegetale de pe raurile Dambovita si Colentina sau - cireasa de pe tort - cu conectarea la reteaua fluviala a Europei, prin portul 1 Decembrie, un fel de Rotterdam al Romaniei.

Imi vine sa cred ca nimeni dintre votanti nu a citit programul, iar doamna Firea a fost votata numai pe baza de imagine. Fusese o buna comentatoare TV, era apreciata ca realizatoare de programe si, in pus, insusi micul ecran are darul de a-ti pune in evidenta carisma. Pe scurt, Gabriela Firea era identficata cu televiziunea, nu cu primaria, cu incalzirea sau cu traficul.

In plus, a ajutat-o slabiciunea Opozitiei. O mica socoteala post-electorala arata ca doamna Firea n-ar fi castigat alegerile in 2016, daca Opozitia s-ar fi prezentat cu un candidat unic sau cvasi-unic. Ea a cules atunci sub jumatate din voturile bucurestenilor care s-au prezentat la urne (42.97%), in timp ce numai candidatii USR+PNL+PMP adunau 48.16%. Daca ar fi avut in fata un candidat unic al Opozitiei, nu pare sa fi reusit Gabriela Firea.

Si fara indoiala ca, daca alegerea parimarilor s-ar fi facut in doua tururi de scrutin, n-ar fi avut nicio sansa Gabriela Firea sa ajunga primareasa in capitala.

De ce punctez aceasta observatie? Pentru ca nici astazi politicienii nu s-au invatat. Ii vedem cum bajbaie si, in loc sa se hotarasca asupra viitorului candidat unic al fortelor antiPSD, se dau de ceasul mortii sa-si gaseasca fiecare propriul candidat, propriul favorit si propriul sustinut.

USR l-a anuntat deja pe Nicusor Dan, PLUS il are pe fostul ministru Vlad Voiculescu, iar PNL nu se hotaraste: parca l-ar sustine pe europarlamentarul Rares Bogdan (ma indoiesc sa dea vrabia din mana!) si parca nu - in asteptarea eventualitatii cand evenimentele l-ar disponibiliza pe insusi premierul Orban, poate mai tentat de primarie decat de Guvern.

Cu totii sunt de acord ca numai un candidat unic este cheia succesului, dar niciun partid nu s-a aratat inca dispus sa accepte vreo alta propunere decat numai pe a sa proprie.

Au vreun interes adversarii sa puna umarul la succesul PSD?

I-as banui chiar pe politicieni de ganduri perfide. E ca si cum ar zice: "sunt de acord cu nevoia unui candidat unic, dar numai omul meu e bun la asa ceva". Cu altul nu sunt de acord. N-o spun, dar simti ca o gandesc. Nu-si dau oare seama domnii Barna, Ciolos si chiar Orban ca-i ofera pe tava cheile primariei aceluiasi PSD, cu aceeasi dna Firea?

Nu mai departe decat duminica seara, PMP informa ca a hotarat si el sa se dea mare, cu candidatul propriu: Theodor Paleologu. Excelent. Intelectualul Paleologu are sanse mari sa culeaga voturi multe in cel mai mare centru universitar si academic al tarii. Dar cat de multe?

Capitala nu este constituita numai din profesori, academicieni si alti intelectuali. Numarul lor nu pare covarsitor in fata multimii, chiar daca stramosii latini atentionau ca non multa, sed multum. Proverbul se potriveste in multe locuri, dar nu la scrutin.

Aritmetic, niciodata elita nu e mai numeroasa decat multimea. Cu toata aprecierea pentru Theodor Paleologu, cred ca nici dansul nu-si inchipuie ca va obtine cele 50%+1 din voturile bucurestenilor. Si atunci de ce candideaza? Ca sa puna si el umarul la tava pe care Firea isi asteapta trofeul?

Aritmetica este necrutatoare, iar alegerea primarilor intr-un singur tur, asa cum este acum si cum n-ar fi exclus sa ramana, ii avantajeaza pe cei uniti, nu pe cei dezbinati. Fragmentarea ofertei este o minge impinsa la plasa PSD.

Clasica teorie a celor doi care se cearta

Desi logica mi se pare evidenta, imi permit totusi s-o dublez si cu un mic calcul, un scenariu ipotetic. Sa presupunem ca toti candidatii antiPSD (PNL, USR, PLUS, PMP, eventual si altii) vor aduna la un loc majoritatea zdrobitoare de 60% (cate 15% fiecare), candidata PSD va aduna 30%, iar restul candidatilor insumati, atatia cati vor fi ei, insumeaza 10%. Cine va iesi castigator? Fireste, Gabriela Firea, cea aleasa cu cel mai mare numar de voturi, chiar daca a fost respinsa de cei mai multi votanti.

Ca efect colateral, eventualul succes al Gabrielei Firea le-ar da o gura de oxigen actualilor invinsi, sugerand opiniei publice ca PSD este ca un fel de pasare Phoenix, gata sa reinvie din cenusa sa, cu tot cu Olguta, Codrin, Fifor, Orlando, Radulescu-Mitraliera si chiar cu Vasilica.

Ma intreb: merita asemenea riscuri, doar pentru satisfacerea orgoliului unui partid sau al altuia, al unui candidat sau al altuia, eventual al unui lider oarecare, dornic sa aseze un protejat sau chiar sa se instaleze el insusi in Palatul din fata Cismigiului?

Ma tem ca este periculos sa insisti numai pe propriul candidat, oricat de merituos ar fi si chiar daca el pare exact omul potrivit la locul potrivit, calitate pe care se vede si din avion ca doamna Firea nu o detine.

In opinia mea, bucurestenii sunt in majoritate antiPSD si au dovedit-o in timp. Reamintesc ca Sorin Oprescu a castigat ca independent, iar Gabrielei Firea i s-a oferit succesul pe tava, chiar de catre adversarii ei, fragmentati de interese meschine. Insumati, ei au fost majoritari. Dar Firea a castigat.

La lupta drepta, n-are sanse sa mai castige. Dar lupta poate ajunge stramba, daca primarii vor fi alesi intr-un singur tur, numai in baza ecuatiei stramosesti: cand doi se cearta, al treilea castiga.

Mircea Geoană conduce în diverse scenarii pentru turul al doilea la prezidențiale. Marcel Ciolacu „îi suflă în ceafă”. Cine completează clasamentul general SONDAJ
Mircea Geoană conduce în diverse scenarii pentru turul al doilea la prezidențiale. Marcel Ciolacu „îi suflă în ceafă”. Cine completează clasamentul general SONDAJ
Un sondaj INSCOP realizat în perioada 11-16 septembrie 2024, la comanda ILD - Institutul pentru Libertate și Democrație, arată că Mircea Geoană se află pe primul loc la intenţia de vot...
Rareș Bogdan a ieșit la atac: „Mă întreb dacă sunt sănătoși la minte. O gravă încălcare!"
Rareș Bogdan a ieșit la atac: „Mă întreb dacă sunt sănătoși la minte. O gravă încălcare!"
Rareș Bogdan se arată revoltat după ce un sportiv din Serbia a fost suspendat timp de cinci luni, după ce și-a făcut semnul sfintei cruci. Europarlamentarul susține că în acest caz este...
#Gabriela Firea noua candidatura, #Gabriela Firea primar general, #Gabriela Firea PSD, #Gabriela Firea Primaria Capitalei, #Gabriela Firea incalzirea locuintelor , #primar Bucuresti
  1. Mircea Geoană conduce în diverse scenarii pentru turul al doilea la prezidențiale. Marcel Ciolacu „îi suflă în ceafă”. Cine completează clasamentul general SONDAJ
  2. Rareș Bogdan a ieșit la atac: „Mă întreb dacă sunt sănătoși la minte. O gravă încălcare!"
  3. PSD decide în ședință dacă susține proiectul - dedicație pentru Iohannis. Ciolacu: „Nu l-am votat și nu o să-l votez niciodată”
  4. Mircea Geoană susține că Occidentul ”și-a distrus programatic satul”: "Să investim și să facem din România o țară echilibrată"
  5. Condițiile puse de Elena Lasconi pentru a participa la dezbateri prezidențiale. Cea mai importantă: fără Diana Șoșoacă VIDEO
  6. Kelemen Hunor: Liberalii au o datorie față de Klaus Iohannis pentru că "i-a ţinut la guvernare"
  7. Elena Lasconi promite desecretizarea cheltuielilor Administrației Prezidențiale: "E primul lucru pe care o să-l fac" VIDEO
  8. Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Subiectele de discuție
  9. Gafe ale prezidențiabililor. De la declarații controversate la greșeli de istorie ale principalilor candidați pentru Cotroceni ANALIZĂ
  10. Costurile deplasărilor lui Iohannis ar putea fi publice. Elena Lasconi: „Voi face publice toate cifrele când ajung la Cotroceni”