Decizie definitiva a instantei: Firea si CGMB au afectat drepturile bucurestenilor prin regulamentul de participare la sedinte

Luni, 24 Iunie 2019, ora 22:03
10688 citiri
Decizie definitiva a instantei: Firea si CGMB au afectat drepturile bucurestenilor prin regulamentul de participare la sedinte
Foto: Facebook / Primaria Municipiului Bucuresti

Doua ONG-uri au obtinut in instanta anularea definitiva a articolului 50 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Consiliului General prin care se incalcau drepturile bucurestenilor de a participa si a lua cuvantul la sedinte, decizia fiind definitiva.

Anuntul a fost facut luni, printr-un comunicat emis de Centrul de Resurse pentru participare publica si de ActiveWatch.

"Articolul continea o procedura abuziva, cu privire la participarea cetatenilor la sedintele de Consiliu General si, mai ales, la posibilitatea ca acestia sa ia cuvantul. In opinia noastra, confirmata de decizia instantei de judecata, acest articol a dus la grave incalcari ale drepturilor cetatenesti, depasind cadrul legal. In acest moment, dupa un proces intentat inca din septembrie 2017, conform sentintei judecatoresti, pronuntata in sedinta publica in data de 20 iunie, Art. 50 al Regulamentului aprobat prin HGCMB nr. 52/28.02.2017 este anulat", arata sursa citata.

Cele doua ONG-uri spun ca au cerut in repetate randuri CGMB sa modifice procedura si sa dea dreptul cetatenilor sa se exprime liber, fara succes insa.

"Articolul anulat in instanta a fost folosit de actuala conducere a Primariei Municipiului Bucuresti, in repetate randuri, pentru a restrictiona accesul cetatenilor in sala in care au loc sedintele de Consiliu General. Situatia a culminat cu scandalul din iunie 2017, cand cetatenii prezenti au fost acuzati ca au 'atacat' sediul Primariei. Mai mult, atat reprezentantii celor doua organizatii, cat si alti cetateni, au incercat in nenumarate randuri sa ia cuvantul in fata Consiliului General, respectand prevederile articolului contestat in instanta, dar niciodata nu le-a fost permis acest lucru.

Consideram ca aceasta decizie confirma lipsa de transparenta si de disponibilitate a conducerii Primariei Municipiului Bucuresti si a majoritatii din Consiliul General. Acestia interpreteaza textele de Lege mai degraba in dispretul principiilor democratiei participative si refuzand, sistematic, dialogul cu cetatenii si reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale, in special cu cele critice la adresa Primariei", acuza cele doua organizatii.

Articolul 50 introduce anumite restrictii, cum ar fi faptul ca desi sedintele de plen al CGMB sunt publice, oricine doreste sa participe la ele trebuie sa faca mai intai o solicitare, iar daca vrea sa ia cuvantul trebuie sa se inscrie la registratura sau prin fax/email, cu 48 de ore inainte, dandu-si datele personale. Mai mult doar cei care primesc aprobare de la comisiile din primarie au dreptul sa asiste la sedinta si sa se exprime.

Cele doua ONG-uri au sustinut in fata instantei, printre altele, ca articolul 50 denatureaza grav "prevederile legale care stabilesc in mod neechivoc ca cetatenii au dreptul sa participe la sedinte".

De asemenea, el incalca art. 9 din Legea nr. 52/2003, care prevede ca presedintele de sedinta este cel care da dreptul la cuvant, nu comisiile din primarie.

Totodata, cele doua ONG-uri au dezvaluit: "reprezentantii organizatiilor noastre au incercat in mai multe randuri sa urmeze pasii descrisi de fostul art. 50 al Regulamentului".

"Primul impediment a fost faptul ca nu am fost invitati la sedintele comisiilor. Ulterior, chiar aflati in sala de sedinte a CGMB, presedintele de sedinta nu ne-a invitat sa luam cuvantul, pe motiv ca 'nu a fost respectata procedura'", reclama ONG-urile

In aceste conditii, CGMB si Primaria Capitalei sunt somate sa respecte drepturile bucurestenilor si sa le permita sa isi expuna punctele de vedere, daca doresc, in sedinte.

Unul dintre cei care s-au bucurat public de decizia instantei a fost consilierul USR Ana Ciceala, care alaturi de colegii sai a obtinut in instanta declararea ca ilegale a companiilor infiintate de primarul general, Gabriela Firea.

"Acest articol complet ilegal a facut ca timp de doi ani de zile in Consiliul General sa NU poata lua cuvantul cetatenii doritori fiindca acestia trebuiau sa ia parte la o procedura ilegala inventata de Gabriela Firea si PSD (...) Iata ca dupa 2 ani si 3 luni in sfarsit puterea judecatoreasca o contrazice din nou pe doamna Firea'", a scris pe Facebook Ana Ciceala.

C.B.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#regulament primarie Firea anulat instanta , #primar Bucuresti
Comentarii